1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı domates salçası 3 yemek kaşığı sumak ekşisi ( sıvı olanını kullandım. Olmayanlar İçin sumak tanelerini bir gece önceden ıslatıp yapacağınız gün süzüp suyunu kullanabilirsiniz)
Güneydoğu mutfağının en sevilen yemeklerinden Kuru Patlıcan Dolması leziz ötesi bir yemek.. Sumak tohumunun suyunda pişirildiğinde ise lezzet ikiye katlanıyor. Kuru patlıcan ve biber dolmalarının ekşilisi makbuldür. O yüzden kuru patlıcanlarınızı aktardan alırken tane sumak almayı unutmayın.
Salça, pul biber, karabiber, reyhan, sumak, sıvı yağ ve tuz eklenerek el ile güzelce karıştırılır. Yapılan iç harç, dolmalık biberlerin içine doldurulur.
Sumağın üzerine 1,5 su bardağı sıcak su eklenir demlenmesi beklenir, suyunun rengi değişince süzgeçten geçirilerek dolmaların üzerine eklenir. Bir de ılık su 1,5 bardak eklenerek toplamda 3 su bardağı su eklenir kısık ateşte pişirilir.
Pirinç bol suyla yıkanır, süzülür. Karıştırma kabına alınır. Üzerine doğranan sebzeler, kıyma, salçalar, karabiber, nane, zeytinyağı ve hazırlanan sumaklı suyun 1 fincan kadarı eklenir karıştırılır. Dolma içimiz hazır olduğuna göre biz sebzeleri hazırlayabiliriz.
İlgili 37 soru bulundu
1tatlı kaşığıpul biber. 1çay kaşığıkimyon. 1çay kaşığıkarabiber. 1çay kaşığıkırmızı toz biber.
Kuru patlıcan ve kuru biberleri çok yumuşamayacak kadar haşlayıp süzdürün. Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, ezilmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağı ekleyip güzelce yoğurun. Haşlanmış kuru patlıcan ve biberlere kıymalı harcı çok fazla olmayacak şekilde doldurun.
Kuru Patlıcan Dolması Yapımı:
Ardından salça ilave edilir, yıkanıp süzülen pirinçler de eklendikten sonra üzerine 2 çay kaşığı kırmızı biber, 2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı nane ve tercih ettiğiniz diğer baharatlar konur. Dolma tariflerine en çok yakışan baharat nanedir.
Ekşili Kıymalı Biber Dolması Tarifi için, 1 su bardağı tane sumak geceden 3 su bardağı su ile ıslatılır. 1 tutam tuz eklenir. Bir başka kapta pirinç, kıyma, maydanoz, karabiber, yenibahar, kimyon, pul biber, salçalar ve tuz eklenir.
İçinde öğütülmüş tarçın ve havlıcan, öğütülmüş zerdeçal ve zencefil, tatlı biber, kişniş, yenibahar, öğütülmüş karabiber bulunan dolma baharatında yenibahar yoğun olarak bulunur.
Patlıcan ve biberleri iyice yıkayıp suda 10 dk kaynatıp soğuk suya alıp süzün. Soğanı ufacık doğrayın ve zeytinyağın da (2 y. k kadar) kavurun. Pirinç, baharat ve salça sıra ile ilave edin. Domates rendesi ilave edin 1-2 dk pişirip 1/2 su bardağı su ilave edin ve kapağı kapalı 5 dk kadar pişirin.
İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz. Sarma ve dolmalarda limon gibi ekşi tadı vermek için kullanılabilir. Kısıra, kahvaltılık çemene, domates çorbasına, humusa, gavurdağı salatasına, ızgara sebzelere, kuskusa ve zeytinyağı soslarına çok yakışır.
Sumak direkt olarak yemeklerin içine eklenebilen toz bir baharattır. Ancak kullanım amacına bağlı olarak tüketim şekli değişebilir. Örneğin sumak öksürüğe ve idrar yollarına da iyi geldiği için sumak çayı şeklinde de tüketilebilir. Sıcak suda demleyerek ılık bir şekilde sumak çayı içebilirsiniz.
SUMAK YEMEKLERE KATILIR MI? Türk mutfağının en sık kullanılan ve bilinen baharatları arasında yer alan sumak salataların yanı sıra yemeklere de katılıyor. Sumağın yemeklere katılmasındaki amaç yemeklere ekşi tat vermesi ve renk vermesi.
Önceden kaynatılmış bir çay bardağı kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak eklenir. Bu karışım 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülerek tüketilir.
Genel olarak salata ve et yemeklerinde tüketilen sumak daha çok yemeklere ekşimsi bir tat vermek için kullanılır. Özellikle soğan salatasında sıkça kullanılan sumak, soğanın acı tadını kırmak için eklenir. Sumak başka baharatlarla da karıştırılarak et yemekleri için sos şeklinde kullanılabilir.
İç malzemesi çiğden yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı içten koyup sarıyoruz. Tencereye dızlıyoruz üzerine bir limon bir çorba kaşığı sumak iki su bardağı suyla karıştırıp döküyoruz .
Kurumasını Önlemek İçin…
Biber dolması gerek iç gerekse dışının en kolay kuruma gösterdiği yiyeceklerden biridir. Bu durumu önlemek ve dolmanın daha parlak bir görünüme sahip olabilmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakmak işinize yarayacaktır.
Sumak Ekşili Zeytinyağlı Dolma Tarifi İçin Malzemeler
30adetpatlıcan. 7adetkabak. 1kasesalamura asma yaprağı 1yemek kaşığısumak ekşisi(suyuna eklenecek)
Bir kaba hazırladığımız soğan, pirinç, salça, maydanoz, domates, karabiber, tuz, nane ve çok az sıvı yağı ekleyip iyice karıştıralım. Daha sonra bu harcı biberlere dolduralım.
Eğer yemeğiniz ciddi derecede acı olduysa, yemek pişerken tencereye 1 çorba kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Etli yemeklerin de acılı olduğu durumlarda, ocağın altını kapatmadan önce bal ekleyin ve etlere hem tatlı bir aroma hem de sos kıvamı verin. Bal tüm yemeklerin acısını alacaktır!
(Tabi tatlı sumak sosu istiyorsanız siz bilirsiniz) Büyük bir kabın (yoksa geniş bir leğen kullanabilirsiniz) içine 10 kg sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin. Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin.
Kuru dolma tarifi Nasıl yapılır? Kuru patlıcan ve kuru biberleri çok yumuşamayacak kadar haşlayıp süzdürün. Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, rendelenmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağını ekleyip güzelce yoğurun.
Dolmaları 1 parmak geçecek kadar su doldurup, kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. 30 dakika kaynatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri