Güneydoğu Anadolu bölgesinde ağustos ayında toplanırken Akdeniz ve Ege bölgesinde temmuz ayı itibariyle toplanmaya başlar. - Badem toplama genelde el ile toplanmaktadır. Varsa sırık yardımı alarak da badem dalları çırpılarak olgunlaşan bademler yere düşürerek toplanması sağlanır.
Adım: Bademleri Ağaçtan Toplamak
Kabuklar ayrılmaya başladığında bademleri hasat edin. Gövde yarılması, göz hizasındaki bademlerin aksine ağacın tepesindeki fındıklarla başlayacak, bu nedenle daha yüksekteki meyveleri kontrol ettiğinizden emin olun. Gövde bölündüğünde, içindeki kabuklu bademi görebileceksiniz.
Badem meyvesinin, yeşil kabuğu çatladığı andan itibaren meyveleri olgunlaşmaya başlar. Bademin hasat zamanı, üretim bölgesinin iklim tipine ve çeşidine göre değişmektedir. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ağustos ayında, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde de Temmuz ayı ortasında hasat başlamaktadır.
Kavlatılmış bademler 3-5cm kalınlığında serilir ve günde birkaç kez karıştırılıp alt üst edilir. Sıcak havada bademler ortalama bir hafta içinde kuruyarak depolanacak hale gelir. Bademin doğrudan doğruya güneş ışınları altında kurutulması sakıncalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
- Badem toplama genelde el ile toplanmaktadır. Varsa sırık yardımı alarak da badem dalları çırpılarak olgunlaşan bademler yere düşürerek toplanması sağlanır. Zeytin hasadında kullanılan brandalar gibi ağaçların altına serilir. Ve sıyrıkla bütün bademler düşürülür.
Kaynamaya başladıktan tam 1 dakika boyunca bademlerin haşlanması gerekiyor. 1 dakika sonra bademler tencere içerinden alınarak, soğuk sudan geçirilmelidir. Süzülen ve soğuyan bademler kolayca el yardımıyla soyulabilir. Ev hanımları haşlama yöntemini kullanarak badem kabuğunu kolayca soyabiliyor.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Aynı zamanda güneşte kuruyan bademlerin dış kabuğu daha parlak olmaktadır. Gölgelik alanda kurutmaya bırakınca ürünler uzun sürede kururlar ve bu da ürünlerin bozulmasına sebep olabilir. Küçük bir püf nokta daha söyleyelim; gölgede kurutulan ince kabuklu bademlerin dış kabukları daha mat ve koyu olur.
- Hasattan sonra bademler geciktirilmeksizin aynı gün yeşil kabuk patozuna vurulur. - Yeni dikilecek tarlalarda toprak hazırlığı yapılır. - Kırmızı örümcek ile mücadele yapılmalı. 15 Hazirandan sonra büyüteç ile kırmızı örümcek takibi yapılabilir. - Badem hasadına devam edilir.
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr 'dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..
Bu durum için kullanılan başka bir yöntem ise, meyvelerin kabuğunu özel makineler ile kırmaktır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Gübreleme: Badem yetiştirilen topraklar genellikle fakir olduklarından gübrelemeye önem verilmelidir. Özellikle su tutma kapasitesini arttırmak ve organik gübreleme için çiftlik gübresi kullanılması zorunludur.Azot,fosfor,potasyum gibi bitki besin elementlerinin de toprak ve yaprak analizlerine göre verilmesi uygundur.
Badem ağacı yaygın kanının aksine suyu çok sever.
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Badem: Bademin raf ömrü 2 ile 4 haftalık bir süreci kapsıyor. Fakat sürekli olarak buzdolabında sakladığınız bademleri 1 yıla kadar tüketebilirsiniz. Bademin bozulduğu nasıl anlaşılır merak edenler için ise bademin yüzeyinde kararma olup olmadığına göz atılmalıdır.
Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Buzlu badem çiğ badem ile yapılır. Daha sonra bademlerin kabuklarını soyun. Derin bir kaba kabukları soyulmuş çiğ bademleri koyun. Üzerlerine buz parçalarını ekleyin.
Ferragnes: Dallanma seyrektir. Çiçeklenme geçtir. Sert kabuklu bademdir. İç randımanı %39'dur ve çift badem oluşturmaz.
Badem kabuklarının tozu kozmetikte doğal peeling ürünü olarak kullanılır. Özellikle duş jellerinde, sabunlarda ve yıkama ürünlerinde kullanılabilmektedir. Bunun dışında kabuklarının güçlü anti-mantar özelliği mevcuttur. Tinea capitis isimli saç mantarında etkili bulunmuştur.
Meyve: Botanik olarak sert çekirdekli bir meyvedir. Diğer sert çekirdeklilerden farkı, etli kısım olgunluğa doğru kuruyarak derimsi bir hal alır ve çatlar. Bu nedenle, olgun bademde ancak badem içi yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri