Kurutulmuş gıdalar serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Kurutulmuş gıdalar için önerilen saklama süreleri 4 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Kurutulmuş sebzeler 60 derece Fahrenheit (15 santigrat derece) sıcaklıklarda yaklaşık 6 ay saklanabilir. Bazı uzmanlar, sabit bir oda sıcaklığında (70 derece Fahrenheit veya 21 santigrat derece) 8-10 yıl saklanabileceklerini söylüyorlar. Temel kural, sıcaklık ne kadar düşükse, saklama süresi de o kadar uzun olur.
Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Bu bağlamda içerisine yerleştirilen ürünün yüzde 200 ila yüzde 400 gibi oranlarda ömrünü uzatır. Örneğin etten bile çabuk bozulan bir ürün olan balık, vakum paketine yerleştirilip, havası alındıktan sonra derin dondurucuya yerleştirildiğinde yaklaşık olarak 2 ila 4 ay arasında taze kalabilir.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir. İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır.
Uygun depolama, kuru patlıcanlarınızı buzdolabına koymadan veya dondurmadan bile tam bir yıl boyunca saklamanıza izin verecektir. Kurutulmuş patlıcanları hava almayacak şekilde, ağzı kapalı kaplara veya cam kavanozlara koyun.
Kurutulmuş biberi kilerde muhafaza edebilirsiniz. Bir şey olmaz. Kuruttuğunuz biberleri ipten alıp kilitli bir buzdolabı poşetine koyun. Dolabınızın kapak kısmındaki en üst rafına yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Makarna, kuru baklagiller gibi gıdalar, kapalı ambalajları içerisinde kuru, doğrudan güneş ışığı görmeyen, serin, temiz bir yerde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde konserve gıdalar, uzun ömürlü süt gibi ürünlerin de buzdolabına konulmasına gerek yok.
Tüm gıdaların soğukta saklanması gerekmiyor. Makarna, kuru baklagiller gibi gıdalar, kapalı ambalajları içerisinde kuru, doğrudan güneş ışığı görmeyen, serin, temiz bir yerde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde konserve gıdalar, uzun ömürlü süt gibi ürünlerin de buzdolabına konulmasına gerek yok.
Şaşırtıcı bir şekilde, birkaç kaynağa göre, susuz meyve, uygun şekilde hazırlanıp saklandığında beş yıla kadar dayanabilir. Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır.
Soru : Kurutarak Saklanan Besinler Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Kalabilir? Cevap : Kurutarak saklanan besinler uzun süre, kuruyunca kaybettikleri suyun içinde ölen besinleri çürüten organizamaların yok olması ile bozulmadan kalabilir.
Nemden etkilenmeyecek şekilde ambalajlanan kuru kayısıların bozulmaması için ayrı bir koruyucuya ihtiyaç yoktur. Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır. Patlıcanınız hala sertse ve küf lekeleri gerçekten küçükse, etkilenen yerleri kesip bitkinin geri kalanıyla birlikte yemek veya pişirmek güvenlidir.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Eğer buzdolabında yeterli alan yoksa, koyu renkli dolapları da tercih edebilirsiniz. Kuru üzüm, özellikle yaz aylarında oda sıcaklığında bırakılmamalıdır. Sıcak havalar üzümün yapısını bozar ve birbirine yapışmasına neden olabilir.
Elma Armut kurusunun yapılış ve saklanma yöntemleri aynıdır. Kurutma işleminden sonra armut kurusu mutlaka serin bir yerde saklanmalıdır. Bu bir kiler, yada buzdolabınız olabilir.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Vakumlu ambalajı sayesinde toz ve hava ile ilişkisi kesilen ürünler, ilk günkü tazeliğini ve lezzetini 24 ay boyunca koruyabiliyor. Vakum etkisiyle paketlerin içinde bakteri, maya, küf, haşere gelişimini önlenerek, ürünlerin dokusu ve görünüşü uzun süre muhafaza ediliyor.
- Vakumlanan eşyalar 12 aya kadar uzun bir süre saklanabilir.
Fermuarlı ya da fermuarsız vakumlu poşetler oldukça kullanışlı ürünlerdir. Fermuarlı vakumlu poşetleri tekrar tekrar kullanabilmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri