Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur. Çünkü diğer şekilde yıkandığında ezilme ihtimali bulunmaktadır.
Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
Kurutulacak dutun yıkanmamış olması gerekir. Ancak toz ve kirli bir bölgede yaşıyorsanız, suyla durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Kurutma işlemine geçmeden önce dutları kontrol etmeniz ve çürük olanları ayırmanız gerekir.
Dut kurusu, hem atıştırmalık olarak hem de suda kaynatılıp suyu tüketilebilir. Atıştırmalık olarak tüketilen dut kurusu vücut için daha faydalıdır. Bol miktarda protein barındırdığından günde 1 avuçtan fazlası tüketilmemelidir.
Bu özelliği sayesinde serbest radikalleri vücuttan uzaklaştıran kuru dutlar, düzenli olarak tüketildiğinde vücudu grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından tutun da kanser türlerine kadar çeşitli rahatsızlıklardan koruyor.
İlgili 19 soru bulundu
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kürdür. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir.Şeker hastaları için uygun değil. ) Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur. Çünkü diğer şekilde yıkandığında ezilme ihtimali bulunmaktadır.
Kuru dut haşlanarak içilebildiği gibi sade bir şekilde de yenebilir. Ancak protein açısından zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketildiğinde vücuda faydadan çok zarar verebilir.
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı'dan beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
Dut Kurusu Nasıl Muhafaza Edilir? Dut kurusu hava almayacak şekilde cam kavanozlarda serin, güneş almayan ve kuru, rutubetsiz dolap veya kiler gibi ortamlarda bozulmadan yaklaşık bir yıl boyunca durabilir. Doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde besin değerlerinde herhangi bir değişim söz konusu olmamaktadır.
-Dut ağaçları yaz mevsiminde çabuk hastalanır. Özellikle yaprak bitleri, tırtıllar ve kurtçuklar sıkça rastlanılmaktadır.
Dut kurutulduktan sonra 1 yıl boyunca saklanabilir ve tüketilebilir. Ayrıca dutun sadece meyvesi değil yaprağı da kurutulur.
Dut lekesi oluşan bölümü soğuk su üzerinde açtıktan sonra yarım su bardağı beyaz sirke ve bir litre soğuk su karıştırılmalıdır. Ardından lekeli bölgeye bu karışım sürülmelidir. Yarım saat bekledikten sonra bol su ile temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
bir kapta suda bekletilmeli. hatta bazıları karbonatlı sirkeli suda bekletiyor. her meyve sebze yıkanmalı. bir şeycik olmuyor dut hassastır nazik davran. Hatta suyu dökerken görürsün tortular kalır içinde.
Kısa süre içerisinde tüketecekseniz dutu buzdolabının normal kısmında 2-3 gün tutabilirsiniz. Buzlukta ise 3 ay saklayabilirsiniz. Saklama ömrü kısa olan dut sıklıkla taze olarak tüketilirken kurutmak için de uygun bir meyvedir.
Dut kurusu midesinde problem olanlar için etkin bir kuru yemiştir. Mide gazı, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Beyaz Dut Kurusunun Faydaları
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına fayda sağlar. Bunların yanı sıra beyaz dut kurusunun faydaları şunlardır: Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir.
Dut kurusu, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi sağlığına yardımcı olabilir ve kabızlık sorununu önleyebilir. Antioksidan özellikleri nedeniyle hücre hasarını önlemeye yardımcı olan vitaminler, mineraller ve flavonoidler içerir. Dut kurusu, doğal şeker içerir. Bu nedenle iyi bir enerji kaynağıdır.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Kuru dut tüm vücutta etki gösterebilen bir meyvedir. Kuru dutun en belirgin faydalarından biri hazımsızlığı gidermesidir. Sindirim sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olan kuru dut hazımsızlığı önler ve gaz oluşumuna engel olur.
Bu kapsamda dut kurusu da kişiler tarafından sevilerek tüketilmektedir. Dut meyvesi taze olarak yaz aylarında tüketilen bir meyvedir. Ancak dut kurutularak yılın her döneminde tüketilebilir. Dut kurusu taze dut meyvesinin farklı yöntemler ile kurutulmasından elde edilen doğal bir besin kaynağıdır.
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
Verem, miğde, bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilen dut pekmezinin cinsel gücü de artırdığı kaydedildi.
Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri