İçerisinde 84 adet faydalı elementi ve minerali barındıran kristal kaya tuzları insan vücudu için faydalı olan doğal iyot miktarını da bünyesinde barındırmaktadır.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
Himalaya tuzunun iyot miktarı oldukça yüksektir. Normal sofra tuzunu tüketmek yerine ''Himalaya kristal tuz'' tercih edebilirsiniz. Yarım gram Himalaya kristal tuzunun iyot miktarı 250 mikrogramdır ve kalori değeri 0 kaloridir. Peki iyot başka hangi besinlerde bulunur?
İyotsuz Tuz Çeşitleri Nelerdir? İyotsuz tuz markaları, üretim öncesi tuzu işlerken iyot katkısı kullanmaz. Türleri arasında; kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu seçenekleri bulunur.
İşte anlattıkları: Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
İlgili 44 soru bulundu
İyot eksikliğini önlemek için iyot sofra tuzu ile birleştirilmiştir.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Sofralarda Yer Alan Lezzetli Billur Tuz Çeşitleri
Billur Himalaya tuzu rafine olmamış bir çeşittir. Billur iyotlu tuz, temelinde iyotun eklendiği bir üründür ve vücudun gerekli iyot ihtiyacını karşılar.
İyotsuz tuz, iyot ilavesiz tuzdur. Sodyum ve klorürden oluşur. Yine de sofra tuzu hasat edildikten sonra işlenir. Bu işlem sırasında, sodyum alüminosilikat, silikon dioksit ve magnezyum karbonat gibi bazı katkı maddeleri ve topaklanma önleyici maddeler sofra tuzuna eklenebilir.
Billur Tuz İyotsuz 250 Gr - A101.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Maden suları, sağlık için gerekli olan ve biyokimyasal görevleri ile önem taşıyan, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt ve klor başta olmak üzere demir, mangan, bakır, iyot, çinko, florür, krom, kadmiyum gibi mineralleri içermektedir.
Halk arasında deniz tuzu ya da turşuluk tuz olarak tanınan salamura tuz, iyot içermediği için sofra tuzundan daha sağlıklıdır ve yemeklere daha fazla tat katar.
İyotsuz tuz, iyot ilavesiz tuzdur. Sodyum ve klorürden oluşur. Yine de sofra tuzu hasat edildikten sonra işlenir. Bu işlem sırasında, sodyum alüminosilikat, silikon dioksit ve magnezyum karbonat gibi bazı katkı maddeleri ve topaklanma önleyici maddeler sofra tuzuna eklenebilir.
Kristal tuz, kaya tuzunun çok uzun bir süre basınç altında kalmasıyla oluşur. Çok uzun süre olarak belirtilen zaman dilimi milyonlarca yıldır. İnce bir yapısı bulunan kristal tuz, bilinen kaya tuzundan daha ufak tanelerde gözlemlenir. Ufak olmasının nedeni çok yüksek basınç altında kalmasıdır.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Himalaya tuzu da aslında bir tür kaya tuzudur. Pakistan'ın Karakurum bölgesinde çıkmaktadır. Rengi içinde barındırdığı demir oksitten dolayı pembedir. Rafine olmamış Himalaya tuzunda yüzde 85 kadar sodyum klorür, yüzde 15 kadar mineral, element ve diğer katkı maddeleri vardır.
Deniz yosunu: İyi bir antioksidan, mineral ve vitamin kaynağı olan deniz yosunu iyot bakımından da zengindir. İyotlu tuz: “İyot içeren besinler nelerdir?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da iyotlu tuzdur. Kuru erik: Doğal iyot takviyesi arasında kuru erik de bulunur.
Hastalığı önlemek için; önceden bilinen bir tiroit hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir. * Nodüler guatrı, hipertiroidisi (tiroit bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (tiroit bezi az çalışanlar) olan hastalar özellikle İyotsuz Tuz yemeliler.
Sağlık için oldukça önemli mikro elementlerden biri olan iyot, belirli bir oranda sofra tuzunda bulunur. İyot eksikliği birçok sağlık problemine neden olur. Yetişkin birinin gün içinde 150 mikrogram iyot alması gerekir.
Sofra tuzlarının iyotlu olması da çok önemlidir. Ancak bazı özel durumlarda iyot tüketilmemesi gerekmektedir. Bu tür hastalara iyotsuz tuz kullanımı önerilir. İyot eksikliğinde guatr, öğrenme güçlüğü, düşük veya ölü doğum ve bazı kanser çeşitleri görülebilir.
Deniz tuzu, sofra tuzuna göre biraz daha fazla iyot, potasyum, demir ve çinko içerir.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Hastalarda, iyot kısıtlamaya, iyotsuz tuz kullanmaya gerek yoktur. Günlük iyot ihtiyacı karşılanmalıdır; iyotlu tuz kullanmaya devam edilmelidir.
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir. Ayrıca C vitamini takviyesi alınması da faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri