Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Diyanet'in 2016 Takvimi'ne konulan fetvaya göre, mecbur kalmadıkça yapılan kürtaj, “cinayet” demek. Kürtaj yaptıran da, bunun karşılığında ya 5 deve bağışlayacak ya da 212 gram altın (21 bin lira) verecek.
Cenine karşı bir cinayet işlenmesi halinde gurre denilen bir ceza tazminat ödenir. Gurre miktarının sünnetteki tatbikat örneğinden yola çıkarak 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir. Gurre ceninin mirası kabul edilir. Düşmesine sebep olan kimse hariç varisleri arasında paylaştırılır.
18 yaş altı kürtaj yapılır mı? 18 yaş altı bireylerde kürtaj operasyonu yapılabilir ancak ebeveynin yazılı onay gereklidir. Anne baba onayı olmadan on sekiz yaş altı kişilere kürtaj yapılması yasaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Devlette 'isteğe bağlı kürtaj' dönemi
Kamuoyu baskılarının hızlandırdığı işleme göre, bugünden itibaren 10 haftadan önce yapılan isteğe bağlı kürtaj işlemleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde SGK tarafından karşılanacak.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Kadın hastalıkları uzmanı yani jinekolog dışındaki hekimler tarafından kürtaj işlemi yapılması yasaktır. Ayrıca gebelik haftası 10 haftadan büyük olduğu durumlarda da kürtaj işlemi yasaktır.
Evlilik dışı ve diğer gayr-i meşru ilişkiler sonucu oluşan cenin alınabilir mi? Cevap: Böyle bir ilişkiden meydana gelen çocuğun suçu ve günahı yoktur, öldürülmeyi hak etmez.
Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur. SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Ülkemizde kürtaj yasak değildir. 10 haftaya kadar yasal olarak yapılabilmektedir.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir. Çocuk düşürmek ve aldırmak, gebeği önleyici tedbirlerden değildir."
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Kürtaj işleminin yapılması tıbbi terminasyonlar nedeniyle zorunlu ise her devlet hastanesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur.
Bir suç sonucu meydana gelen gebelikler için Türk Ceza Hukuku 20 haftaya kadar kürtaj izni vermektedir. Devlet hastanelerindeki kürtaj hizmetleri devlet sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır. Kürtajın yasallaştırılmasından bu yana, birçok kadın Türkiye'deki yasal kürtaj hizmetlerinden yararlanmıştır.
Betül kendisine kürtaj olduğunun sağlık kayıtlarında çıkmayacağı söylense de kişinin tıbbi özgeçmişinin görüntülendiği e-Nabız sisteminde kürtaj olduğunun yazdığını anlatıyor: “2010 yılındaki değil ama 2017 yılındaki kürtaj işlemim e-nabız kayıtlarında çıkıyor.
Kürtaj işlemi cerrahi müdahale sınıfındadır. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz. Kürtaj Ankara içinde bize ulaşabilirsiniz.
Operasyon lokal anestezi eşliğinde yapılmış ise kısa sürede ayağa kalkabilirler fakat genel anestezi eşliğinde yapılmış ise bu süre bir saate kadar uzayabilir. Kürtaj işlemi sonrası hastalar aynı gün içinde normal yaşamlarına dönmekte ve ufak çaplı olarak gelişen kanama, ağrılar için endişe edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri