DOLVEN gibi ilaçlar, kalp krizi (miyokard enfarktüsü) veya inme riskinde küçük bir artışa neden olabilir. Seyrek olarak DOLVEN ile kan bozuklukları ve böbrek problemleri oluşabilir. Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu ya da eczacınızı bilgilendiriniz.
Dolven pediatrik şurup tedavisi sırasında görme bozuklukları gelişirse, ilaç kullanımına son verilmelidir. Sıvı retansiyonu ve ödeme yol açabileceğinden, kalp yetmezliği veya hipertansiyonu bulunan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır. 7 kg'dan küçük çocuklarda kullanımı tavsiye edilmez.
Böbrek/karaciğer/kalp yetmezliği: Böbrek, karaciğer ya da kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır, çünkü DOLVEN FAST gibi NSAİİ'lerin kullanımı böbrek fonksiyonlarında bozulmayla sonuçlanabilir.
Belirtiler: mide bulantısı, karın ağrısı, kusma (kanlı çizgiler olabilir), baş ağrısı, kulak çınlaması, bilinç bulanıklığı ve titrek göz hareketlerini içerebilir.
DOLVEN'i ne zaman ve ne şekilde alacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarını izleyiniz. Eğer emin değilseniz eczacınız da yardımcı olabilir. Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar Erişkinler: Normal günlük doz, bölünmüş dozlar halinde günde 1200-1800 mg'dır.
İlgili 25 soru bulundu
DOLVEN, sersemlik, rehavet, yorgunluk ve görme bozuklukları gibi yan etkilere neden olabilir.
6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
Ateş düşürücülerin de istenmeyen yan etkileri olabilir. Bu nedenle ateş çocuğa rahatsızlık veriyorsa, uzayan ağlamaları, uyku bozukluğu, ağrısı varsa ateş düşürücülerin verilmesi daha uygundur. Artık dönüşümlü ateş düşürücü verilmesi önerilmemektedir. Verilmesi gerekiyorsa da doktor tavsiyesine göre verilmelidir.
Dirençli ateş durumlarında, ibuprofen içeren ateş düşürücüler (ibufen, pedifen, dolven vb.) günde en fazla 4 kez (her seferinde kg başına 5-10 mg dozunda) verilebilir. Ateş kontrol altına alınabildiği sürece tek çeşit ateş düşürücü verilmeli, dönüşümlü kullanılmamalıdır.
Dozlar, günde 4 defaya kadar 6 saatte bir verilmelidir. Jüvenil romatoid artrit endikasyonunda, bölünmüş dozlar halinde vücut ağırlığı başına 40 mg/kg/gün dozuna kadar kullanılabilir.
DOLVEN'in 14 yaşından küçük çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez. DOLVEN ile tedavi edilen deri üzerine çocuklar dokunmamalıdır.
Özellikle bazı ilaçların toksik özellikleri çok fazladır. Kolesterol ve mantar ilaçları, bazı romatizma ilaçları, tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortizon, bazı depresyon ilaçları ve hatta parasetamol içeren basit ağrı kesiciler bile ciddi karaciğer hasarına yol açabilir.
Yine de ilaç vermeden önce dış ortamı serinletme, kıyafetlerini azaltma ve ılık duş uygulamalarının denenmesi önerilir. 40 dereceye ulaşan ateşte beklemeden ateş düşürücü verilmelidir. Verdiğiniz ateş düşürücünün ateşli havale geçirme riskini azaltmadığı bir gerçektir.
IBUPROFEN(DOLVEN-PEDIFEN-IBUFEN vs): 6 aylıktan itibaren verilebilen bir antipiretik olup böbrekten metabolize edildiği için böbrek rahatsızlığı olanlarda kullanımı önerilmez.
En önemli belirtileri yüksek ateş, şiddetli başağrısı, halsizlik, iştahsızlık, ensede ağrı veya ense sertliği, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kusma, parlak ışığa bakamamadır. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
DOLVEN® COLD & FLU, grip, soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıkların seyrinde görülen burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ateş, vücut ağrıları ve diğer ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Genellik 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve ebeveynlerde paniğe yol açar. Havale çoğunlukla zararsız bir durumdur ve hemen hemen her çocuk havaleden sonra tamamen eski haline döner. Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir.
Çocuğun ateşi, 39ºC'nin üzerine çıkıyorsa ısıyı hızla düşürmenin yolu da ılık duşa sokmaktır. Çocuğa ateş düşürücü parasetamol ilaç, 4-6 saatte bir verilir. Ateş, buna rağmen 38ºC'nin üzerinde seyrederse, doz aralığını 4 saatten 3 saate almak gerekir.
Eğer bir enfeksiyon söz konusuysa, ateşi düşürmek enfeksiyonu daha çabuk iyileştirmeyecek, nedeni ortadan kaldırmayacaktır. Ancak çocuk ateşli dönemde kendini kötü hissediyorsa, halsizse ateş düşürücü ilaçların yardımıyla kendini daha iyi hissedecektir. Bu durumda, doktorun önereceği ateş düşürücüler kullanılabilir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
Ateş düşmemişse veya artıyorsa farklı bir ateş düşürücü (tercihen 1 yaş üstü ibuprofen (İbufen, Dolven, Pedifen gibi), 1 yaş altı ketoprofen (Profenid)) kullanabiliriz. 20-25 dakika sonra hastamızın hala ateşi düşmüyorsa ılık duş yaptırmamız faydalı olacaktır.
Necmettin Din, her seviyedeki ateşin tehlikeli sayılamayacağını belirtirken,34 ile 37 derece arasını ateşsiz, 38–39 derece arasını ateşli, 40 ve yukarısını ise yüksek ateşli olarak adlandırıldığı bilgisini verdi. Dr. Din, yüksek ateşli çocuklara vakit geçirilmeden doktora götürülmesini istedi.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri