Kurumsal arşiv, kurumda üretilen bilgiyi sayısal (dijital) ortamda derleyen, saklayan, koruyan, diğer kurumların ve kişilerin serbestçe erişimini sağlayan bir hizmetler bütünüdür.
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Kurumsal Akademik Arşiv: Akademik bir kurumun tüm araştırma çıktılarını (makale, kitap, kitap bölümü, konferans bildirileri, ders materyalleri, tez vb.) uzun süre saklandığı, korunduğu ve telifine uygun olarak açık erişime sunulduğu bilgi sistemleridir.
Arşiv ya da belgelik, bütün dünyada kurumların gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucunda meydana gelen, idari, hukuksal, tanıklık, kurumsal değeri olan ya da tekrar kullanılmak üzere üretilen her türlü görsel, yazılı ve data bilgilerinin tutulduğu ve saklandığı yerdir.
Özel Arşivler:
Özel arşiv terimi, arşiv belgesi muhtevasında olup da, kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan gerçek kişiler ile tüzel kişiler elinde bulunan benzeri belgelerden meydana gelen arşivdir.
İlgili 35 soru bulundu
Kişilerin adli sicil arşiv kayıtlarına ancak kamu kurum ve kuruluşlarına işçi ya da memur olarak ilk kez atanacak olan kişiler için ilgili kurum tarafından istenebilir. Bunun haricinde özel , gerçek ve tüzel kişilere adli sicil arşiv kaydının verilmesine gerek yoktur.
Kişi hakkında verilmiş olan mahkumiyet hükmü veya güvenlik tedbiri infaz edildikten sonra ilgili kayıt adli sicil kaydından silinerek, arşiv kaydına aktarılacaktır. Arşiv kaydına kaydedilen bu bilgilerde, kişi e-devletten veya adliyeden vs. sabıka kaydını sorgulayınca bu kayıtlar görünecektir.
Arşiv Memuru, arşiv belgelerinin tespit edilmesi, arşiv niteliği taşıyan ya da gelecekte arşiv vasfını kazanacak belgelerin korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kamu memurudur.
Dijital arşiv, kurumların belge, doküman, kayıt ve verilerini elektronik ortamda saklamalarını ve yönetmelerini sağlayan bir sistemdir. Dijital arşivler, kağıt belgelerin fiziksel olarak saklanması gerektiği geleneksel arşivlere alternatif olarak geliştirilmiştir.
Arşivlerde Kimler Araştırma Yapabilir? Cumhuriyet ve Osmanlı arşivleri 18 yaşını doldurmuş bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Fakat Genelkurmay, Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı gibi arşivler, sadece konunun uzmanlarına özel izinle açılan arşivlerdir. Adı geçen uzmanlar da çoğunlukla tarihçilerdir.
Arşivlerdeki bilgi ve belgeler, çeşitli konuların aydınlatılmasını, düzenlenmesini ve belirlenmesini sağlar. 3. Arşivler sayesinde belli dönemlere ait yaşam biçimleri, her türlü toplumsal kurallar, belli bir dönemin yapısı, kurumları ve çeşitli ilişkiler açıklığa kavuşur.
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge. Arşiv Fonu (Archive Group): Arşivlerin düzenlenmesinde kaynaklık eden birim veya kuruluşu esas alan temel bölüm.
Kişisel Arşiv fonksiyonu kullanıcıya özgü bir listedir. Kullanıcının oluşturmuş olduğu kişisel arşiv klasörü ve içerisindeki evraklar başka bir kullanıcı tarafından görüntülenemeyecektir. Kullanıcı, sol menüde yer alan evrak listelerinin içerisindeki evrakların bir kopyasını kendi kişisel arşivinde saklayabilmektedir.
Bu işlem 13 üncü madde hükümlerine göre ayıklama ve imha komisyonunca yerine getirilir. MADDE 35 – (1) Ayıklama ve imha komisyonu, kurum arşiv sorumlusunun başkanlığında, kurum arşivinden iki görevli ile malzemeleri ayıklanacak ve imha edilecek birimin amiri tarafından görevlendirilecek deneyimli iki kişiden kurulur.
Kurumların ve firmaların faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan belge ve dokümanların denetlenmesi için barındırılan yerlere arşiv denir. Farklı bir tanımla arşiv, birey ve kuruluşların üretimleri sırasında ortaya çıkan yasal hak ve ödevlerin korunmasını ve olayın ispatlanmasını sağlayan belge ve bilgi deposudur.
Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
Neden dijital arşiv kullanmalısınız? Dijital arşiv kullanmanın temel sebepleri veriye hızlı erişim ve veri kaybını engellemektir. Dijital arşivin bu anlamda fiziki arşive göre çok daha işlevsel, hızlı, pratik ve güvenli olduğu aşikâr.
Dijital olarak arşivlenmesi gereken öğrenci mezuniyet projeleri, ödev, kısa film, belgesel gibi içeriklerin dijital olarak; fiziki olarak arşivlenmesini gereken öğrenci ödev ve projelerin ise fiziki olarak arşivlenmesini sağlar.
dosyalama daha çok güncel belgelerin düzenlenmeleri için kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla dosyalamaya, belgelerin arşiv öncesi düzenlenmesi işlemidir denilebilir. gruplandırılmalı, kullanılmadıkları zaman korunmalı ve işlemlerle ilgili bilgi verecek şekilde düzenlemeye tabi tutulmalıdır.
Arşiv Sorumlusu, kalıcı kayıtların ve tarihsel olarak değerli belgelerin kayıt altına alınması, korunması ve kullanımının sağlanmasından sorumludur.
eleman.net verilerine göre, Arşiv Uzmanı 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arşiv Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.932 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Adli sicil kaydı, bir başka deyişle de sabıka kaydı; e-devlet uygulamasından, adli sicil müdürlüklerinden, adliyelerden, kaymakamlıklardan ve büyükelçiliklerden alınabilmektedir.
Arşiv Kaydı Olan Memur Olabilir Mi? Arşiv kaydı kural olarak memuriyete engel değildir; ancak arşiv kaydına konu olan suçun ne olduğu önem kazanmaktadır. Kişi memur olmaya engel suçlardan birisini işlemiş ise memur olması hiçbir şartta mümkün değildir.
A-) Kişinin adli sicil bilgileri hükmedilen cezayı veya güvenlik tedbirini tamamlaması, Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikâyetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, Ceza zamanaşımının dolması, Genel af Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri