"HARAM VE CİNAYET HÜKMÜNDEDİR"
Meşru mazeret olmadan gebeliğini ve doğumun önlenmesi uygun değildir.
Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir. Dini açıdan insan sağlığını koruma ve kurtarmak için yapılan müdahaleler de caiz olarak bildirilmektedir. Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. 10 hafta üstü kürtaj zorunlu sağlık sorunları dışında yapılamaz.
Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
Kürtaj yaptıran da, bunun karşılığında ya 5 deve bağışlayacak ya da 212 gram altın (21 bin lira) verecek. Diyanet'in 2016 yılı takviminde fetvalara da yer verildi. Takvimin 30 Aralık Cuma tarihli yaprağında “Kürtaj yapmanın ve yaptırmanın dini hükmü nedir?” başlıklı fetva da yer aldı.
İlgili 18 soru bulundu
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Evlilik dışı ve diğer gayr-i meşru ilişkiler sonucu oluşan cenin alınabilir mi? Cevap: Böyle bir ilişkiden meydana gelen çocuğun suçu ve günahı yoktur, öldürülmeyi hak etmez.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Cenine karşı bir cinayet işlenmesi halinde gurre denilen bir ceza tazminat ödenir. Gurre miktarının sünnetteki tatbikat örneğinden yola çıkarak 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir. Gurre ceninin mirası kabul edilir. Düşmesine sebep olan kimse hariç varisleri arasında paylaştırılır.
Türkiye'de yasal sınır anlamında tıbbi olarak hamileliğin ilk 10 haftasına kadar yapılabilen kürtaj işlemi, uzman doktor eşliğinde yasal olarak uygulanan güvenli bir operasyon olarak kabul edilir.
Önceki İslam hukukçularımız, çocuk düşürmenin hükmünü genel olarak ele almış ve anne rahmine düşmesinin üzerinden dört ay geçen yani kendisine ruh üflenen çocuğun kürtaj edilmesinin haram olduğu hükmünde görüş birliği etmişlerdir.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Câiz Olup Olmaması Bakımından Kürtaj:
Cenînin canlı ve insan olduğu sabit olduğu takdirde hiçbir fıkıhçı onun imhâsına cevaz veremez; çünkü İslâm'ın nefsi, doğmuş çocuğu ve insanı öldürmeyi kesin olarak yasakladığı bilinmektedir.
Ülkemizde 10 haftalık üzeri gebeliklerin kürtajla sonlandırılması yasal değildir. Buna istisna oluşturan tek durum gebeliğin anne sağlığını tehdit etmesidir. Anne sağlığını tehdit eden bir durum oluşursa, kurul kararı ile on hafta üzeri gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.
Kadın hastalıkları uzmanı yani jinekolog dışındaki hekimler tarafından kürtaj işlemi yapılması yasaktır. Ayrıca gebelik haftası 10 haftadan büyük olduğu durumlarda da kürtaj işlemi yasaktır.
Kürtaj işlemi yaptıracak kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı,ayrıca kürtaj işlemi istenmeyen gebelik durumunda 10 haftaya kadar yasal olup 10 haftadan büyük gebeliklerde sadece anne isteği üzerine kürtaj yapılması yasaktır. Diğer bir deyişle 2.5 aylıktan büyük gebeliğin kürtaj yapılması kesinlikle yasaktır.
Devlet Kürtajı Karşılar mı? Ülkemizde kürtaj operasyonu büyük çoğunlukla özel muayenehane, klinik ve hastanelerde yapılmaktadır. Özel kliniklerde yapılan operasyon ücreti devlet tarafından karşılanmaz. Devlet hastanelerinde sadece tıbbi zorunluluk gerektiren vakalara kürtaj uygulanmaktadır.
Kürtaj, anormal kanama için tanısal veya terapötik bir işlem olarak kullanılabilir. Anormal veya aşırı rahim kanamasının nedenini belirlemek, kanseri saptamak veya kısırlık (gebe kalamama) araştırmasının bir parçası olarak da kürtaj yapılabilir.
Devlette 'isteğe bağlı kürtaj' dönemi
Kamuoyu baskılarının hızlandırdığı işleme göre, bugünden itibaren 10 haftadan önce yapılan isteğe bağlı kürtaj işlemleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde SGK tarafından karşılanacak.
Yasal süre içerisinde ise evlilik içerisinde kürtaj yapılacaksa eş rızası gerekmektedir. 18 yaş altı kişilerde ise ebeveyn rızası gerekmektedir. Ancak, gebeliğin 10. haftasından sonra kürtaj yapılacaksa, belirli sağlık koşullarının varlığına dayalı olarak bir tıp kurulunun kararı gerekmektedir.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak ve bu yöntemlere erişmek hakkınızdır. İstenmeyen gebeliği sonlandırmak için gebeliğiniz ilk 10 haftası boyunca, herhangi bir sağlık sorununuz olmasa da kürtaj yaptırma hakkına sahipsiniz.
Zinadan doğan çocukta haram çocuktur. Ama zinadan hamilelikle oluşan çocuk, ruh üflenmesinden sonra düşürülmez. Düşürülmeye teşebbüs edilse (efendimiz zinadan hamile kalan evli kadına git çocuğunu düşür demediği için) bu efendimize muhalefet olur. Diğer taraftan mesela annesi çocuğu düşürse ona bir ceza uygulanmaz.
Ülkemizde kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması hamileliğin 10. Haftasına kadar serbesttir. Bu haftaya kadar kişi kendi hür iradesi ile rahimde oluşan fetüsü aldırabilir. Ancak bu haftadan sonrasında kendi isteğiniz ile aldırma işlemi yapamıyorsunuz.
Çocuğun evlilik dışı doğduğu hallerde kimin üzerinde kayıtlı olduğuna bakılmaksızın velayeti annede kalır. Velayet annede olsa da bebeğin babasından doğan hakları geçerli olur. Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun baba tarafından tanınmaması durumunda ise anne tarafından babalık davası açılarak hukuki süreç izlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri