Kurak bölgeler de toprakta nem biriktirerek tarım yapılabileceği belirlenmiştir. Yıllık yağışın bir kısmının buharlaşmasını önleyerek, toprakta nem bulunması temin edilerek, tahıl tarımı yapılabilmektedir. Bu sisteme kuru tarım denilir.
Kuru Tarım Sistemi
Kuru tarım sisteminde amaç; yağışlarla alman suların bitkilerin yetişmesi için en yararlı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Yapılan araştırmalar; kuru tarım bölgelerinde özellikle yıllık yağışı 400 mm dolayında olan yörelerinde her yıl güvenilir bir verim alınamayacağını göstermiştir.
Ülkemizde kuru tarım sisteminde en çok yetiştirilen bitkiler; buğday, arpa, çavdar, yulaf, triticale, nohut, mercimek, fiğ türleri, korunga, bazı yaygın yonca tipleri, kışlık kolza ve aspirdir.
Kuru tarım alanlarında serin iklim tahılları (başta buğday ve arpa), serin mevsim bakliyatlar (başta nohut ve mercimek), kurağa dayanıklı bazı endüstri bitkileri (haşhaş, aspir, kanola, yağ keteni, kimyon gibi) ile bazı yem bitkileri (fiğ, burçak, korunga gibi) yoğun olarak yetiştirilir.
Susuz tarım, geleneksel adıyla “kuru tarım”, insanlar Mezopotamya'da ve Anadolu'da toprağı ekip biçmeye başladıkları ilk günden beri yani yaklaşık 10 bin yıldır uygulanan, yağmur ve kar yağışına dayalı bir tarım yöntemi.
İlgili 40 soru bulundu
Yıllık yağışın 400–500 mm gibi az olduğu veya yağışın yıla dağılışının düzensiz olduğu, bitki vejetasyon süresinde 200–250 mm yağış düşen yerlerde uygulanır. Yağış suyunu toprakta biriktirip, fazla su istemeyen bitkiler kullanıp, sulama yapmadan bitki yetiştirme yöntemidir.
Yıllık yağış miktarı 500 mm altında olan bölgeler kuru tarım bölgeleridir. Kuru tarım bölgelerinin temel ürünü hububattır. Hububatın kuru tarım koşullarında vegetatif büyüme evreleri zayıftır ve toprağa az miktarda organik madde sağlarlar.
Tarla ve tarım arazisine bağ evi yapmak isteyen vatandaşlar, bu eylemi gerçekleştirmenin mümkün olup olmayacağını merak etmektedir. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, tarla ya da tarım arazisinin tapusu olsa dahi bazı şartlar yerine getirilmediği sürece ev yapmak mümkün değildir.
Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.
Kuru arazi: Yağışın yetersiz olduğu yerlerde sulama yapmaksızın ürün elde edilen arazidir.
Plana göre, kuraklığa dayanıklı az su ile gelişebilecek arpa, buğday, nohut, soya, elma, kayısı, fındık, zeytin, antep fıstığı, badem, patlıcan, domates ve biber yetiştirilecek.
İşletme, 1937 yılında, Zirai Kombinalara bağlı Şanlıurfa Grup Amirliği olarak kurulmuş, 1950 yılında Devlet Üretme Çiftliği olarak yapılandırılmış, 1984 yılından itibaren ise TİGEM bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
IV. Sınıf Arazi: Bu sınıfa ait topraklarda tarım yapılması halinde, aşırı ve devamlı kısıtlayıcı faktörler yada tehlikeler ortaya çıkar. Genellikle sık büyüyen ve devamlı örtü görevi yapan yem bitkileri yetiştirilebilir.
Susuz tarım, geleneksel adıyla “kuru tarım”, insanlar Mezapotamya'da ve Anadolu'da toprağı ekip biçmeye başladıkları ilk günden beri yani yaklaşık 10 bin yıldır uygulanan, yağmur ve kar yağışına dayalı bir tarım yöntemi.
Hidroponik tarım, ilk kullanılan topraksız tarım tekniğidir. Sulu üretim yöntemi uygulanır. Bitki kökünü desteklemek için katı bir ortam gerekmez. Marul, çilek, salatalık, domates, fasulye, karpuz, kavun, biber, kekik, ıspanak ve nane yetiştirilebilir.
Anasayfa / Yazılar / Pulluksuz Tarım
Bu bir kısır döngüdür. Doğal tarım yönteminiz düşük girdiye ve basit uygulamalara dayanıyor: İşler için yalnızca çapa ve orak gibi el aletleri, gübre olarak ise yalnızca çiftlik atıkları kullanılıyor. Doğayı kendi akışına bıraktığınızda besinler birikmeye başlar.
Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı. Kalite açısından TANER'de elde edilen artış yüzde 250, BOZKIR'da yüzde 200 oldu.
Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Makineli yapılan ekimde bir dekarlık alana ortalama 16-18 kilogram buğday tohumu ekilmesi yeterlidir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Tarlaya prefabrik ev yapılabilmektedir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
- Bölge Planı'nda parselin tarım alanı içinde kalması durumunda ve tarımsal amaçlı yapılara ilişkin yapılaşma taleplerinde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na göre tarım arazi sınıflaması Tarım İl Müdürlüklerince belirlenir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinin mirasa konu olmaları ve üzerlerinde her ne şekilde gerçekleşmiş olursa olsun birlikte mülkiyetin mevcut olması durumunda bu araziler ifraz edilemez, payları üçüncü şahıslara satılamaz, devredilemez veya rehnedilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri