b)Moleküler Kristaller: Molekülsel kristallere örnek olarak,CO2 (kuru buz), H2O (buz), C12H22O11 (şeker-sakkaroz) , I2 , organik bileşikler… vb verilebilir.
Karbondioksit, kovalent bağlı bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan moleküle sahip, normal koşullarda gaz hâlinde bulunan bileşiğin adıdır. Renk ve kokusu yoktur. Kimyasal formülü CO2 şeklinde olup molekül ağırlığı 44,009 g/mol'dür.
Buz. Dünya'da kar, deniz buzu ve buzullar şeklindeki yaygın kristaller polikristal yapıdadır. Tek bir kar tanesi tek bir kristal veya kristallerin bir koleksiyonudur. Buz küpü bir polikristaldir.
Kristal silika (veya silikon dioksit, SiO2), yerkabuğunda doğal olarak bulunan ve üç ana formu kuvars, kristobalit ve tridimit olan bir mineraldir. Kristal silika ve özellikle kuvars, birçok kayada (kumtaşı, granit, kum vb.) değişen konsantrasyonlarda bulunabilir.
Kuvars, oldukça saf silisyum dioksit (SiO2) kristallerine verilen addır. Silisyum ve oksijen atomlarından oluşan sert, kristalli bir mineraldir.
İlgili 38 soru bulundu
Karbondioksitin katı halidir. Katı halden faz atlayarak direk olarak gaz haline geçer. Bu yüzden eridiğinde hiç bir tortu geride kalmaz. Çeşitli kaynaklardan elde edilen karbondioksit gazı, saflaştırma işlemlerinden geçirildikten sonra -20°C'ye soğutularak 20 Bar basınç altında sıvı hale getirilir.
Şeker veya buz gibi katılar moleküler kristallere örnektir.
b)Moleküler Kristaller:
Molekülsel kristallere örnek olarak,CO2 (kuru buz), H2O (buz), C12H22O11 (şeker-sakkaroz) , I2 , organik bileşikler… vb verilebilir.
Glikoz, moleküler formülü C6H12O6 olan basit bir şekerdir. Glikoz, karbonhidratların bir alt kategorisi olan en bol bulunan monosakkarittir.
Naftalin, C10H8 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Naftalin en basit polisiklik aromatik hidrokarbondur ve kütlece 0,08 ppm kadar düşük konsantrasyonlarda saptanabilen karakteristik bir kokuya sahip beyaz kristalli bir katıdır.
MOLEKÜLER KRİSTAL
Kuru buz (katı CO2) ve naftalin moleküler katılara örnektir.
Kuru buz moleküler yapısı nedeni ile renksiz, tatsız ve kokusuzdur.
Katılar, amorf katılar ve kristal katılar olmak üzere iki başlık altında sınıflan- dırılmışlardır. Amorf katılar belirli bir geometrik şekle sahip olmayan tanecikleri düzgün istiflenmemiş katılardır, sert ve sıkıştırılamaz özelliğe sahiptirler. Plastikler, cam, tereyağı vb. maddeler amorf katı olarak adlandırılır.
Kuru buz doğada bulunan saf karbondioksit gazının katılaştırılmış halidir.
Kuru buz karbondioksitin katı halidir. Katı halden faz atlayarak direk olarak gaz haline geçer. Bu yüzden eridiğinde hiçbir tortu geride kalmaz. Çeşitli kaynaklardan elde edilen karbondioksit gazı, saflaştırma işlemlerinden geçirildikten sonra -20°C'ye soğutularak 20 Bar basınç altında sıvı hale getirilir.
Kuru buz karbondioksitin katı haline verilen addır.Bildiğiniz gibi CO2 dünya atmosferinde bulunan insanların nefes alırken, bitkilerin ise fotosentez yaparken kullandıkları gazdır. Bu kimyasal bileşik, kokusuz tatsız ve renksizdir. Havanın yoğunluğundan 1,5 kat daha yoğundur.
[Kaynak] Cevap: Şeker bir tür moleküler kristal katı maddedir.
Fakat genelde şeker deyince kimyasal ismi "sakkaroz" olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından elde edilen şeker "sakkaroz"dur.
Sakarozun en yaygın kullanılan şekli sofra şekeri olarak da bilinen kristal halidir.
Moleküler bağlar
Bir su molekülünün atomlarını bir arada tutan bağ moleküler bağlara örnektir. Öte yandan su moleküllerini buz halindeyken bir arada tutan bağlar ise moleküller arası bağlara örnektir.
Kar taneleri hayatlarına buz kristali olarak başlar. Hava soğuduğunda içindeki su buharı havadaki toz zerrecikleri gibi çok küçük parçacıklar üzerinde yoğunlaşır ve donar. Böylece buz kristalleri oluşur. Buz kristalleri yeryüzüne doğru düşerken havadaki su molekülleri buz kristalinin üzerine yapışarak donar.
Kar tanesi, yeterli bir boyuta ulaşan tek bir buz kristalidir. Başka kar taneleriyle birleşebilir ve daha sonra Dünya atmosferine kar olarak yağar. Kar tanelerinin boyutu, şekli ve yoğunluğu oluştuğu sıcaklıkla ilişkilidir. Bir tek kar tanesi içinde yüzlerce ve hatta binlerce kar kristali bulunabilir.
Kuru buz, karbondioksitin katı (donmuş) halidir. Normal buza göre daha yoğun olan kuru buz, -78.5 derecelik ısıda donar. Karbondioksitin donma noktası ve erime süresi oldukça uzundur. Ayrıca kuru buz, soğuttuğu ürünün nemlenmesini de önler.
Naftalin en basit polisiklik aromatik hidrokarbondur ve kütlece 0,08 ppm kadar düşük konsantrasyonlarda saptanabilen karakteristik bir kokuya sahip beyaz kristalli bir katıdır. Bir aromatik hidrokarbon olarak naftalinin yapısı kaynaşmış bir çift benzen halkasından oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri