Hem besleyici hem de lezzetli olan kurutulmuş domatesi yumuşatmak için kaynatmamız gerekir. Kuru domatesleri sirkeli ya da sade suyun içine koyup ortalama 5-10 dakika yumuşayana kadar kaynamayana bırakın. Böylelikle kuru domatesler suyun içerisinde yumuşayacaktır.
Kurutulmuş domatesi yumuşatmak için kaynatmak gerekir. Kuru domatesleri sirkeli suyun içerisine koyarak 5-10 dakika aralığında yumuşayana kadar kaynatabilirsiniz. Böylelikle kuru domatesler kaynayan suyun içerisinde yumuşamış olacaklardır.
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın ve saplarını çıkartın. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutun. Domatesleri ıslak bırakmak, kabuklarının yumuşamasına ve doğru bir şekilde kurumamasına neden olur. Kurulama işleminden sonra domatesleri istediğiniz boyut ve şekillerde dilimleyin.
Domatesleri derin bir kaseye alıp üzerlerini geçecek kadar kaynar su ekleyin ve tamamen yumuşayana kadar (15-30 dk.)
Kuru domatesleri mutfak robotu içine koyun. Üzerine 1 tutam maydanoz, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 diş doğranmış sarımsak ekleyin. Son olarak tüm malzemenin üzerine 2 yemek kaşığı limon suyu ve yarım su bardağı kadar da zeytinyağı koyun. Tüm ezme malzemesini mutfak robotundan iyice geçirin.
İlgili 24 soru bulundu
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Yemek haricinde kahvaltılık olarak tüketilebilmektedir. Kuru domatesle zeytinyağı dolma da yapabilirsiniz. Domates kurusunu tüketmeden önce biraz yumuşatmamız gereklidir. Bunun için kuru domatesleri yumuşayana kadar haşlamamız gerekir.
Kuru domates yemeklerin içinde ya da kahvaltıların yanında direkt olarak tüketilebilir. Salata çeşitlerinde, mezelerde, sandviçlerde tüketilebilen kuru domates kahvaltı sofralarında peynirlerin ya da kızarmış ekmeklerin yanında da oldukça lezzetli bir seçim olacaktır.
Kuru domatesler bir kasede suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan domatesler kağıt havlu üzerine alınarak suyu süzülür. Ve kızgın yağda kızartılır. Servis tabağına alınarak tuz serpilir.
Tuz kurutulurken domateslerin küflenmesini engelleyerek fireyi en aza indirir.
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Kuru domatesler, ideal kıvamda olması için, sıcak suda gereğinden fazla bekletilmemelidir. Aksi halde çok yumuşayabilir. Sıcak suda bekletme aşamasından sonra, kuru domateslerin suyu güzelce süzülmeli, gerekli görülürse kağıt havlu ile fazla suyu alınmalıdır.
Evde kurutulmuş domates yoksa marketten hazırı da satın alınabilir. Tarifleri arasında en çok kuru domates yemeği merak edilse bile bu yiyecek kahvaltılık ve yemeklerde de sık sık kullanılır. Onunla yapılan kuru domates salatası, acuka, kuru domates mezesi ve kavurması ayrı bir leziz olur.
Lif açısından çok zengindir. Bir fincan güneşte kurutulmuş domateşte 8 gram karbonhidrat vardır. A, C vitamini ve potasyum, K, B1 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, demir, folat ve mangenez içerir. Kurutulmuş domates Prostat, meme, kolon, akciğer ve pankreas kanserine karşı koruyucudur.
Kuru Domatesli Menemen Tarifi Nasıl Yapılır? Yemeklik doğradığımız soğan, biber ve sarımsakları zeytinyağında hafif kavuruyoruz. Ardından önceden 10-15 dakika kadar ılık suda beklettiğimiz ve ufak ufak doğradığımız kuru domatesleri de ekliyoruz. Biraz da salça ekleyip karıştırarak pişiriyoruz.
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Domates kurusu ve biberlerimizi de ekleyip bir kaç dakika kadar kavuruyoruz. Salçamızı ekleyip iki üç tur karıştırdıktan sonra suzdüğümüz fasulyeleri ekleyerek 3-4 tur karıştırdıktan sonra kaynamış suyumuzu ekleyip bulyonu da ilave edip tenceremizin ağzını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz.
Bir kaseye domatesler alınır. Sarımsaklar ezilerek eklenir, kekik ve zeytin yağıda ilave edilip karıştırılır. Benim kuruttuğum domatesler oldukça tuzlu oldukları için ben tuz kullanmadım, siz tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz. En son üzerine cevizi de serpip kuru domatesleri hazırlamış oluyoruz.
Kurutulmuş domatesleri bir kaba alın ve üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edin. 5 dakika yumuşamaları için bekleyin. Sosu için; bir kaseye zeytinyağını ekleyin. Üzerine maydanoz ve pul biberi ilave edin. Üzerine kekiği, naneyi, sarımsağı, tuzu, karabiberi ve nar ekşisini ilave edin.
1- Domatesler yıkanıp sirkeli suda bekletilir. 2- Domatesler dörde bölünür. 3- Robotta çekilir. 4- Çelik tencerede kaynadıktan sonra yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.
Domates Neden Kararır? Domates kuruduktan sonra, çok fazla güneşte beklerse, yağmur alırsa, nemli ortamda uzun süre açıkta bekleyip geç kurursa kararır. Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Domatesler sergide sap noktasından aşağıya doğru ikiye kesilerek serilmeye başlanır. Bu işlem bazı sergilerde domates kesme ve serme makinaları ile yapılmaktadır. Serilmiş domateslerin daha iyi kuruması ve aroma kazanması için; üzerine Estuz Deniz tuzu serpilir.
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri