-Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı.
Pişirme süresi uzun olan nohut ve kuru fasulyeyi haşlayarak buzluk veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Buzluğa kuru fasulye koymak için ne yapmalıyım? Fasulyeleriniz hafif yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine kuru fasulyelerinizi pay edin. Ağızlarını güzelce kapatıp buzluğa aktarın.
BAKLİYATLARI BUZLUĞA ATMADAN ÖNCE PİŞİRİN
Kuru bakliyatları hava almayacak şekilde kavanozlarda da saklayabilirsiniz ama buzluğunuzda kullanıma hazır halde bulunmalarını istiyorsanız önce doğru yöntemlerle haşlamanız ve süzmeniz gerekiyor.
Bunun için aldığınız taze fasulyeleri iyice yıkayın ve sularını süzün. Daha sonra ise kuru bir hale getirdiğiniz fasulyeleri buzdolabı poşetine koyarak buzluğa atabilirsiniz. Buzdolabı poşetini iki tane olacak şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Taze fasulyeler buzlukta uzun süre bozulmadan kalacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Bazı bakliyatlar derin dondurucuya girme özelliğine sahiptir. Derin dondurucudan çıktığında bozulmayan bakliyatlar barbunya, nohut, fasulyedir. Kuru bir şekilde veya haşlayarak dondurucu poşetlerine alacağınız bu bakliyatları, uzun bir süre koruyabilirsiniz.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Taze fasulye derin dondurucuda pişmiş veya çiğ olarak saklanabilir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Dondurucudan fasülyeyi alıp, poşetinin içinden çıkartın. Kaynayan suyun içine fasulyeyi buzlu halde yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp, ocağın altını kısın. Fasulye çözülmeye başladığında 1-2 kere karıştırın.
Dondurucudan Taze Fasulye Kavurması Tarifi için önce kuru soğanları ve yeşil biberleri küp küp doğrayıp zeytinyağı koyduğumuz tencereye koyuyoruz ve kavurmaya bırakıyoruz. Kavrulan soğan ve biberlerin üzerine dondurucudan çıkardığımız taze fasulyeleri ilave edip kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirmeye bırakıyoruz.
Soğuyan fasulyeyi poşetlere koyup dondurucuya kaldırın. Bu yöntemde, ayıklanıp doğranmış fasulyeyi kaynayan suya atın. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika haşlayın ve suyunu süzün. Fasulyeleri buzlu suyun içine atarak şoklayın.
Eğer fasulye kolay bir şekilde kırılmıyorsa, tabiri caizse çıtır değilse, esnemiyorsa, bozulmuş demektir.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar. Fasulye bozulmaya müsait bir ürün olduğu için hasattan hemen sonra su ile 4 °C'ye soğutulmalıdır.
Haşlanan bakliyatları süzüp soğuttuktan sonra plastik kapaklı kapların her birine, bir yemekte kullanacağınız kadar doldurun. Bu şekilde buzlukta rahatlıkla saklayabilirsiniz ve istediğiniz zaman çıkarıp sadece çözülmesini bekleyip yemeğini kısa bir sürede yapabilirsiniz.
Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin. Ayrıca kavanozun ıslak veya nemli olmadığından emin olun.
Kuru bakliyatlarınızı saklamak için de yine plastik kaplar, en iyi tercih olacaktır. Çünkü uygun formaları ve hafif yapıları, yüklü miktarda bakliyat taşımaya oldukça elverişlidir.
Başlarını kesip bıçakla verev verev doğrayalım. Sonra güneş alan havalı bir yere sofra bezimizi açalım ve üzerine serip kurutalım. Kuruyunca bez torbada muhafaza edelim. Kışın haşlayıp hem zeytinyağlısı hemde etlisi harika oluyor.
Kuru fasulyenin yemek yapılmayıp sadece haşlanması için bir gece önceden suda ıslatılması gerekmektedir. Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir. Fakat kuru fasulye suda bekletilmez ise normal tencerede pişirilmesi çok uzun sürebilir.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Üzerlerine fasulyeleri paylaştırın, Dibinden ağzına doğru hafifçe bastırarak fazla havasını çıkartın ve kilitlerini kapatın, Bekletmeden dondurucuya yerleştirin.
Nohutlar soğuduktan sonra buzdolabı poşetine ya da vakumlu poşete bir defada tüketilebilecek şekilde doldurun. Paketleri içlerinde hava kalmayacak şekilde kapatın. Daha sonra nohutları derin dondurucuya yerleştirin. Bu şekilde hazırladığınız nohutları bir sene boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri