Kurutulmuş domatesi yumuşatmak için kaynatmak gerekir. Kuru domatesleri sirkeli suyun içerisine koyarak 5-10 dakika aralığında yumuşayana kadar kaynatabilirsiniz. Böylelikle kuru domatesler kaynayan suyun içerisinde yumuşamış olacaklardır.
Kuru domatesleri mutfak robotu içine koyun. Üzerine 1 tutam maydanoz, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 diş doğranmış sarımsak ekleyin. Son olarak tüm malzemenin üzerine 2 yemek kaşığı limon suyu ve yarım su bardağı kadar da zeytinyağı koyun. Tüm ezme malzemesini mutfak robotundan iyice geçirin.
Kuru domatesler, ideal kıvamda olması için, sıcak suda gereğinden fazla bekletilmemelidir. Aksi halde çok yumuşayabilir. Sıcak suda bekletme aşamasından sonra, kuru domateslerin suyu güzelce süzülmeli, gerekli görülürse kağıt havlu ile fazla suyu alınmalıdır.
Kuru domates yemeklerde ya da kahvaltılıklarda direkt olarak tüketebilir. Dilerseniz sandviç aralarına da koyulabilir. Bunun dışında salatalarda, kızarmış ekmeklerin yanında ya da peynirle de yenebilir. Tüketim alternatiflerinden hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Domatesleri derin bir kaseye alıp üzerlerini geçecek kadar kaynar su ekleyin ve tamamen yumuşayana kadar (15-30 dk.)
İlgili 31 soru bulundu
Kuru domatesin hafif haşlanarak zeytinyağlı baharat ve defne yaprağıyla saklanabildiği bir lezzeti var. Bir kaç günde hazır olan bu tarifi salata sosu, yemek sosu, sandviç sosu olarak kullanabilirsiniz. Kuru domatesle tariflerden çok kullanışlı zeytinyağlı bu lezzetin yapımına buradan bakabilirsiniz.
Lif açısından çok zengindir. Bir fincan güneşte kurutulmuş domateşte 8 gram karbonhidrat vardır. A, C vitamini ve potasyum, K, B1 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, demir, folat ve mangenez içerir. Kurutulmuş domates Prostat, meme, kolon, akciğer ve pankreas kanserine karşı koruyucudur.
Kurutma işlemi için domatesleri tuzlamanız gerekmektedir. Fakat bu tuzlama işlemini sofra tuzu ile değil de kaya tuzu ile uygularsanız, kaya tuzundan alacağınız mineral sayesinde daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Domatesler ve kaya tuzunuz hazırsa, dilediğiniz miktardaki domatesleri güzelce yıkayın.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş domatesi yumuşatmak için kaynatmaya ihtiyacınız vardır. Kuru domatesleri sirkeli ya da sade suyun içine koyarak 5-10 dakika aralığında yumuşamalarını sağlayana kadar kaynatabilirsiniz. Böylece kuru domatesler kaynayan suyun içinde istediğiniz gibi yumuşamış olacak.
Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Bir kaseye domatesler alınır. Sarımsaklar ezilerek eklenir, kekik ve zeytin yağıda ilave edilip karıştırılır. Benim kuruttuğum domatesler oldukça tuzlu oldukları için ben tuz kullanmadım, siz tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz. En son üzerine cevizi de serpip kuru domatesleri hazırlamış oluyoruz.
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Kuru domatesler bir kasede suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan domatesler kağıt havlu üzerine alınarak suyu süzülür. Ve kızgın yağda kızartılır. Servis tabağına alınarak tuz serpilir.
Kurutulan domatesler cam bir kavanozun içerisinde ve ya bez bir torbada da saklanabilir. Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir. Ayrıca cam kavanozların içerisinde de domatesler uzun bir süre bozulmadan kalabilir.
Tuz kurutulurken domateslerin küflenmesini engelleyerek fireyi en aza indirir.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın ve saplarını çıkartın. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutun. Domatesleri ıslak bırakmak, kabuklarının yumuşamasına ve doğru bir şekilde kurumamasına neden olur. Kurulama işleminden sonra domatesleri istediğiniz boyut ve şekillerde dilimleyin.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanoza koyup kuru ve serin yerde bekletmeniz gerekir. Ayrıca kışlık domateslerinizi zeytinyağı içinde, birkaç diş sarımsak ile bir kavanoza yerleştirip, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Domatesler suyunu saldıktan sonra ocağın altını açın ve ağır ateşte domateslerin kendi sularında güzelce ezilene kadar pişmesini bekleyin. Sık sık karıştırın. Pişirme aşamasında dilerseniz içerisine karabiber, kekik ve sarımsak da ilave edebilirsiniz. Domatesler piştikten sonra el blenderı yardımıyla güzelce ezin.
Domates kurusu oldukça şifalı bir gıdadır. Özellikle pankreas, akciğer, meme ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkili olan domates kurusu astıma karşı da koruma sağlar. Domates kurutulduğunda da besin değerini korur ayrıca zeytinyağı ile pişirilirse besin değeri artar.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri