Eğer aracınız ticari olarak faaliyet göstermiyorsa, sadece kendiniz aracı kullanıyor ve hususi bir kaydı var ise SRC Belgesi almanız zorunlu değildir. Örneğin; kapalı kasa bir aracınız var ve şoför dışında iki kişi daha oturabiliyorsa, bu aracın yük taşımaya uygunluğu daha yüksektir.
Ruhsatta hususi yazıyorsa src ye gerek yok.
Içisleri Bakanligi'nin son düzenlemesi ile birilikte sehir içinde okul servisleri haricinde yük ve yolcu tasimaciligi yapanlardan SRC belge zorunlulugu kaldirildi. Ancak sehirlerarasi yük ve yolcu tasimaciligi yapanlar için SRC Belgesi gerekliligi devam ediyor.”
Aracınızın ruhsatında ticari ibaresi işaretli ve kamyonet olarak geçiyorsa SRC belgesi almanız gerekiyor. Fakat hususi ibaresi işaretli ve kamyonet yazıyorsa SRC belgesini normal şartlarda almanız gerekmiyor.
SRC belgesi ve psikoteknik belgeleri tüm ticari araç kategorisindeki araçlarda zorunludur....
İlgili 39 soru bulundu
Hafif Ticari Araç Kullanmak İçin Gerekli Belgeler
Ayrıca tüm ticari araçları kullanmak için SRC belgesi zorunluluğu vardır.
Kargo kamyonu, kamyonet veya tır fark etmeksizin araç üzerinde SRC belgesinin bulunması zorunludur. Src belgesi olmadan araç kullanılamaz.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
SRC3 hangi araçları kullanır sorusunun cevabına gelirsek kamyon, minibüs, panelvan, kamyonet, otobüs, tır ve çekici gibi araçları kullananlar ile kargo, yük ve yolcu taşımacılığı sektöründe sürücülük yapan kişilerin SRC belgesi almak zorunda olduğunu belirtmiştik.
Muafiyetli başvuru için aranan şartlar:
Eski Ehliyetlerde D sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1E ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC3 belgesine başvurabilirler.
Src belgesi kimlere gerekmez? Yukarıda src belgesini kimler alır yazımızdan da anlaşılacağı gibi bu belgeyi yalnızca ticari amaç ile kullanan sürücüler alır. Örneğin hususi bir otomobil ya da ticari bir amaçla yük taşımacılığı yapmayan kamyonetleri kullananlarında bu belgeyi almalarına gerek yoktur.
Arslan, ilk kez başvuracak vatandaşların e-Devlet'e girerek SRC başvurusu yapabileceğini, 40 liradan 20 liraya düşürülen SRC belgesi ücretinin ödenmesinin ardından da sistem tarafından hazırlanan belgelerin çıktısının alınarak kullanılabileceğini söyledi.
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker veya hafif yükler taşıyan şirket minübüs araçları kullanan sürücüler ile, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil ile okul taşıtı sürücülerinin alması gereken belgedir.
Sürücü belgesi bulunan sürücüler SRC belgesi olmadan ticari araç kullanamaz.
Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
Binek araçlar, bireylerin günlük kişisel kullanımı için tasarlanmış araçlardır. Aileler, bireyler veya küçük gruplar, binek araçları seyahat etmek, işe gitmek veya özel amaçlar için kullanır.
Panelvan, minivan, minibüs ve kamyonet gibi araçlar hafif ticari araç sınıfına giriyor.
Muafiyetli SRC Belgesini Kimler Alabilir? Şubat 25 2003 yılının dan önce alınmış ehliyetler için muafiyet bulunmaktadır.
Buna göre; 2023 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 1.420 TL., işletmeye ise 3.585 TL. olmak üzere toplam 5.005 TL.
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Hususi araçlar için kanunen psikoteknik alınması gerekmiyor. Fakat hususi amaçla aldığınız ve ruhsatında kamyonet yazan bir araçla ticari bir faaliyette bulunuyorsanız mutlak suretle bu belgeyi almanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri