Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Ekmeğiniz özellikle sertse, sarmadan önce dışını suyla fırçalayın. Daha sonra fırınınızın orta rafında bütün bir somun için yaklaşık 30 dakika ısıtın. Daha ince ve küçük ekmekleriniz varsa 15-20 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
Tüm haldeki bayat ekmeğimizi yağlı kağıdımızın üzerine koyalım ve tahminen 3 yemek kaşığı suyu elimizle üzerine serpelim. Daha sonra hiç açıklık kalmayacak şekilde yağlı kağıda sarıp fırına atalım. Fırınına göre değişir ama 200 derece fırında 10-15 dk içerisinde fırından çıkmış gibi çıtır çıtır ekmeğimiz hazır.
Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
İlgili 19 soru bulundu
Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Bayatlayan ekmek ve simit'in üzerine nemli havlu kağıt koyun ve mikrodalgaya atın. 20 saniye kadar tutun. Ekmek ve simit eski tazeliğine kavuşacaktır.
şimdi buharla yumuşatma işlemi şöyle oluyor: öncelikle bir tencereye biraz su koyuyoruz. üstüne metal makarna süzgecini koyuyoruz. üstüne de tencerenin kapağını kapatıp, ateşin üstüne koyuyoruz. yavaş yavaş kaynayan su, buhar vasıtasıyla ekmeği yumuşacık yapıyor. bayat ekmekten eser kalmıyor.
Çok düşük fırın sıcaklığı;
Düşük sıcaklıkta pişirilen ekmeklerin bıçak açma yerleri çatlak, kabukları da açık ve soluk renkli olur. Bu ekmekler düşük sıcaklıkta uzun süre pişeceğinden, pişirme işleminden kısa bir süre sonra sertleşerek yumuşaklıklarını kaybederler.
4 gün boyunca ara ara karıştırarak fırında kuruttukları bu özel ekmekler, hava almayan çuval ya da torbaların içinde saklanarak 2 yıl boyunca afiyetle tüketilebiliyor. Kıtır kıtır bir dokuya sahip bu ekmekler suya batırılarak yeniyor. Ancak suda uzun süre bekletmemek hemen ıslatıp çıkarmak gerekiyor.
. Ekmeği poşetten çıkarın ve çözülene kadar buzdolabında bekletin (ekmek bütün halindeyse 1 gece, dilim halindeyse 2-3 saat). . Fırını 190 dereceye ısıtın ve ekmeğinizi 3-5 dakika 'tazeleyin'.
Dondurulmuş et mikrodalgada gerçekten eşit olmayan bir şekilde çözülme eğiliminde olduğundan, et için en iyi yöntem değildir.
Klasik ekmek için kullandığınız malzemeleri biraz daha zenginleştirerek ekmek yapabilirsiniz. Hem de saatlerce fırın başında beklemeden. Beş dakikada mikrodalga fırında ekmek yapıyoruz.
Kurabiye hamurunuz yaparken de sert bir kıvama gelebilir. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun.
Hamurunu hazırlarken süt, su gibi sıvıları mutlaka ılık bir şekilde kullanın. İlk aşama mayayı aktif hale getirmek ile başlıyor. Bu sayede poğaçanız çok daha güzel kabarıyor. Süt veya ılık su veya her ikisini birlikte bir kaba ilave edin.
Kuru somun nasıl yumuşatılır? Ekmeğiniz özellikle sertse, sarmadan önce dışını suyla fırçalayın. Daha sonra fırınınızın orta rafında bütün bir somun için yaklaşık 30 dakika ısıtın. Daha ince ve küçük ekmekleriniz varsa 15-20 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri