Kurşun levha, saclar ve şeritler esas olarak çatıların kaplanmasında, kimya sanayiine mahsus tekne, küv ve diğer teçhizatın yapımında, X-Ray ekranlarının yapımında vb. kullanılır. Kurşun yapraklar esas olarak ambalajlama işlerinde kullanılır (özellikle çay kutularının astarlanmasında ve ipekler için kaplamada).
Görünür metal kurşun rezervinin dünyada 100 milyon ton, Türkiye'de 0.8 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. En büyük kurşun rezervine sahip ülkeler Avustralya, ABD, Kazakistan, Kanada ve Çin'dir. Kurşun maden üretimi dünyada 3 milyon ton, hurdalarla birlikte toplam üretim 6 milyon ton civarındadır.
Kurşun Levhalar, Yapılarda Dış Cephe Kaplamalarından, Kablo İmalatına Kadar Birçok Alanda Kullanılmaktadır. Üretimini Yaptığımız Kurşun Levhalar Radyasyon Yalıtımı ve Güvenliği Tüzüklerine Uygun Olarak Yüksek Saflıkta ve En Üst Standartlarda Üretilmektedir.
Kurşun elementinin Doğa'da bulunduğu biliniyor olsa da temel olarak hurda ve akü asidinin bir araya getirilmesi ile kurşun elementi elde edilmektedir. Simya ile ilgilenen insanlar kurşunun en eski metaller arasında yer aldığını söylemektedir.
Kurşun, periyodik cetvelin 4A grubunun en metalik elementidir (Tablo 1). Doğada daha çok, galen adlı kurşun sülfür formunda veya demir, bakır, çinko, antimon ve gümüş metalleriyle birleşik olarak bulunur (1).
İlgili 20 soru bulundu
Bütün yenen kabuklular ve yumuşakçalar yüksek düzeyde kurşun içerebilir. Aralarında arsenik, kobalt veya bakır da bulunan ağır metaller, kabuklular ve yumuşakçalara ek olarak, bazı yağlı balıklarda (özellikle büyük balıklarda) bulunur. Bu yüzden tüketime her zaman dikkat edilmelidir.
Kurşun ve çinko madeninin kullanım alanları ve üretimdeki payları çok önemli miktarlarda oluyor. Bu madenler genellikle bir arada bulunurlar ve aynı oluşum sürecinden geçerler. Bu madenler Balıkesir, Kayseri, Giresun, Sivas ve Çanakkale'deki rezervlerden yoğun olarak çıkarılır.
Kurşun ve çinkonun genellikle maden yatakları aynı yerlerdedir. Balıkesir (Balya), Rize (Çayeli), Giresun (Tirebolu), İzmir, Kütahya, Kayseri, Elazığ ve Artvin'de her ikisi de çıkarılır.
Kurşun, Elazığ Keban'da çıkarılır. Bakır, Elazığ Maden'de çıkarılır. Oltu Taşı, Erzurum'da çıkarılır. Kaya Tuzu; Kars, Ağrı, Iğdır ve Erzincan'da çıkarılır.
Kurşun cevherleri yer altından kazma, patlatma, kırma ve öğütme aşamalarından geçirilerek çıkarılır ve daha sonra ekstraktif metalurji yöntemleriyle işlenirler.
Başlıca sebep kurşun aşınmaya karşı çok dayanıklıdır. Yüksek yoğunluğu ve ucuz olması nedeni ile kurşun, eskiden beri cami çatılarında kullanılmıştır. Yumuşak malzeme olması nedeniyle, kubbe, tonoz gibi detaylı çatılarda uygulanması kolay olduğu için Camilerde tercih edilmektedir.
Kurşun, yüksek yoğunluğu nedeniyle, x-ışını radyasyonunu bloke edici/emici özelliğe sahip bir metaldir. Bu nedenle radyoloji alanında x-ray den korunmak için kurşun kaplamalar ve örtüler kullanılır. Saf kurşun, çeşitli kalınlıklarda kullanıldığında farklı seviyelerde koruma sağlar.
Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içinde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle x-ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde önemli kullanım alanları ...
Kurşunun ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır.
Kurşun ve çinko
En önemli kullanım alanları akü imâlatı, yer altı iletişim kablolarının izolasyonu, mühimmat yapımıdır. Balıkesir'de Balya, Elazığ'da Keban, Çanakkale'de Yenice, Kayseri'de Zamantı başlıca çıkarılan yerlerdir.
Element elektrik akımını, sesi ve titreşimi çok iyi iletememektedir. Kuruşun doğada bol bulunmasına karşılık saf kurşun nadiren bulunmaktadır. Genel olarak çinko ve gümüş cevherlerinde, minerallerde bileşik halinde yer almaktadır. Esas olarak Galena bileşiğinde bulunur; en yaygın ve ticari önemdeki mineralidir.
Uçak ve gemi endüstrisi ile elektronik ve elektrik sanayinde geniş bir kullanım alanı vardır. Kimya sanayinde boya, parfüm, sabun, poliüretan üretiminden diş macunu yapımına kadar geniş bir alanda tüketilir. Bunların yanında, matbaacılıkta, mutfak malzemeleri ve cam endüstrisinde de kullanılmaktadır.
Kimyasal ilaçlar, beyazlatma, kozmetik, ilaç, çimento, elektronik, alanlarında kullanılmaktadır. Bunların yanında tekstil, nükleer yakıt, fotoğrafçılık alanlarında kullanılır. Gümüş ise diş hekimliği, ayna yapımı, kuyumculuk alanlarında kullanılmaktadır. Demir ise inşaat sektöründe kullanılır.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Kıymetli maden, kıymetli taş, sentetik kıymetli taş ve kıymetli eşya ne demektir? Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Bunun yanı sıra Türkiye'de 13.9 milyar ton mermer, 8.3 milyar ton iyi kalitede linyit kömürü, 5.7 milyar ton kaya tuzu, 1.2 milyar ton ısı kalitesi yüksek taşkömürü, 1.8 milyar ton bor, 1.5 milyar ton da ponza taşı rezervi bulunuyor. Türkiye'de ayrıca 1.9 milyar ton da blister bakır cevheri bulunuyor.
Ürün Özellikleri: - Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir. - Ocakta, mangalda maximum ısıda eritiniz.
Yapımı PbO, kurşun metalinin yaklaşık 600 °C'de havada ısıtılmasıyla hazırlanabilir . Bu sıcaklıkta, diğer kurşun oksitlerin havada oksidasyonunun da son ürünüdür: PbO2 Pb12O19 Pb12O17 Pb3O4 PbO.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri