İsyan etmek, mevcut düzene veya bir düşünceye karşı tamamen karşı olmak ve ayaklanmak olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda isyan etmenin düzene karşı gelmek ve emre itaat etmemek anlamlarına gelecek şekilde kullanıldığını söylemek de mümkündür.
İtaatsizlik, emre karşı gelme, başkaldırı. Bağî, serkeş ve asi anlamlarıyla Allah'ın kanunları çerçevesinde üzerine düşeni yapmaktan kaçınma hali ve günahkâr anlamları da verilmektedir.
Günah, Allahü teâlâya isyan demektir, onun yasak ettiği şeyi çiğnemek demektir. Bu yasakların en büyüğü elbette şirktir, küfürdür. Onun için şirk, küfür, bazen büyük günahlar arasında sayılır. İsyan etmenin en büyüğü demek oluyor.
kaderimizi çizene itiraz etmek anlamına gelir.
Bu kelime zamanla, her türlü karşı çıkma, itaatsizlik etme, karşı koyma anlamlarını kazanmıştır. İsyan edene “âsi” denir. Allah'ın emirleri ve ilkeleri çerçevesinde üzerine düşeni yapmaktan kaçınmak, Allah'ı dinlemeyerek itaatsizlik yapmak, İslâmî literatürde “isyan”dır.
İlgili 19 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, İnsan, iman ve küfrü tercih etme özelliğinde yaratılmıştır. İmtihan yeri olan bu dünyada, insanoğlu küfür yolunu seçip Rabbini inkâr etme yanılgısına düşse de hatasını anlayıp Rahim ve Ğafur olan Rabbine yönelince Allah da onu affeder.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
İsyan etmek, mevcut düzene veya bir düşünceye karşı tamamen karşı olmak ve ayaklanmak olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda isyan etmenin düzene karşı gelmek ve emre itaat etmemek anlamlarına gelecek şekilde kullanıldığını söylemek de mümkündür.
1. "Allah'a küsmek" diye bir tabir duydunuz mu? Genellikle bir sıkıntısı olup da bunun giderilmesi için Allah'a dua eden veya bir isteği olup da buna kavuşmak için Allah'a dua eden ama isteğine ulaşamayan bir kısım insanlarda bu tavır görülüyor.
İsyan, mevcut kurallara ve düzene başkaldırmak anlamına gelir. Kişinin beğenmediği bir şeye karşı sert tepkiler göstermesi ve kuralları değiştirmeye çalışması da isyan olarak nitelendirilir. Bu kelime birçok atasözünde ve deyimde de geçer. Bunların arasında en bilineni isyan bayrağını çekmektir.
Küfürde; Allah'ı kabul etmemek vardır. İsyanda ise; Allah'ın varlığı kabul ediliyor. Ancak emirlerine baş kaldırıp isyan etme söz konusudur. İsyan ile günah arasında, önemli bir fark vardır.
Küfür değildir. İnsanın kaderi kötü olabilir. İnsan kötü kaderini beğenmeyebilir. (Kaderim kötüymüş) diyebilir, ama suçu kadere yüklemek caiz olmaz. Bu bakımdan, (Kaderime küstüm) gibi mânâsız bir şey söylenmemelidir.
Bunlar birinci olarak: istihza; yani dinin esaslarından birini alaya almak; ikinci olarak istihfaf; yani inanılması gereken dinin asılları denilen prensipleri küçümsemek, hafife almak. Üçüncü olarak da İslam'ın emirlerini açıkça inkâr etmek veya dinen mukaddes olan şeylere küfretmek şeklinde sıralanabilir” dedi.
İsyan bir otoriteye karşı gelmek. İsyan şu anlamda da kullanılabilir: İsyan (toplumsal), düzene boyun eğmeyerek karşı gelmek. İsyan (askerî), askerî bir grubun daha önce sadık oldukları örgütlenmeye karşı gelmesi.
Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tevbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle.
İsyan; kolektif davranışların içinde yer alan toplumsal hareketlerin bir türü olup geçmişten günümüze insanlık tarihinde gözlenen toplumsal bir olgudur. Toplum- da meydana gelen huzursuzlukların farklı tepkilerle ortaya çıkması ve eyleme dönüşmesi her zaman mümkün olmuştur.
Bir müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın durması helâl değildir. Birbiriyle küsenler içinde en hayırlı olan ilk defa selâm verip barışandır” hadisiyle (Buhârî, “Edeb”, 62; ayrıca bk.
Allah'a karşı gelmek, Allah'ın kitabının hükümlerine karşı gelmektir. Karşı gelmenin manası, itaat etmemektir. Yoksa burada fiziki bir karşı gelme değildir. Kim Kur'an'ın hükmüne itaat etmezse, Allah'a karşı gelmiş olur.
Hadisin şerhinde ise, “İnsan nefis taşıdığı için bir kardeşine dargın olması mümkündür, fakat bu müddetin üç günü geçmemesi gerekir. Bu üç gün içinde aradaki pürüzler yumuşayacağı ve dargınlığa meydan veren meseleler hafifleyeceği için, üç gün beklemek mubah kılınmıştır.” denilmektedir.
Herhangi bir amaçla kurulu düzene veya devlet güçlerine karşı gelme, başkaldırma, ayaklanma. İtaatsizlik. Emre karşı gelmek.
19. yüzyılda çıkan Fransız ihtilali'nin etkisi ile Osmanlı devletine karşı " ilk isyan efen millet Sırplardır,ancak ilk bağımsız olan millet Yunanlardır. " Sırplar,1804 yılından 1817 yılına kadar milliyetçi bir ayaklanma yapmışlardır.Bağımsız bir devlet olabilmek için ilk defa Kara Yorgi önderliğinde isyan etmişlerdir.
Şey Bedreddin İsyanı : I.Mehmet döneminde çıkmış isyandır. Şey Bedreddin İsyanı; İlk dini, sosyal ve siyasal ayaklanma'dır. (Şey Bedreddin görevinden alınıp sürgün edildiği için isyan etmiştir.)
ALLAH TÖVBE EDENLERİ VE TEMİZLENENLERİ SEVER.
Bekârların zinası: Bekârların bekârla olan ilişkisi, zina ve haram ise de diğer zina türlerine kıyasla sorumluluğu en az olan zina türüdür. Zinanın tövbesi var mıdır? Ölüm komasına girmeden yürekten yapılan her bir tövbe gibi zinadan ötürü yapılacak tövbe de kabul edilir.
Buna göre tevbe zina günahından yapılmalıdır. Zina (nikah olmaksızın cinsel ilişki) henüz başlamamışsa, dokunma temas etme, avrete caiz olmayan bir surette bakma günahı kazanılmış olur. Bütün bu günahlar her iki tarafın rızasıyla ise her iki atarf ta bu günahlardan tevbe etmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri