Dut meyvesi bağırsaklar için faydalı bir besindir. Metabolizmayı daha hızlı çalıştıran dut meyvesi bağırsaklar için de dosttur. Özellikle bağırsakta meydana gelen kurtların düşürülmesine yardımcı olur. Aç karnına uygun miktarda tüketildiğinde kabızlık problemini de ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
Miktarı fazla kaçırıldığında özellikle karın bölgesinde yağlanma problemi yaratabilmektedir. Böbrek hastaları da özellikle kuru dutu potasyum içeriğinden ötürü kontrollü tüketmelidir.
Şeker hastalığı olan bireyler şeker içeriği yüksek meyve ve diğer gıdaların fazla tüketiminden kaçınmalıdır. Dut, şeker oranı yüksek bir meyvedir. Bir porsiyon böğürtlen ile kıyaslandığında bir porsiyon dutun şeker oranı yaklaşık iki kat daha yüksektir. Siyah dutlar çok fazla tüketildiğinde dişleri, elleri boyayabilir.
Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar. Beyaz dut tüketiminin herhangi bir zararı veya olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat beyaz dut şeker hastaları için zararlıdır. Şeker oranının yüksek olması yüzünden diyabet hastalarının dut tüketmesi doğru değildir.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
Düzenli olarak beyaz dut tüketimi; grip, öksürük, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlığa karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Beyaz dut sayesinde hastalıklardan korunur ya da hastalıkları kolayca atlatabilir kısa zamanda iyileşebilirsiniz.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Dut Kurusu Zararları ve Yan Etkileri
Dut kurusu kandaki glikoz seviyesini düşürür. Kan şekeri açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketimi hipoglisemi olarak da bilinen rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bu da baş ağrısı, bulanık görme baş dönmesi ve titreme gibi sorunlara neden olur.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Karaciğer ve böbreklerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesine büyük katkılarda bulunuyor. Dut, karaciğer ve böbrek dostu yiyeceklerin başında geliyor.
Her ne kadar sağlığa büyük faydaları olsa da aşırı tüketimi zararlara sebep olabilir. Peki, dut kurusu günde ne kadar yenmelidir? Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler.
Çok yoğun şekilde tükettiğiniz durumlarda. Evet, faydaları ile dikkat çeken kuru dut, kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olur. Çünkü yaklaşık 1 avuç kuru dut 100 kaloriye denk gelmektedir.
Pek çok taze meyve ve sebze gibi, içerdiği sindirime yardımcı lifler sayesinde dut da besinlerin bağırsaktan geçişini hızlandırarak bağırsak hareketlerini düzenliyor. Böylece kabızlığın ve gaz şikayetlerinin önlenmesine yardımcı oluyor.
Dut kurusu, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi sağlığına yardımcı olabilir ve kabızlık sorununu önleyebilir.
Dut meyvesi yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında gelir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilebilir. Taze dut direkt olarak tüketilirken kuru dut hem direkt olarak hem de çeşitli yiyecek ve içeceklerin içerisinde eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kutu dut suyla birlikte kaynatılıp içilebilir.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır. Dikkat! Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir.
Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemi atar. Karaciğer ve böbrekleri zararlı toksinlerden arındırır.
Kan şekerini düzenler
Birçok bilimsel çalışmada dutun kan şekerini dengeleyici özelliği üstünde durulmuştur. Dutun içerdiği DNJ (1-deoksinojirimisin) isimli madde besinlerin sindiriminde görev alan bir enzimi baskılayarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar.
Dut kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğine sahiptir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
Hazmı kolaylaştırmakta olan bir özelliği bulunmaktadır. Aç karna tüketildiği zaman kabızlığı gidermekte olan bir meyvedir. Fakat bazı durumlarda ise ishal oluşumuna neden olabilmektedir. Bundan dolayı da dengeli bir şekilde tüketilmesi daha doğru olacaktır.
İçerisindeki yüksek C vitamini miktarı sayesinde, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına destek olur. Vücudun dış etkilere karşı daha güçlü olmasını sağlar. Karadut suyu, kan basıncını düşürücü etkilere sahiptir. Yüksek tansiyon riski azaltır.
Kanda İltihap Şikayetine Karşı Beyaz Dut Kürü
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
Dutlar vücudumuz için önemli olan demir, riboflavin, C vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Ayrıca önemli miktarda diyet lifi, filokütin, zeaksantin, resveratrol, antosiyanin, lutein ve çeşitli polifenolik bileşikler dahil olmak zengin organik bileşikler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri