Diyette kuru erik ne kadar yenmeli? Kuru erik bağırsak hastalıklarının giderilmesinde etkin rol oynarken; kabızlık, hazımsızlık gibi durumların da iyileştirilmesini sağlar. Kuru erikten tam bir fayda için günde en az 10 adet tüketilmelidir.
ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.
KURU ERİK SUYU İÇMENİN BAĞIRSAKLARA FAYDASI
Günde 3 adet kuru erik yıkanıp temizlendikten sonra 1 büyük bardak suyun içine atılır ve üzeri kapatılarak oda sıcaklığında 1 gece bekletilir. Sabah aç karnına suyu içip kuru meyveleri yemek gün içinde bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Ara öğünlerde kuru erik tüketmek ani açlık krizlerinin önüne geçer. İçeriğinde bulunan yüksek demir nedeni ile saçların cansız ve kuru gözükmesini engeller, saçları güçlendirir. Lifli bir yapıya sahip olması ve antioksidan içermesi nedeni ile bağırsak dostu bir besindir.
İlgili 38 soru bulundu
Kuru erik içerisindeki yüksek potasyum, kalp ve sinir tepkisinin düzgün çalışmasını sağlayan en önemli mineral. Günlük potasyum alımı düşük kan basıncına yardımcı olur, baş dönmesi, kalp rahatsızlığı, kalp krizi ve felç gibi problemlerin riskini azaltır.
Erik içerisinde bulunan lifler zayıflamayı kolaylaştırıcı bir etki oluşturmaktadır. Erik tüketilmesi kilo aldırmaz.
Fetüsün gelişimi için en önemli maddelerden birisi olan folatın kaynağı olması nedeniyle hamile beslenmesi için oldukça önemli bir besindir. İçerisindeki antioksidan nedeniyle cilt sağlığı açısından çok faydalıdır. Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise kan pıhtılaşmasını sağlar.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Kurutulmuş meyveler de ( kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik) kan şekerinizi hızlı yükseltirler. Bu nedenle, diyetinizde, kurutulmuş meyvelere ve glisemik indeksi yüksek olan diğer yiyeceklere daha az yer veriniz. Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakınınız.
İçeriğindeki B vitamini sayesinde sinir sistemini güçlendirir, kansızlığı giderir. Ayrıca içerdiği potasyum da böbreklerin çalışmasını destekler. Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık durumunda kuru erik tercih edilmelidir.
Kuru Erik ayrı olarak ön işlem gerektirmeyen kağıt torbaları içerisinde de saklanabilmektedir. Bu yaklaşım meyvelerin küflenmesini ve bozulmasını önlemektedir. Bir başka yöntem ise buzdolabında depolamadır. Özellikle sıcak mevsimlerde, kuru erik buzdolabında en iyi biçimde saklanmaktadır.
1 porsiyon erik ise 5 adetten oluştuğunda, 95 kalori içermektedir.
Diyette kuru erik ne kadar yenmeli? Kuru erik bağırsak hastalıklarının giderilmesinde etkin rol oynarken; kabızlık, hazımsızlık gibi durumların da iyileştirilmesini sağlar. Kuru erikten tam bir fayda için günde en az 10 adet tüketilmelidir.
Kuru erik metabolizmayı hızlandırıyor, içerisindeki zengin lif oranı sayesinde kabızlığı önlüyor.
Kuru erik tek başına kolesterolü düşürmek için yeterli olmasa da kolesterolün damarlarda birikmesini engeller. Bu sayede damar tıkanıklığına ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki sağlar. Kuru erik aynı zamanda romatizma, kolon kanseri, astım gibi hastalıklara karşı koruyucu vitaminler içermektedir.
Karaciğer sağlığını destekler. Böbrek sağlığını destekler. Kansere karşı vücudu korur. Düzenli olarak tüketilmesi kötü kolesterol değerlerinin düşürülmesini sağlar.
Sinir Sistemini Düzenlemesi : İçerdiği B6 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin iletişimine yardımcı olarak sinir sisteminin düzenlenmesini sağlar. Serotonin seviyesini artırarak uyku, iştah ve konsantrasyonu düzenler.
Erik yüksek miktarda antioksidan maddeleri içermektedir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içermektedir. Demir yetersizliği olan kişiler kilo verme sorunu ile karşılaşabilir.
Kuru erik baş dönmesi, kalp rahatsızlıkları, kalp krizi engelleme gibi önemli riskleri azaltır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Demir açısından zengindir.
Kırmızı erik sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını koruma özelliğine sahiptir. Ayrıca bu mayhoş meyve kabızlığı, şişkinliği ve gazı önler. İçinde bağırsakları çalıştırmaya yarayan maddeler bulunan kırmızı erik kabızlık sorunlarında mutlaka önerilir.
Kilo aldırmanın aksine zayıflatmayı kolaylaştırmaya yarayacak olan erikteki lifler hızlı bir sindirim için oldukça etkilidir. Lifler sayesinde bağırsaklardaki düzensizlikler yok olacak ve uzun süre tokluk sağlanabilecek. Diyet yapan kadınlar ara öğünlerde erik tüketerek beslenmelerini gerçekleştirebilirler.
Eriği Mart, Nisan, Mayıs ve hatta Haziran ayının ortalarına kadar pazarlarda ve marketlerde bulmanız mümkündür. Tam bir şifa deposu olan yeşil eriğin sağlığa birçok faydası bulunur. Eriğin sağlığa olan faydalarından yararlanmak için ilkbahar aylarında bol bol erik tüketmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri