Yaygın olarak bilinen kuru meyveler hurma, kayısı ve üzümdür, ancak günümüzde incir, çilek , ananas, kiraz, yaban mersini, elma, şeftali, muz, mandalina, portakal, erik, armut kiwi, kavun ve mango dahil olmak üzere çoğu meyve kurutularak tüketilebilir.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
Meyveler güneşte (tabii kurutma), güneş kolektörlü kurutma sistemlerinde ve yapay kurutucularda kurutulmaktadır. Genellikle güneşte üzüm, incir gibi meyveler, yapay kurutucularda ise elma, armut, erik, kayısı, şeftali gibi meyveler kurutulmaktadır. Güneşte kurutma 8–10 günde tamamlanmaktadır.
Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
Kuru meyveler taşıma kolaylığı olan bir besindir. İş yerinde, bir seyahat sırasında veya okula giden öğrenciler tarafından ağzı kapalı bir poşette çantada saklanabilir, ara öğün vaktinde kolaylıkla tüketilebilir. Hamile ve emziren annelerin tatlı ihtiyaçlarının karşılanması için sütlü tatlılarda kullanılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Besleyicidir ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarının oluşmasını engeller. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini düşmandır, bağışıklık sistemini korur.
Yani kuru eriği kuşluk vakti, kuru elmayı akşam saatleri yiyelim gibi. Meyveleri istediğiniz zaman diliminde tüketebilirsiniz. Ancak unutulmamalı ki meyveler ara öğün besinidir, ana öğünlerde kuru meyve veya sadece meyve tüketilmesi yanlış bir düşüncedir.
Dünyanın en sağlıklı meyvesi: Acai.
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Kuru meyveler kilo yapar mı? Her mevsim, arzu edilen meyvenin kuru şekilde, besin değerlerinin kaybedilmeden tüketilmesi, kilo alımına değil, kilo kontrolüne yardım eder. Doğal kuru meyve sağlıklı ara öğünler ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir.
Portakal kurusu
– Vücut direncini arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve damar tıkanıklığını engeller. -Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. – Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar.
A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyumdan çok zengindir. Besleyici değeri de çok yüksek tir. Yüksek lif içeriği bağırsak çalışmasında olumlu etki yaratarak sindirimi kolaylaştırır.
Mesela kilo vermek istiyorsanız meyvelerin kalorileri kurutulduktan sonra artar hem de büyük bir farkla. Dolayısıyla kilo vermek için yaş meyve daha uygun olacaktır. Tabii şöyle bir yöntem de uygulayabilirsiniz sonuçta kalori sayıyorsanız uygun bulduğunuz kuru meyveyi kontrollü şekilde tüketebilirsiniz.
Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır. Yani elma, armut, portakal gibi orta boy bir meyve veya kayısı, erik, mandalina gibi iki küçük meyve demektir.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler. Bununla birlikte, kilo kaybı hedefleri veya diyabeti olan kişiler, meyve yerken zamana dikkat edebilirler.
Bağışıklık Sisteminiz Yeterince Güçlü Olamayabilir
Sebze ve meyvelerden bolca yemediğiniz zaman bağışıklık sisteminiz bundan olumsuz etkilenir. Çünkü bağışıklık sisteminizi koruyan C vitamini ve lif açısından en iyi kaynaklar sebzeler ve meyvelerdir.
Onun için yemeyin. En sağlıklı meyve zeytindir" diye konuştu. Karatay, Yargıtay'ın kuruluşunun 150'inci yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Şeker en tatlı zehirdir' konulu konferansa katıldı. Çok sayıda Yargıtay çalışanın katıldığı konferansta konuşan Prof.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar.
Çilek 3 yıldır üst üste en kirli listesinin başında yer alıyor. Çilek, elma, kiraz, ıspanak, nektarin ve lahananın dahil edildiği çalışmada bu ürünlerin yüzde 90'ından fazlasında pestisit testleri pozitif çıktı. Kanserojen olarak sınıflandırılan pestisitler 2019 yılında bu yana bir çok ülkede yasaklanmıştı.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri