Bağırsakları yumuşatır, idrar söktürür. Bol miktarda lif içerdiğinden, bağırsaklara son derece faydası vardır. A1, B1, B2, C vitaminleri içermektedir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bakımından oldukça zengindir.
Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Kalp çarpıntısı gibi stres yaratan hastalıklarda insanı sakinleştirir. Vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada ve aynı zamanda idrarı söktürme de önemli bir besin kaynağıdır. Bol miktarda demir içerdiği için kansızlık çekenler için kan üretimini arttırmaya yardım eder.
İlgili 18 soru bulundu
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi patlıcanın seks üstündeki etkisi kanıtlandı... Dr. Ahmet Kuytul'un yaptığı araştırmaya göre, patlıcan yemek erkeğin cinsel gücüne güç katıyor!..
Bol miktarda lif içerdiğinden, bağırsaklara son derece faydası vardır. A1, B1, B2, C vitaminleri içermektedir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bakımından oldukça zengindir. Kolesterolün düzenlenmesinde yardımcı olur.
Patlıcan, bol miktarda potasyum içerir ve yüksek tansiyon hastaları için faydalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR. A, B ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir sebze olan patlıcan, damar tıkanıklığına geçit vermiyor. Kolesterol seviyesini düşüren patlıcan ayrıca, kansızlık problemine de çare oluyor.
100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.
İtalya'da da patlıcanın insanları delirttiğine inanıldığı için ekimine sınırlama gelmiş. Fransa'da ise yüksek ateşe ve sara hastalığına neden olduğu gerekçesiyle, 1700'lü yılların ortasına kadar mutfaklara sokulmamış.
Tip 2 diyabet hastaları için en önemlisi, patlıcanın glisemik indeksi düşüktür, bu nedenle kan şekerinin basit karbonhidratlar kadar hızlı yükselmesine neden olmaz. Közlenmiş patlıcan ayrıca antioksidanlar, potasyum, potasyum, temel mineraller açısından da zengindir.
Patlıcan, nasıl tüketildiğine bağlı olarak kimi zaman midede şişkinliğe neden olabilir. Özellikle de yağda kızartılmış patlıcan daha çok midede şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açabilir.
Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir.
Patlıcan, fruktoz (13750 mg/kg), glukoz (13270 mg/kg) ve daha az miktarda sakaroz (5030 mg/kg) gibi sakaritler bakımından zengindir. S. melongena ayrıca inositol ve insülin direncinin tedavisi de dahil olmak üzere insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan türevlerini de içerir.
Diğer araştırmalar, patlıcan gibi gıdalarda bulunan polifenollerin, kan şekerinin düşmesine yardımcı olabilecek şekerin emilimini ve insülin sekresyonunu azaltabileceğini göstermektedir. Patlıcandaki polifenollerin, anti-kanser etkilerine sahip olduğu gösterilmiştir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Muz: Potasyum bakımından zengin olan muz, kan basıncını düzenler. Günde 2 adet muz yemek, yüksek tansiyonu düşürmeye yardım eder.
Ceviz tansiyonu yükseltir mi? Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
Alacağınız patlıcanları her ne kadar kurutacak olsanız da alırken taze olmasına, kabuklarının parlak ve koyu mor renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede patlıcan kurularının çok daha lezzetli olmasını garantilemiş olursunuz.
Antep Kuru Patlıcanı üretim alanı, birbirine yakın iklimsel özellikler gösteren; Oğuzeli, Nizip, Karkamış ve Araban ilçeleridir. Kurutmalık patlıcan üretilen illerin ortalama sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük sıcaklık değerlerinin Gaziantep ilindeki bu ilçelerde olduğu görülmektedir.
Kuru patlıcanın kendine has müthiş lezzeti, özenle seçtiğimiz baharatlar sayesinde tadı damağınızda kalacak, sizi bu lezzete aşık edecek. Denemeden bilemezsiniz, denedikten sonra da vazgeçebileceğinizi sanmıyoruz. Raf ömrü: 3 yıl. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz ve 3 gün içerisinde tüketiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri