Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Ulusal Staj Programı'na başvurular; e-Devlet ve Başvuru Formu olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Sistem her bir aşamada da öğrencilerin başvurularını kaydederek daha sonra tamamlamalarına izin vermektedir.
Ara Tatilde Staj Yapılabilir Mi? Ara tatil süresi zorunlu staj gününü kapsadığı durumlarda yapılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Ara tatilde staj yapılmamaktadır. 12-Yaz okulunda ders alacağım stajımı nasıl yapabilirim? Öğrenci olduğunuz dönemde staj yapılamadığı için yaz okulu başlamadan ve yaz okulu bitişinde kalan sürelerde 15'er gün olarak staj yapılabilmektedir.
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
-Evet. Staj yaptığınız kuruma mazeretinizi bildiren yazılı bir dilekçe ile başvurarak ya da e-mail göndererek stajınızı iptal edebilirsiniz.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
STAJ SONUNDA YAPILACAK İŞLEMLER;
1) Stajını tamamlayan her öğrenci, stajda yaptığı çalışmalarla ilgili bir defter hazırlamak zorundadır.
Günde 7,5 saatten az yapılan çalışmalar, Gece yapılan çalışmalar, Resmi tatillere ve Pazar günlerine denk gelen çalışmalar yasal olarak staj kabul edilmez ve bu sürelerde staj yapılamayacağı için deftere de yazılamaz.
Staj defterinizin son iş gününü doldururken o gün içinde yaptığınız işleri ve genel bir değerlendirme yaparak stajın size kattığı bilgi ve deneyimleri aktarmanız gerekmektedir. Üniversitede aldığınız teorik derslerden staj süresince nasıl faydalanıldığı hususuna ayrıca değinilebilir.
18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır. Yapılacak çok iş olduğunda stajyerlerin 8 saatten fazla çalışmasına izin verilir. Günde en fazla 10 saat çalışılabilir.
Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez. Dini ve ulusal bayramlarda staj yapamazsınız. Q4) Yaz okulu sırasında staj yapabilir miyim? A4) Staj full-time olarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri