Kurutulmuş meyve karışımı keklere, aşureler, pastalara, tatlılara kullanılabilir.
Kuru meyveler, prebiyotik etkileri olan (örneğin polifenoller) çeşitli diyet lifleri ve diğer biyoaktif bileşikler açısından zengin olmasının yanında, bazı kuru meyveler (örneğin kuru erik ve kayısı) müshil özelliklere sahip olan yüksek düzeyde sorbitol içerir. Bu sayede bağırsakları düzenli çalıştırır.
Kuru meyveler taşıma kolaylığı olan bir besindir. İş yerinde, bir seyahat sırasında veya okula giden öğrenciler tarafından ağzı kapalı bir poşette çantada saklanabilir, ara öğün vaktinde kolaylıkla tüketilebilir. Hamile ve emziren annelerin tatlı ihtiyaçlarının karşılanması için sütlü tatlılarda kullanılabilir.
Taze meyvelerden daha az su içeren fakat karbonhidrat, lif, mineral, antioksidan ve karotenoid bakımından zengin olan kuru meyveler, gerçek birer enerji deposudur. Yorgunluğa iyi geldiği için özellikle fiziksel aktivite öncesi ve sonrasında tüketilmesi önerilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kurutulmuş meyveler oldukça besleyicidir, lif ve antioksidan deposudur. Kuru meyvede bolca bulunan polifenoller sindirimi kolaylaştırır, kan akışını geliştirir ve oksidatif stresi azaltır. Kurutulmuş meyvelerde taze meyvelerden 3-4 kat daha fazla lif, vitamin ve mineral bulunur.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Kiler ve tavan arası gibi ortamlarda saklama imkânınız yoksa, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Ayrıca organik kuru meyvelerin yakınında ısı oluşturan herhangi bir eşya bulundurmayın.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Bisküvi kek, kraker gibi ürünlerin içerisinde kullanılabilir, Makarna, mantı ve erişte hamuruna katkı olarak yada ürünün içerisinde kullanılabilir, Kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde kullanılabilir, Tarifler İçin Tıklayınız.
Kuru mango, kuru kayısı ve kuru erikleri bir cezveye alalım. Üzerine suyu ekleyelim ve çubuk tarçın atıp 10 dakika kaynatalım. 10 dakika sonunda ocağı kapatalım ve 20 dakika soğumasını bekleyelim. Çayımız soğurken yüzeyine çıkan kaymaksı tabaka da dibine çökecektir.
Bir salata kâsesine yeşillikleri elinizle parçalayarak koyun. Zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Keçi peynirini yeşilliklerin üzerine ufalayın ve tüm kuru meyveleri ekleyip hafifçe karıştırın. Taze çekilmiş tane karabiberi serpiştirin.
Elma, armut; elma ve armutlar doğranır ve güneşte kurutulur. Bunların kurutulmuşuna “gah” veya “kak” denir.
Çilek kurusu soğuk ve sıcak çaylar yapılırken kullanılır. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalık, ara öğün olarak da sıklıkla tüketilir. Çilek kurusu aynı zamanda tatlılarda, sunumlarda, kek ve kurabiyelerde, browni yapımında kullanılır. Çilek kurusu ile harika sunumlar da yapılmaktadır.
Yine de meyvenin aşırı tüketilmesi doğru değildir. Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır.
Kuru Meyve: Diyette yaş meyvelerle birlikte kuru meyvelerin de tüketilmesi yağ yakımını artırmada daha etkili olarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir.
Halihazırda kuru ve katı olan gün kurusu taneleri yenmeden önce beş dakika kadar ılık suda tutularak yumuşatılır.
Doğru koşullarda saklanması halinde kuru kayısı 1 yıl kadar bozulmadan tüketilebilir.
Yetersiz kurutma ya da uygun olmayan depolama koşulları nedeniyle kurutulmuş meyveler küf kontaminasyonuna ve dolayısıyla mikotoksin oluşumuna hassas ürünlerdir. Kurutulmuş meyvelerdeki mikotoksin oluşumu hasat öncesi, hasat esnası, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde gerçekleşebilmektedir.
Kuru meyve denilince aklımıza üzüm, kayısı, incir, hurma gibi meyveler gelir.
Satın aldığınız inciri yıkamadan derin dondurucuda 1 hafta bekletirseniz incir kurdunu önlemiş oluşunuz. Daha sonra +2-4 C0 de buzdolabında yeme zamanına kadar saklanmalıdır. Yemeden önce mutlaka yıkanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri