Kuru granülasyon: Toz partikülleri yüksek basınç uygulanarak agregatlar haline getirilmektedir. Bu amaçla iki yöntem kullanılmaktadır: 1. Briket tabletler halinde toz karışımının basılmasından sonra bu tabletlerin kırılması ve sonra elenmesi ile granül oluşumu (slugging).
İlaç endüstrisinde granülasyon; genel kimya endüstrisinin aksine, küçük taneciklerin bir araya getirilerek daha büyük ve daha dişli yapılar oluşturma işlemi anlamında kullanılır. Bağlar, fiziki baskı veya sıvı bir bağlayıcı kullanılarak oluşturulur. Tablet ve pellet üretiminde granülasyon yaygın olarak kullanılır.
Islak granülasyon, farklı toz parçacıklarını yapıştırıcılar veya sıvı çözelti kullanarak birbirine bağlama işlemidir. Bütün bunlar bir pervane hareketi altında gerçekleşir. Temel olarak, bu işlem granüller oluşturmak için herhangi bir sıkıştırma kuvvetine bağlı değildir.
Yüksek hızlı yaş granülasyon, ilaç, gıda, tarım başta olmak üzere çeşitli kimya endüstrilerinde sıklıkla tercih edilen önemli bir işlemdir ve çok ince tozları çok daha büyük tane boyutuna sahip granüllere dönüştürür.
Bu yöntemler, yaş granülasyon ile basımın düzeltilemediği durumlarda ve materyaller neme ve ısıya duyarlı olduğunda kullanılmaktadır. granüller elde edilmektedir. Yaş granülasyonda, yaş kütlenin hazırlanması için yüksek hızlı, bıçaklı karıştırıcılar ve granülatörler kullanılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Granülasyon dokusu, doku kaybının olduğu ya da geri emilememiş bir eksüdanın bulunduğu olguların iyileşme sürecinde da ortaya çıkan, bazı uzmanlarca “proliferatif (prodüktif) yangı” olarak nitelendirilen olgudur.
Geometrik Seyreltme: Miktarları veya yoğunlukları farklı maddelerin homojen olarak karıştırılması için uygulanır. Miktarı/yoğunluğu en az olan toz, aynı miktarda ikinci bir madde ile iyice karıştırılır. Her defasında havandaki toplam madde miktarı kadar diğer maddelerden ilave edilir ve homojen olarak karıştırılır.
Granülasyon dokusu oluşumu yaklaşık 5. günde başlar. Bu aşamanın başlaması için iyi bir oksijenasyon ve beslenme şarttır.
Yaraların içinde oluşan ve onların iyileşmesini sağlayan ufak, yuvarlak, kabarcıklardan oluşan bağ doku üremesi. Yangı sonucu oluşan küçük, yuvarlak, kitle biçimindeki patolojik oluşum, yaraların içinde oluşan ve onların birleşmesini sağlayan küçük tanecikler.
Demlenmiş kahve çekirdeklerinin birkaç işlemden geçirilmesi sonucunda elde edilen hazır kahve şekline granül kahve adı verilmektedir. Yapılan işlemler sonucunda oluşmuş bu ürün partikül veya toz şeklinde olabilmektedir.
Kronik iltihap:
Kronik iltihapta proliferasyon ön plandadır. Fibroblastlar ve kapiller endotelleri prolifere olurlar. Makrofajlardan, fibroblastlardan ve yeni teşekkül eden kapillerlerden oluşan doku iltihabi granulasyon dokusudur.
taşkın granülasyon dokusu ne demek? Granülasyon dokusunun gereksinimden fazla oluşarak ve yara yüzeyinden taşmasıyla belirgin bozukluk. Atlarda kötü kan dolaşımı, çok az yumuşak doku, yetersiz drenaj ve aşırı hareketin varlığı gibi nedenlerle bacakların alt kısımlarındaki yaralanmaların ciddi bir komplikasyonudur.
Dişin kök ucunun ve onunla ilişkili granülasyon dokusu ya da kistik oluşumun çıkarılması işlemidir.
Boşaltım, ilaç ya da metabolitlerinin organizma dışına çıkması ya da çıkarılmasıdır. Başlıca boşaltım yolu moleküllerin idrara geçişidir. Kan ve idrar arasında değişim böbrekte gerçekleşir (renal eliminasyon). Ksenobiyotik ve endojen ürünlerin çoğu glomerüllerde kapiller damar çeperlerindeki porlardan filtre edilir.
Tablet (Komprime): Toz hâlindeki ilaçların bağlayıcı maddelerle karıştırıp makinelerde sıkıştırılmasıyla elde edilir. Tabletler yarım silindir, yuvarlak vb. şekillerde olabilir.
Radikal tedavi (rasyonel); ilaçla hastalığın nedeninin tamamen ortadan kaldırılmasıdır.
Dördüncü günden sonra yakla- şık iki hafta kadar sürer ve granülasyon dokusu gelişimi ile epitelizasyonun tamamlandığı süreçtir. Sitokinler ve büyüme faktörleri bu aşamada da önemlidir. IV. Olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Batikon solüsyon hayvanlarda ve insanlarda oluşan iltihap ve açık yara durumlarında, cilt yüzeyinin temizlenmesi ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi adına kullanımı yapılan solüsyondur. Batikon solüsyon medikal alanlarda deri antiseptiği olarak anılmaktadır.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
PİLÜL : Toz şeklindeki ilaçların bal ya da koyu şurup gibi maddelerle karıştırılarak yassı veya küçük küreler şeklinde sunulmasıdır.
* Kapsüller tatsızdır, kolaylıkla yutulabilir.
Bölünmemiş Toz Preparatlar Dahilen veya haricen kullanılan ve hastaya dozlara bölünmemiş halde verilen toz preparatlardır. Doz, çay veya tatlı kaşığı ile ya da ölçeklerle hasta tarafından ayarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri