Kurutulmuş yumurtalı erişte pişirildikten sonra buzdolabında bekletilmeli ve iki gün içinde kullanılmalıdır. Taze yumurtalı erişteyi buzdolabında saklayın ve bunları paket üzerindeki tarihine kadar kullanın – genellikle birkaç hafta. Daha uzun süre saklamak için taze erişteyi dondurun.
Makarna rafınız yoksa, erişteleri temiz bir elbise askısına veya fırınınızın üst rafına koyabilirsiniz. Kısa erişteleri ve makarnaları bir tel soğutma rafında kurutun.
Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Erişteler iyice sertleştikten sonra, poşetlere koyup, tekrar derin dondurucuda istifade edeceğimiz güne gibi saklıyoruz. Eriştemizi tüm çorbalarda kullana bilirsiniz.
Pişmemiş makarna bozulduğunda rengi matlaşır, küflenir ve kuru dokusunun yerini yapışkan bir doku almaya başlar. Eğer görüntüsü normal duruyorsa koklayın, küflenme başlamışsa rahatsız edici bir kokusu olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Kurutulmuş yumurtalı erişte pişirildikten sonra buzdolabında bekletilmeli ve iki gün içinde kullanılmalıdır. Taze yumurtalı erişteyi buzdolabında saklayın ve bunları paket üzerindeki tarihine kadar kullanın – genellikle birkaç hafta. Daha uzun süre saklamak için taze erişteyi dondurun.
Oysa erişte, tamamen ev yapımı ve doğal bir yiyecektir ve katkısız yiyeceklerin çabuk bozulması durumu erişte için de geçerlidir. Erişteyi saklamak için en elverişli malzeme bez torbalardır. Bezden hazırlanmış torbalar son derece sağlıklı, yiyecekleri taze olarak saklamak için uygun ürünlerdir.
Kuruyan erişte bez torba içerisinde saklanır. Tam kurumadan kaldırırsak küflenme olabilir.
En kolay yöntemi: Haşlayarak ya da demleyerek erişte pişirme
Su kaynamaya başladıktan sonra sadece 1 kez karıştırma işlemi yapılmalı, ardından eriştelerin kendi kendilerine pişmesi beklenmeli.
-Buzlukta beklemeye en uygun yemek, pilavdır. Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Kesmeden önce açtığınız yufkaları mutlaka unlamalı yapışmasına izin vermemelisiniz. Renkli erişteleri güneşte kurutmaya kalkarsanız renklerini hızlıca kaybederler. Mümkünse kuru ama gölge bir yerde kurumaları daha iyi olur.
Kolesterolü düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltıcı etkisi vardır. Erişte ürünleri, vücutta kolay sindirilmektedir. Erişteler düzenli tüketildiğinde kemikleri ve eklemleri güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Kemik gelişimini olumlu yönde etkiler.
Erişteleri çok kalın doğrarsanız pişmesi zor olacaktır ve olabildiğince eşit şekilde kesmeye özen gösterin.Eğer kurutmak istiyorsanız düzgün bir şekilde bir fırın tepsisine dizip fırında 70 ile 80 derecede 40-60 dakika arası kurutup mutfağınızda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Erişte Pilavı İçin Malzemeler :
1,5 su bardağı erişte. 1,5 su bardağı sıcak su.
Ev Yapımı Erişte Kaç Dakikada Pişer? Erişte hamuruna göre genellikle 10 ila 15 dakika arasında kolaylıkla pişebilme özelliği gösteriyor. Bu özelliği sayesinde zor günlerin kurtarıcısı olarak anılıyor.
Erişteler kavrulduktan sonra kaynar suyu üzerine ekleyin ve tuzu da dökerek karıştırın. Kısık ateşe alarak kapağını kapatın ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çekince altını kapatın ve 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından servis edin, afiyet olsun!
Küflerin birçoğu mikotoksin (küf zehiri) denilen zehirler üretirler. bu zehirlerin yapıları pişmeyle asla bozulmaz. Küflü gıdayı bırakın tüketmeyi bir süre kokusuna maruz kaldığımızda bile zarar vermeye başlamaktadır. Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır.
İlk olarak tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak ısıtalım. Ardından erişteyi ilave edeli ve karıştırarak erişteler hafif kızarmaya başlayıncaya kadar bir kaç dakika kavuralım. Ardından sıcak suyu tencereye ilave edelim. Tuzu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak enişteleri kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Makarnayı hava geçirmez kaplara veya fermuar kilitli plastik poşetlere yerleştirin. Yumuşak makarna buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde yenilmelidir. Sert, kurutulmuş makarna bir dolapta birkaç ay saklanabilir.
Suyu, çok fazla emen bir besin olduğu için yıkamak kesinlikle sakıncalıdır. Yıkadığınızda elastikiyet özelliklerini kaybederler. Bu yüzden pişirmeden önce kesinlikle yıkamayınız.
2 Litre su kaynatılır. İçerisine 1 paket Kral Erişte boşaltılarak 20 dakika haşlanır. Haşlanmış olan erişte süzülür.
Suyun kalitesi de önemli olduğundan, içme suyu kullanılması önerilmektedir. Erişte haşlama yöntemi ile pişecekse, tencere büyük olmalı ve böylece eriştelerin birbirine yapışması engellenmektedir. Su iyice kaynamadan erişteler koyulmamalı, eriştenin renk değiştirdiği görüldükten sonra ocağın altı kapatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri