Kuru fasulyenin içinde folatlar, tiamin, B-1 vitamini, pridoksin, pantotenik asit, riboflavin, niasin ve B kompleks vitaminlerinin en iyi kaynağıdır. Aynı zamanda kuru fasulyenin içeriğinde demir, selenyum, kalsiyum ve potasyum elementler yer alır.
Kuru fasulye protein ihtiva eder. Acıkmayı önler, tok tutar. Kuru fasulye vitaminleri A vitamini ve C vitaminidir. Bunun dışında potasyum, demir ve kalsiyum da bulunur.
Fasulye protein açısından oldukça zengin bir baklagildir. 100 gram pişmiş kuru fasulye yaklaşık olarak %51 karbonhidrat, %33 protein, %15 yağ içerir ve 97 kaloridir. A, B, C vitaminleri, lif, potasyum içerir. Cilt sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Sivilce oluşumunu engeller.
İçeriği açısında, kırmızı etle kıyaslanan kuru fasulye, sağlığı destekleyici minerallere sahiptir. Düzenli tüketildiğinde, sindirim sitemini güçlendirir, kemik yapısının geliştirir ve diğer problemleri çözmeye yardımcı olur. Kuru fasulye çok yüksek protein değerlerine sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Genellikle kare ve çengel bulmacalarda karşımıza çıkan kuru fasulye bulmaca sorusu için birden fazla yanıt bulunur. Bu yanıtlardan en çok bilinenleri ise kok ve böğülce yanıtlarıdır.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur. İnsan sindirim sisteminde alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimin bulunmaması nedeniyle, rafinoz genellikle zayıf bir şekilde sindirilir.
Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Ayrıca yüksek lif bağırsakların düzenli ve daha hızlı çalışması açısından da önemlidir. Bu nedenler ve içerisinde yüksek protein bulundurması sebebi ile diyette kuru fasulye tüketilmesinin bir sakıncası bulunmaz.
American Journal Of Clinical Nutrition'da yayımlanan bir çalışmaya göre günde 1 porsiyon bezelye, fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru baklagil tüketimi kilo kaybına yardımcı olabilir.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, betakaroten ve A vitamininin yanı sıra bol lifli bir gıda olan nohut, vücuttaki tümör oluşumunu da engelliyor. Tam bir protein deposu olan mercimek, mutfakların en sevilen baklagillerindendir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Havuç dilimi insan gözüne benzer.
Gereğinden fazla tüketilen taze fasulyenin zararı bulunmaktadır. Taze fasulyenin fazla tüketimi konusunda içeriğinde bulunan fitik asit sebebiyle kişide ve beslenme eksikliğine sebep olabilmektedir. Fitik asit, proteinlerin sindirilebilirliğini azaltmaktadır.
Besin değeri yüksek bir bakliyat olan kuru fasulye besin değerini listelediğimizde şu rakamlar dikkat çekecektir: 20.59 gram karbonhidrat. 15.23 gram protein.
Bu nedenle diyet yapan kişiler tarafından haftada en az 2 ya da 3 kere tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 100 gr ağırlığındaki kuru fasulye yemeği ortalama olarak 350 kalori olarak hesaplanmaktadır. Kuru fasulye miktarı ise bir öğünde 8 – 9 yemek kaşığı yani yaklaşık 100 gr kadar olması yeterli görülmektedir.
"Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden kuru fasulye, zengin protein içeriğinin yanı sıra lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini de hızlandırıyor."
Bu anlamda pek çok uzman kuru fasulyenin kilo aldırmadığı ve diyet yapan kişilerin yiyebileceğini bildirmektedir. Diyet yapmaya karar veren kişiler listelerinde mutlaka kuru baklagillere yer vermesi gerekir.
Kuru fasulye – pilav denildiğinde yanına en çok Yörsan Yoğurt ile hazırlanan bir cacık yakışır!
Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.
Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır.”
Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri