Pişen kuru baklavaları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edin. Afiyet olsun.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Kuru baklava, Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Baklava, çoklu ince hamur katmanlarından oluşan ve içerisine ceviz veya Antep fıstığı eklenerek pişirilen şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Kuru baklava ise şerbetsiz yapılmaktadır.
Son dönemlerde bayram sofralarını taçlandıran tatlıların başında kuru baklava geliyor. Uzun süre muhafaza edilmesi ve lezzetine doyum olmaması, bu tatlıyı vazgeçilmez haline getiriyor. Şerbet, baklavanın lezzetini belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Kuru baklava bildiğimiz fıstıklı ve cevizli baklavaya benzer bir görünüme sahiptir. Kuru baklava ile klasik baklava arasındaki en büyük fark daha az şerbet ve dolayısıyla daha az şeker içermesidir. Şerbeti daha kıvamlı olan içine kaymak konulmayan kuru baklava her mevsim afiyetle yiyebileceğiniz bir lezzet.
Öncelikle şekerlenen baklavanızdan kısım kısım alıp rondodan geçirelim. İyice ezildikten sonra bir çelik tencereye alıp üzerine biraz süt ekleyip ocağa almadan evvel karıştırıp yumuşamasını sağlayalım.
*KURU BAKLAVA ILE YAŞ BAKLAVANIN FARKI NEDİR ? Kuru baklavanın hamurunda kaymak kullanılmaz.Şerbet derecesi de farklıdır. Yaş baklavayı 2-3 günde tüketmek gerekir. Kuru baklava ise 3 hafta ,hatta 1 ay kalabilir.Hatta kuru baklavayı biraz ısıtırsanız nefis olur.
Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Şerbetli tatlıları hazırlarken tatlının sıcak, şerbetin ise ılık olması gerekir. Ancak bu durum baklava için geçerli değildir. Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür.
Öneri: Kışın alınan baklavayı yemeden önce hafif ısıtınız. Saklama Koşulları: Serin ve rutubetsiz ortamda muhafaza ediniz. NOT: Kuru Baklavanın Yaş Baklavadan Farkı İçerisinde Kaymak Bulundurmamasıdır.
Kötü bir baklava deneyimi yaşamamanız adına dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise buzdolabında muhafaza etmemeniz gerektiğidir. Buzdolabı, şerbetli olan baklavanın daha da fazla şekerlenmesine ve tazeliğini yitirmesine yol açar.
Önce baklava dilimini elinize alıp ters çevireceksiniz. Böylece dilimin alt kısmında yoğunlaşan şurup, üst kısma doğru geçecek ve baklavanın altıyla üstü arasında tat dengesi sağlanacaktır.
Bir kavanoza doldurup ağzı kapalı şekilde dolapta saklayın. Süzülmüş baklavaları mutfak robotuna koyup parçalayın. Çok miktarda ise orta boy saklama kapları ya da sağlam buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya atın. Buraya kadar tamam.
Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz. Ziyan olmasın, lezzetleri de hep yerinde kalsın. Şimdiden afiyetler olsun.
Büyük bir tepsinin yarısına ılık su doldurun. Baklavayı bir borcamın içerisine alın ve su dolu tepsiye oturtun. İçine su kaçmamasına dikkat edin. Baklava, ılık suyun içinde bekledikçe şekerler erir ve eski haline döner.
Herhangi bir tatlıcıdan satın alabileceğiniz klasik kuru baklava kalori değerleri şu şekildedir: 2 dilim içeren 1 porsiyon kuru baklava 240 kcal. 1 dilim kuru baklava da yaklaşık olarak 120 kcal.
400,00 TL (1 KG)
Bu muhteşem tatlıyı mucidinden satın alın! Hiçbir koruyucu ve katkı maddesi içermez.
Lezzet ve sağlığın ortak paydada buluştuğu içecek, milli içeceğimiz olarak adlandırdığımız ayran oluyor. Şeker oranı yüksek olan baklava gibi tatlıların yanında ayran içmek faydalı olabilir.
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Fıstıklı Baklava (1 kg.)
23 - 25 dilim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri