Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Güneş ışığı, nem gibi faktörler bakliyatın kurtlanmasına neden olmaktadır. Bakliyat kurtlanması kış aylarına oranla yaz aylarında daha sık rastlanan bir durumdur. Yaz aylarında özellikle havanın ısınması ve güneşin fazla etkisini göstermesiyle birlikte bakliyatlar daha hızlı bozulmaktadırlar.
peki bu kelebek ve kurtlar, paket açılmıyor ise nereden geliyor? hemen hemen her bakliyattın üzerinde böcek yumurtaları bulunur ve bunlar uygun sıcaklıkta çatlar ve ürünü yiyerek büyürler.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
İlgili 22 soru bulundu
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Üste çıkan taneleri mutlaka çöpe atın. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmesi sakıncalıdır.
Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz.
Kuru bakliyatların içinde kurt oluşmasının sebebi:
Küflerin yayılmasını önlemek için saklama koşullarını optimum seviyede tutmalı, kapalı ve serin bir ortam olmasına özen göstermeliyiz. Bu ortam şartları gerçekleşmezse, içerisinde oluşan küflerin meydana getirdiği larvalardan çıkan böcekler, besine sızma gösterirler.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Bakliyat sınıfına giren mercimek, nohut, kuru fasulye gibi gıdalar dayanıklı olmakla beraber; ışığa, neme, ısıya, oksijene karşı hassaslar ve kolaylıkla güve oluşumuna, kurtlanmaya, böceklenmeye maruz kalabiliyorlar.
Bakliyatlar çok geç bozulan gıdalardır. Bakliyatları nasıl muhafaza edecek kısmına gelirsek. Bakliyatlar serin ortamda durmaması lazım, kavanozların içerisine koyup dolapta muhafaza edilmesi en iyi halidir.
Bakliyatlar suya karşı oldukça hassas oldukları için sakladığınız dolabın nem veya sudan uzak olmasına özen göstermelisiniz. Bu yüzden, mutfak lavabosunun veya ocağın çevresindeki dolapları bakliyat saklama için tercih etmemelisiniz. Aksi takdirde yemek buharından etkilenen bakliyatlar kolayca nemlenip bozulabilir.
Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz. Unu eleyerek temizleyebilirsiniz. Unun böceklenmemesi için cam kavanozlarınız yoksa bez torbalar da kullanabilirsiniz. Her temizlik ve ev işinde olduğu gibi un böceklendiğinde erken müdahale etmek gerekir.
Çamaşır suyuyla suyu bir kâsede karıştır ve büyük kurtçuk sürülerinin üzerine dök. Plastik ya da metal bir kâsede 1 su bardağı (240 ml) çamaşır suyuyla 1 su bardağı (240 ml) suyu karıştır. Karışımı yere dökeceksen kurtçukların hepsine gelmesine dikkat ederek bulundukları yerin üzerine nazikçe dök.
Değerli kardeşimiz, Meyve kurtlarını çıkarıp tek başına yemek caiz olmaz. Ancak çıkarılmadan meyveyle beraber yenilmesinin bir sakıncası yoktur.
Normalde bir kurdun doğada ortalama yaşam süresi altı ila sekiz yıl. 14 yıla kadar yaşayan kurtlar var. Fakat Kars'ta takip ettiğimiz kurtların çoğu insanlar tarafından öldürüldüğünden, ortalama yaşam süreleri maalesef bir ila iki yıl.
Bunun nedeni gıda ürünlerinin açıkta bırakılmasıdır. Açık halde duran gıdaların üzerine sinekler tarafından kurtçuk yumurtası bırakılır. Bu yumurtalar zaman içerisinde kurt halini alır.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Saklama alanı
Bakliyatları sakladığınız alanların mutlaka kuru ve serin olması gerekir. Havadar, rutubetsiz, güneş ışığından uzak, karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Bu nedenle mutlaka bir erzak dolabınız olmalı veya sıcak ile temas etmeyen bir dolap içerisinde saklamanız gerekmektedir.
Aslında kuru bakliyatların raf ömrü sınırsızdır. Eğer bakliyatlarınız böcekleniyorsa saklama yönteminizde bir sıkıntı var demektir. Bakliyatları kuru ve nem almayan ortamlarda havasız bir şekilde saklamanız gerekmektedir.
Pirincin Kurtlanması Nasıl Önlenir? Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır.
Defne yaprağı dediğinizi duyar gibiyim. Bu yaprağın aromatik kokusu bakliyat böcekleri tarafından çok sevilmezler. Şayet bakliyat kavanozlarına bu yapraklardan birkaç adet koymanız bu böcekleri bir süre bakliyatlarınızdan uzak tutacaktır.
Hem erginler hem de larvalar soğuğa dayanıklıdır. Pirinç ve Mısır bitleri, tropikal ve subtropikal alanlarda yaygındır. İthal edilen mallarla birlikte ılıman ortamlara da taşınabilirler. Mısır bitleri, tarlalardaki mısırların üzerinde ürer; ancak Pirinç bitleri yalnızca depolanmış pirinç üzerinde üremektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri