Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Aynı nedenle ilk iki hafta cinsel temastan kaçınılması da önerilir. Eğer kanama yoğun bir şekilde devam ediyorsa bu yasak, 3. haftaya kadar uzayabilir. Herhangi bir ağrısı ve kanaması olmayan hasta,kürtaj işleminden bir hafta sonra yapılan kontrol muayenesinden sonra normal hayatına dönebilir.
11 ) Kürtaj sonrası normal hayatıma ne zaman dönebilirim? Kürtajdan hemen sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Kanama yaklaşık 15 gün boyunca devam edebilmektedir.
Kürtaj sonrası iyice dinlenmek gerekir. Ağrı, ateş ya da vajinal kanama olabilir. Anestezinin etkisiyle ishal veya bulantı yaşanabilir. Ertesi gün hafif ağrı olabilir.
9-) Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Kürtaj işlemi sonrası hastanede yatış gerekmez. Hasta işlemden sonra kanama kontrolü için dinlenme odasında istirahat ettirilir ve her şey yolunda ise 1-2 saat içinde hasta taburcu edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Hafif yürüyüş gaz sancısı şikayetlerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Sonraki günlerde normal aktvitelerinize devam edebilirsiniz. Eğer ağrınız varsa ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kramp ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Kürtaj, kısa süren bir operasyondur ve hastanın kürtaj olduktan sonra hastanın gözlem altında tutulması gereklidir. Kürtaj sonrası hastalar 15-30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde ayağa kalkıp yürüyebilirler ve aynı gün içerisinde eve gidip normal hayatına devam edebilirler.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Kürtaj sonrasında eve döndüğünüzde dinlenin. Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir.
Kürtaj sonrası ne zaman yemek yiyebilirim? Kürtaj esnasında anestezi alındıysa 1 saat sonra hafif yemek yiyebilirsiniz. Tercihen çorba, sıvı gıdalar. 2-3 saat sonra da normal beslenmeye geçebilirsiniz.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
– Enfeksiyondan korunmak için ayrıca antibiyotik kullanımı da faydalı olabilir. En az 3 gün ilacın kullanılmasında fayda var. – Vakum kürtaj sonrası hafif bir kanama olabilir. Kanamanın adetten fazla olması durumunda mutlaka iletişime geçilmeli.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir. Bazı hastalarda kürtaj sonrası hiç ağrı olmayabilir.
Kürtaj sonrasında 1 hafta içinde mutlaka kontrole gitmeniz ve doğum kontrol yöntemleri konusunda doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Özelllikle enfeksiyona açık olan ilk 15 günde denize, havuza girmemeniz, vajinal duş almamanız ve ilişki yasağı uyulması gereken kurallardır.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Kürtaj sonrası ilk gün masa başı işlerde çalışılabilir, ancak mümkünse istirahat önerilir. Kürtajdan 4-6 hafta sonra adet görülür. Adet gelmedi ise doktor kontrolü gerekir. Kürtaj işlemi sonrasında tekrar hamilelik ihtimali vardır.
Kürtajdan sonra hamilelikle ilgili semptomların devam etmesi nadir değildir. Bunun nedeni bazı kadınlarda hormonal seviyelerin normale dönmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle, çoğu kişi şişkinlik, meme hassasiyeti ve hatta mide bulantısından şikâyet edebilir. Bu sıklıkla görülen bir durumdur.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz. İşlemden 1 hafta sonraki doktor kontrolünde herhangi bir problem saptanmadıysa, kanama tamamen bittiyse cinsellik yaşanabilir. Kürtaj olduğunuzda adet döngünüz sıfırlanmış olur. İşlemden 30-40 gün sonra normal adet görülür.
2 hafta süre ile 3 kilogram üzeri ağırlık kaldırmayın. 2-4 hafta süre ile hazne içerisine tampon koymayın ve vajinal duş yapmayın. 2-4 hafta süre ile ilişkiye girmeyin. Düşük sonrasında özellikle küretaj işleminden 2 hafta sonra yumurtlama (ovulasyon) olabileceğinden gebe kalabilme potansiyeline kavuşursunuz.
Kürtaj sonrasında rahim içi araç veya doğum kontrol hapı ile gebelikten korunma sağlanmalıdır.
Enfeksiyon,genellikle küretajdan 3-5 gün sonra ağrı, ateş, kokulu akıntı, aşırı kanama şeklinde kendini belli eder.
Kürtaj Sonrası Hamilelik
Rahim içi temizlendiği için tekrar gebeliğe hazırlanma süresi gerekir. Hasta bu sürede gebe kalmamak için korunmalıdır. Talep edilirse operasyon sırasında hastaya rahim içi araç takılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri