Kuru sele zeytin, yağlı sele zeytin türüne göre daha acımsı bir tada sahiptir içerisinde yoğun tuz bulunması nedeniyle dış koşullara karşı daha az dayanıklıdır genellikle zeytinin Kısa bir süre de olgunlaştırılarak, tüketilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Sele zeytin, çok daha yoğun meyvemsi tada ve kıvırcık bir yapıya sahip olur. Salamurada beklemediği ve dalından kıvırcık halde toplanan zeytinler, tuzda bekledikleri süre boyunca suyunu salarak daha fazla kıvırcık hale gelirler. Sele zeytini, bu kadar kısa bir teknikle hazırlanır.
Sele zeytinin ilk çeşidi olan kuru sele yönteminde siyah zeytinler tuz ve zeytinyağı eşliğinde karıştırılıp, bir çuval içerisine dolduruluyor. Zeytinlerin içine tuz serpilerek, zeytinlerdeki acı suyun büyük bir kısmının dışarı çıkarılmasını sağlayarak, zeytinlerin kısa sürede tuzu içeri almasını sağlanır.
Sele zeytini, olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilmektedir.
Kuru sele yöntemiyle yapılan zeytin çeşidi hafif olup azıcık bir acımsı tadı vardır. Kuru sele olgunlaşma döneminde hasat yapılmasından sonra gerekli işlemlerden yapıldıktan kısa bir süre içinde tüketime hazır olur.
İlgili 38 soru bulundu
Özellikle tansiyon hastaları için yüksek tuz alımının zararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Yoğun tuz kullanımından kaçınırken, yine de kuru sele zeytin lezzetinden mahrum kalmamak mümkün. Tuzsuz kuru sele zeytin ile tuzun tansiyona olan etkisinden uzak dururken, sele zeytin lezzetinden de mahrum kalmazsınız.
Yeneceği zaman kuru sele zeytin yıkanır mı? Zeytin yenmeden önce yıkanır mı? Sele zeytini yenileceği zaman yıkanır. Daha sonra suyu süzdürülüp üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilir ve kekik serpiştirilir.
5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor. Sonra bir sıra zeytin, bir sıra kaya tuzu serperek, zeytinimizin ağzını kapatıyoruz gün aşırı zeytin bidonumuzu bir kaç kere sallıyoruz 3-4 hafta sonra zeytinimiz olur.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Her gün çuvalı ipini açmadan sallayıp karıştırarak, zeytinlerin yönünü değiştirin. 1 hafta sonra az az zeytinlerin siyah acı suyu tepsiye akmaya başlıyor. Yaklaşık 3 hafta sonunda zeytinlerin tamamen acı suyu çıkmış ve tatlanmış oluyorlar..
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar. Suda bekleterek de tuzluluğunu azaltabilirsiniz.
Raflarda uzun süre bekletilen salamura ve sele zeytinleri gün ışığına maruz kalması nedeniyle daha çabuk bozulmaktadır. Sele ve salamura zeytinlerde meydana gelen bozulmalar dikkate alınmalıdır aksi takdirde sağlığınıza ciddi zararlar verir.
Zeytin direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.
Bu noktada markalar sizlere 750 gr ile 10 kg arasında değişen farklı sele zeytin paketleri sunar. Sele zeytin çeşitlerinin saklama yöntemlerinin yanında tüketim yöntemleri de merak edilir.
On gün sonunda bidondaki zeytini bir süzeğe boşaltıp içinde biriken suyunu süzün ve iyice bol su ile yıkayın suyu süzünce ve biraz zeytinler kuruyunca bidona tekrar bırakıp geriye kalan üç yemek kaşığı tuzu ve bu defa sirkeyi de ekleyin. Bidonun ağzını kapatın ve sallamaya veya yuvarlamaya on gün daha devam edin.
Siyah zeytinlerin üzerinde zar oluşumu, en sık görülen problemlerden birisidir. Bu problem, fermantasyon tanklarının, özellikle de üstü açık olan beton tankların yüzeyinde sıcak havalarda üretici tarafından kefeke olarak adlandırılan bir zardır. Bu zarda çok sayıda maya, küf ve bakteri bulunmaktadır.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
bir kısmını ılık suda bekletip yumuşat. sonra çekirdeklerinden ayırıp doğra ve buzluğa at. gerektiğinde oradan çıkarıp kullanırsın. keke poğaçaya.
Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytin ise bölgeye ve yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık aylarında toplanır. Siyah salamura olarak işlenecek sofralık zeytinlerde hasat, kararma kabuktan meyve etine doğru geçtiğinde ve dane normal iriliğine ulaştığında başlar.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri