Kurumsal sanat kuramı, Neo-Wittgenstein'cı görüşünü reddederek sanatın tanımlanabileceğini ileri sürer. Bu fikir George Dickie tarafından ilk olarak 1974'te geliştirilmiştir.
Kurumsal sanat anlayışı, sanat eserinin sanat dünyası tarafından belirlendiğini savunur. Sanat dünyası, sanatçılar, küratörler, eleştirmenler, müze ziyaretçileri gibi sanata ilgi duyan kişilerden oluşur. Sanat dünyası, insan elinden çıkma bir nesneye sanat eseri statüsü verir veya onu estetik takdire aday kılar.
Başat Biçim Görüşü [değiştir]
Clive Bell, 1914 yılında Cezanne'dan etkilenerek yazdığı Sanat ('Art') isimli kitabında sanatın başat biçim ('significant form') olduğunu savunmuştur. Bell'e göre her biçim bu klasmana girmez, çünkü önemli olan çizgi, şekil ve renk ilişkilerinin kendi aralarındaki kombinasyonudur.
Temel Sanat Kuramları Sanatın ve sanat eserinin doğasını ve niteliğini açıklamaya çalışan geleneksel kuramları; Sanatçı Merkezli, Eser Merkezli, Alımlayıcı Merkezli ve Toplum Merkezli Yaklaşım olmak üzere dört ana grupta inceleyebiliriz.
Sanatçı merkezli yaklaşımı ilk kez Romantizm akımını dikkate alarak estetik bir kuram haline Eugéne Véron getirmiştir. Kuram anlatımcı bir sanat dilini savunur.
İlgili 41 soru bulundu
Buna somut bir örnek vermek için, Nihal Atsız ve Sabahattin Ali'yi kullanabiliriz. Bu yazarların her ikisi de “toplum için sanat” üreten yazarlar olarak tanınır – ancak savundukları görüşler - ve bu doğrultuda, ürettikleri eserler - birbirlerinden tamamen farklıdır.
Croce'nin sanata ilişkin görüşleri kavramsal olarak idealist bir kapsamda değerlendirilebilir. Düşünüre göre sanat kısaca, sezginin ifade edilmesine dayanan, akılsal ve tekniğe dayalı olmayan bir edimdir.
Edebiyatta klasisizm
"Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur. Fiziksel ve sosyal çevre önemli değildir çünkü değişkendir.
Estetik bilinç Marksist sanat anlayışı ekseninde, tarihsel materyalistik bir düzlemde, açıklanarak duyu deneyimine dayalı dış dünyayla bağlantılı bir hale getirilir. Estetik olanın algısı idealize edilmiş alandan soyutlanarak dış dünyadaki insanın emeğine içkinleştirilir.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Biçimcilik, bir sanat yapıtını anlamak için gereken her şeyin sanat yapıtının kendisinde yer aldığını öne sürer. Onun üretilişinin nedeni, tarihsel arka planı ve sanatçının yaşamı da dahil olmak üzere çalışmanın bağlamı, yani kavramsal yönü sanatsal ortamın kendisinin dışında ve bu nedenle ikincil öneme sahiptir.
Kurumsal sanat kuramı, sanatın evrensel bir tanımının olmadığını, zamana ve yere bağlı olarak değiştiğini öne sürer. Bu kurama göre, sanat eseri, sanatçının seçimi ve sanat dünyasının kabulü ile oluşur.
Aristoteles ,etik ve estetik değerleri birleştirerek,kötüyü ya da iyiyi taklit eden sanatçıların onları karakterleri ile bağlantılı olduğunu söyler. Ona göre ağırbaşlı soylu karakterli şairler,ahlakça iyi ve soylu kişilerin iyi ve soylu karakterlerini taklit ederler.
Marx, Yeni Çağda ortaya çıkan kapitalist sistemle birlikte, kapitalist sınıf ve proletarya sınıfı arasında üretim güçleri ve üretim ilişkileri dolayısıyla yaşanan çatışmaların sınıfsız toplum biçimi olarak sosyalizmi doğuracağını düşünür.
Sanatta biçimcilik (formalism), en sade tanım ile, bir sanat eserinin tüm estetik özelliklerinin biçimlere dayandığı görüşüdür (Zangwill, 1999: 612). Dolayısıyla, müzikal biçimcilik, müziğin anlamının ve değerinin onun içinde bulunan biçimlerde saklı olduğu fikrini temsil eder.
Komintern'in de kuruluş ideolojisi olarak benimsenen bu görüş, en yaygın benimsenen komünist ideolojidir. Özelinde kapitalizme, faşizme ve emperyalizme karşıdır ve sınıfsız bir toplum yaratmak için özel mülkiyete dayalı üretim biçimlerinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini savunur.
Rönesans aristokrasisinin gölgesinde şekillenen Klasisiszm akımı mükemmeliyetçi bir üslubu ve anlatımı savunur. Eserlerde soyluluk, sağ duyu, akıl, seçkinci dil gibi unsurların dikkat çektiği Klasisizm'de "Sanat sanat içindir" anlayışı benimsenmiştir.
Bu dönemin savunucuları Max Ernst, Mark Rothko, Andy Warhol, Gustav Klimt ve Fustave Moreau'dur. Sanat sanat içindir düşüncesinin özellikleri de şu şekildedir.
Toplumsal Gerçekçilik: Toplumsal Gerçekçilik 19xx yıllarının sonlarına doğru Latin Amerika'da etkili olmuştur. sanatın toplumun sorunlarını vurgulaması gerektiğini savunur. Sanatçıların, toplumsal adaletsizlik, yoksulluk, siyasi baskı gibi konuları işlemesini ister.
Modern sanat, genellikle 1880'lerin izlenimcilerinden (empresyonistler) 1960-70'lere kadar devam ettiği kabul edilen sanat dönemidir. Sanatta modernizmin temelleri, ressamların dünyayı gördükleri gibi temsil etmeyi bırakmalarıyla atılmıştır.
Teoriler, sanatı bazı şeylerden ayırdığı gibi, sanatı da olanaklı kılar. Bir Brillo kutusu ile bir Brillo kutusundan oluşan sanat yapıtı arasındaki farkı meydana getiren şey, sonuçta bir sanat teorisidir. Kutuyu sanat dünyasına taşıyan ve gerçekten olduğu gerçek nesneye dönüşmesini önleyen teoridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri