Kuru üzüm meyvelerinin konduğu ambalajlar 20±1ºC'de %50–65 oransal nemde 9 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ambalaj çeşidinin kuru üzüm meyvelerin nem miktarını etkileyerek suda çözünür kuru madde miktarı ve su aktivitesinde artış veya azalışlara neden olduğu saptanmıştır.
Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Eğer buzdolabında yeterli alan yoksa, koyu renkli dolapları da tercih edebilirsiniz. Kuru üzüm, özellikle yaz aylarında oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.
Üzüm -1oC ile 0oC'de %90-95 bağıl nemli ortamda 5 aya kadar depolanabilmektedir. Üzümün salkım sapları ve çöplerinin su kaybetme eğiliminde olmaları nedeniyle su kaybının önüne geçilebilmesi için depo içinde yüksek nem oranının korunması gerekmektedir.
Saklama Koşulları :Serin ve kuru yerde (tercihen +5 C° de) muhafaza edilir.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor. Eğer çekirdekli kuru üzüm yiyecekseniz yine 5-6 adet ile sınırlayabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Kuru üzüm özellikle sabahları aç karınla 10 tane yiyerek, daha sağlıklı bir cilt elde edilebilir. Günde minimum 4-5 tane tüketilmesi önerilir.
Kuru üzüm suyu karaciğeri temizlemenin yanı sıra zararlı hücrelere karşı da korur.
Kuru üzüm, hurma ve kuru kayısı gibi kuru meyvelerin evde saklanması 15 °C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta ve %70'den fazla olmayan bir nemde olmalıdır. Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir.
“Kuru üzüm bozulur mu?” sorusuna, ürün uygun koşullar sağlanmadığında bozulabilir.
Kuru üzüm yemeden önce yıkanır ancak yıkadıktan hemen sonra kurutmakta fayda vardır. Su ile birleştiğinde kuru üzüm şişer yıkar yıkamaz kâğıt ya da temiz bir havlu içinde kurutulmalıdır. Doğal kurutma yöntemi ile kurutulan organik kuru üzüm faydaları ile daha çok beğeni kazanmaktadır.
Hasat edilen üzümler önceden soğutulmalı ve kısa sürede muhafaza edilmelidir. Depolama sıcaklığı -1°C, 0°C ve bağıl nem %90-95 olmalıdır. Yüksek su kaybı nedeniyle, yüksek nem korunmalıdır. Bu koşullar sağlandığında üzümlerin saklama süresi 3-6 aydır.
Salkım şeklinde üzüm saklamak için üzümü yıkayın ve güzelce kurulayın. Kuruyan üzümü delikleri olan bir kap içerisinde buzdolabının sebzelik gözünde saklayın. Bu şekilde saklanan üzümler en az üç haftaya kadar dayanacaktır.
Meyveler : Muz haricindeki bütün meyveler buzdolabında saklanmalıdır.Portakal, limon, elma, armut gibi meyveler 1-2 hafta, üzüm ,şeftali,kayısı gibi meyveler 4-5 gün,kiraz,çilek, dut gibi meyvelerse 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Meyveler yıkanmadan saklanmalıdır.
Ancak ıslatılmış üzümler çabuk bozulabilecekleri için hemen kullanmanız gerekir. Peki kuru üzümün bozulduğunu nasıl anlarız: Koku: Kuru üzümün bozulduğunu anlamak için en iyi yöntem koklamaktır. Eğer ekşi veya çürümüş kokuyorlarsa bozulmuşlardır.
Kuru üzümün kalitesini belirlerken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik salkımının temiz olması, aralarında sap - saman ve toz gibi yabancı maddelerin bulunmamasıdır. Günlük tüketime en uygun kuru üzüm iri habbeli ve az çekirdekli (2 - 3 çekirdekli) olmalıdır. Kulak memesi yumuşaklığında ve rengi mat olmalıdır.
Zengin besin değerlerine sahip olan kuru üzüm, sabahları tüketildiğinde enerji vererek daha zinde kalmayı sağlamaktadır. Uzun süre tok tuttuğu için diyet yapanların ara öğünlerinde tüketmeleri önerilmektedir.
Üzümler 2 defa suyu değiştirilerek sirkeli suda bekletilir. Daha sonra güzelce bol suda yıkanır ve suyu süzülür. Üzümler saplarından ayrılır. Buzdolabı poşetine istenilen kadar koyulur ve dondurucuya yerleştirilir.
Üzümleri yıkayınız. Tanelere ayırınız. Bir kullanımlık kaplara koyup derin dondurucuya koyunuz. Kışın pepecura yapımında ve üzüm suyu olarak kullanabilirsiniz.
İskelet yapısının güçlü kalması, osteoporoz gibi risklerin azaltılabilmesi için düzenli siyah kuru üzüm tüketebilirsiniz. Kalsiyum kemik sağlığınızı destekler, güçlenmesine yardımcı olur. Siyah kuru üzüm demir desteği verir, kansızlık probleminin giderilmesine, tedavi sürecinin daha iyi ilerlemesine yardımcı olur.
Kurutulmuş gıdalar böcek kontaminasyonuna ve nemin yeniden emilmesine karşı hassastır ve derhal uygun şekilde paketlenmeli ve saklanmalıdır. Kurutulmuş gıdalar serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır.
İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır. Ama yaz aylarında kuru yer rahatlıkla bulunabilir ama serin yer konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu soruna ilk akla gelen çözüm buzdolabı veya buzlukta saklamaktır.
A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder. Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir.
Kuru üzüm kalp sağlığını destekler
Kan basıncını, kan şekerini ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini düşürücü etki yapan kuru üzüm, kalpteki gerilimi azaltarak kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıklarını riskini düşürür.
Kuru üzüm asırlık bir ev reçetesi olmuştur. Bir bardak su içine bir avuç kuru üzüm atarsanız 24-48 saat sonra üzümler eski boyutlarına dönerler. Bu su sabah erken saatlerde aç karnına alınırsa, düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri