Ülkemizde kuru tarım sisteminde en çok yetiştirilen bitkiler; buğday, arpa, çavdar, yulaf, triticale, nohut, mercimek, fiğ türleri, korunga, bazı yaygın yonca tipleri, kışlık kolza ve aspirdir.
Kuru tarım alanlarında serin iklim tahılları (başta buğday ve arpa), serin mevsim bakliyatlar (başta nohut ve mercimek), kurağa dayanıklı bazı endüstri bitkileri (haşhaş, aspir, kanola, yağ keteni, kimyon gibi) ile bazı yem bitkileri (fiğ, burçak, korunga gibi) yoğun olarak yetiştirilir.
Susuz tarım, geleneksel adıyla “kuru tarım”, insanlar Mezopotamya'da ve Anadolu'da toprağı ekip biçmeye başladıkları ilk günden beri yani yaklaşık 10 bin yıldır uygulanan, yağmur ve kar yağışına dayalı bir tarım yöntemi.
Kurak bölgeler de toprakta nem biriktirerek tarım yapılabileceği belirlenmiştir. Yıllık yağışın bir kısmının buharlaşmasını önleyerek, toprakta nem bulunması temin edilerek, tahıl tarımı yapılabilmektedir. Bu sisteme kuru tarım denilir.
Sulu ziraat yapılabilen yerlerde domatesgiller, soğan, sarımsak, yeşil fasulye, hububat ürünlerinden buğday, endüstri bitkilerinden pamuk üretilmektedir. Sulanamayan alanlarda ise baklagillerden nohut, mercimek, kuru fasulye ile antepfıstığı yetiştirilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Ülkemizde kuru tarım sisteminde en çok yetiştirilen bitkiler; buğday, arpa, çavdar, yulaf, triticale, nohut, mercimek, fiğ türleri, korunga, bazı yaygın yonca tipleri, kışlık kolza ve aspirdir.
- Söz konusu hidroponik sistemler olduğunda topraksız tarıma uygun bitkiler arasında, marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, dolmalık biber, su teresi, fasulye, karpuz ve kavun sıralanıyor.
Türkiye'de sulu tarımda en çok yetiştirilen tarla bitkileri, çeltik, mısır, şeker pancarı, patates, pamuk ve ayçiçeği başta gelmektedir.
Kuru arazi: Yağışın yetersiz olduğu yerlerde sulama yapmaksızın ürün elde edilen arazidir.
IV. Sınıf Arazi: Bu sınıfa ait topraklarda tarım yapılması halinde, aşırı ve devamlı kısıtlayıcı faktörler yada tehlikeler ortaya çıkar. Genellikle sık büyüyen ve devamlı örtü görevi yapan yem bitkileri yetiştirilebilir.
Hidroponik Sistem
Topraksız tarımın ilk tekniği olduğundan birçok kaynakta topraksız tarım, hidroponik tarım olarak adlandırılır.
yürütülen tarıma sulu tarım denir. bitkinin su ve besin maddelerini alımını sağlamaktır. gün için Anadolu'da geniş bir alanı kapsayan kurak ve yarı kurak bölgelerde sulama ile büyük verim artışı sağlamak mümkündür.
Tarla ve tarım arazisine bağ evi yapmak isteyen vatandaşlar, bu eylemi gerçekleştirmenin mümkün olup olmayacağını merak etmektedir. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, tarla ya da tarım arazisinin tapusu olsa dahi bazı şartlar yerine getirilmediği sürece ev yapmak mümkün değildir.
Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.
Mesela kurak olan bölgelerde buğday, arpa, nohut gibi az su isteyen ürünler, çok su bulunan yerlerde de mısır, domates, roka gibi ürünler ekilebilir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Kendi ardına ekilmesi sakıncasız olan bitkiler: Çavdar, Mısır, Bakla, Soya Fasülyesi, Darı, Kenevir, Tütün; Pamuk, Çeltik.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
İlk defa duyanlar toprak olmadan ürün olur mu diye düşünse de; yapılan çalışmalar ve araştırmalar topraksız tarımın mümkün olduğunu bizlere gösterdi. Geniş üretim alanlarında ve evde topraksız tarım artık mümkün. Gerekli koşullar sağlandığında su ve buhar sayesinde birçok bitki türü kolayca yetişmekte.
Hidroponik sistemler nasıl çalışır? Hidroponik yetiştirme modelinde toprak yerine, su ve yetiştirme ortamı kullanılır. Yetiştirme ortamı olarak; perlit, kum, taş yünü ya da kokopit gibi maddeler kullanılabilir.
-Topraksız seracılık modelinden birim alanda elde edilen kazanç, geleneksel tarım modellerine göre yaklaşık 50 kat daha karlıdır. Özellikle dikey tarım arazinin daha iyi kullanılmasına izin verir. -Daha yüksek karlılık sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri