Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Kekikleri kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Alandan tasarruf etmek ya da hızlı ulaşabilmek için baharatları buzdolabının ya da fırının tam yanına koymamanız oldukça önemli. Baharatlar her zaman serin yerlerde saklanmalı. Sıcak ya da ani soğuklara maruz kalan alanlarda baharatlar saklanmamalı.
Kekik: 1-3 yıl. Pul biber: 3-4 yıl. Karabiber: 4 yıl. Tuz: Tuz doğru şartlarda muhafaza edilirse bozulmaz.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
İlgili 35 soru bulundu
Böyle bir durumda alabileceğiniz en etkili yöntem, serin yerlerde saklanması gereken baharatlarınızı buzdolabına (derin dondurucuya değil) kaldırmak. Yine ağzı hava almayacak şekilde kapatılabilen kavanozlara koyun ve buzdolabına koyun. Baharatlarınızın kolay kolay bozulmadığını göreceksiniz.
Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
Baharatların bozulduğunu nasıl anlarız? Baharatların bozulması genellikle tadı ve kokusunun gitmesi şeklinde gerçekleşir. Baharat kullanmanın temel amacı yemeklere lezzet ve koku katmak olduğundan, bu seviyeye gelmiş baharatın tüketim tarihini geçtiğini kabul etmek akılcı olacaktır.
Kimyon, kırmızı biber, kekik gibi baharatlar da eskidikleri zaman böceklenebilirler.
Tarifi Nasıl Yapılır? Mis gibi kokan kışlık kuru kekiği elde etmenin yolu şöyle; Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur.
Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
Kekik çayı, adından anlaşılacağı üzere kekik bitkisinin yapraklarıyla demlenir. Aromatik yeşil-gri renkteki çalı türü bir bitki olan kekiğin yaprakları taze veya kuru olarak tüketilir.
Doğanın mucizevi bitkilerinden birisi olan kekik, cilt sağlığına olan faydalarıyla da bilinmektedir. İyi bir antioksidan kaynağı olan kekik, yaşlanma karşıtıdır. Kekiği bir süre kaynattıktan sonra suyu cilde sürülerek kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında sivilce ve akne oluşumunu engeller.
Kuru kekik yemeklere aroma katmak amacıyla genellikle baharat olarak kullanılır. Özellikle et ve balık yemeklerinde tercih edilir. Salatalarda sos olarak kullanılan kuru kekik, çay olarak da tüketilebilmektedir. Özellikle çay olarak tüketimi birçok hastalığın tedavisinde destekleyicidir.
Çorbalarda, et yemeklerinde, balık yemeklerinde lezzet verici özelliği ile tercih edilir, özellikle etlerde sıkça kullanılan bir baharattır. Kekiğin kurutulmuş hâliyle de taze hâliyle de demleme şeklinde bitki çayı hazırlanabilir. Kekiği direkt olarak kaynatıp suyu da içilebilir.
Dilerseniz çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlardan da bu konuda destek alabilirsiniz. Saksı seçimine gelince, kekik plastikten seramiğe, her saksıda yetiştirilebilir ancak toprak saksılar kekik için en ideal seçim olacaktır.
Kekik çayı, antiviral, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde özellikle soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyileştirmekle birlikte öksürüğe iyi gelir, sindirim sorunlarını düzeltip uykusuzluğu gidermekle birlikte adet ağrıları ve kilo kaybına yardımcı olma konusunda da etkilidir.
Ancak böcekler bu bitkinin kokusunu sevmez. Böcekleri kekik ile evden uzaklaştırmak için bir avuç kekik yaprağını ezin. Daha sonra güneşli bir yerde su dolu bir kaba koyun ve bir gece bekletin. Karışıma sıvı bulaşık sabunu ekleyip süzün ve suyu bir sprey şişesi yardımıyla böceklerin olduğu yerlere püskürtün.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Taze muadilleri kadar lezzet katmasalar da, tavsiye edilen son kullanma tarihi geçen kuru otları ve baharatları tüketmek genellikle güvenlidir.
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
Ürün yolda bozulur mu? Mevsiminde toplanıp sofranıza kadar gelen lezzet doğal ve sağlıklıdır. Nemli ortamlardan ve sıcak alanlardan uzak saklamanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri