Gıdalarda yer alan bakteriler, zamanla yumurta bırakabilir. Oluşan yumurtalar zamanla gıdaların tüketilmemesi nedeniyle, kurtlara dönüşebiliyor.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Cam Kavanozlara Tuz Ekleyin
Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma batırıp her yerinin ıslanmasını sağladıktan sonra fazla suyunu sıkıp temizleme işlemine başlayın.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Gıdalar hazırlanma sürecinde farklı bakteriler üretebiliyor. Gözle görülmese de, her gıdanın içerisinde bakteri bulunuyor. Bakteriler hava ortamlarına ve saklanma durumlarına göre çoğalabiliyor. Bakterilerin yumurta bırakmaya başlaması durumunda, kurtlanma gözlemlenebiliyor.
Öncelikle güveler mutfak ve kıyafet dolaplarının içindeyse ve evin her tarafına yayıldıysa, işe sirkeli su hazırlamakla başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarını tamamen boşalttıktan sonra, 1 ölçü sirke ve 2 ölçü suyu karıştırın. Dolapların içini bu karışımla detaylı bir şekilde silin.
Kurtlanmış pirinç yıkanır mı? Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
* Bakliyat paketini açtığınızda ilk olarak koklayın. Hoş olmayan şekilde kokuyorsa, rutubetli, bayat bir kokusu varsa, hemen aldığımız yere iade etmeli, firmasına da tepkimizi bildirmeliyiz.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Bakliyat sınıfına giren mercimek, nohut, kuru fasulye gibi gıdalar dayanıklı olmakla beraber; ışığa, neme, ısıya, oksijene karşı hassaslar ve kolaylıkla güve oluşumuna, kurtlanmaya, böceklenmeye maruz kalabiliyorlar.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Zamanı geçen ve yemeklerin iyi şekilde saklanmaması sonucunda, kurtlanma görülebiliyor. Yiyeceklerin en iyi şekilde saklanması gerekiyor. Ağzı açık ve dışarıda olan yemekler, kısa süre içinde havayla temasa geçerek bakteri üretecektir. Kurtlanma durumuna önlem almak için yemeklerin iyi saklanması gerekir.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Pirinç bulgur neden Kurtlanır? Pirinçte küf mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamda mantar gelişince küf oluşumuna yol açar.
Kurtlar en çok otobur memeliler ile beslenir, ama daha iyi bir şey bulamayınca kemirgenler ve kuşlar gibi küçük hayvanları da avlarlar. Gıdanın kıt olduğu zamanlarda leş bile yiyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri