Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''tükürük" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Tükürük bezleri çalışmıyor bu yüzden sağlık sorunları yaşıyor. YANLIŞ KULLANIM: Yeşil sahada rakibine tükrük atan futbolcunun kendisine saygısı yok demektir.
Çok dağınık ve karışık, darmadağınık, tarumar anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle darma dağınıklık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darmadağınıklık şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
Değerbilmez olma durumu, kadirbilmezlik anlamına gelir. Bu kelime genellikle değer bilmezlik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı değerbilmezlik şeklinde olmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
İlgili 23 soru bulundu
TDK'ya göre güler yüz nasıl yazılır sorusunun cevabı ''güler yüz'' şeklindedir. Genel olarak güler yüz kelimesinin yazım yanlışı güleryüz olarak yapılmakta ancak bu yazım şekli yanlıştır.
Ayyuka çıkmak deyimi hem geçmişte hem de günümüzde sıkça kullanılmış bir kelimedir. Ayrıca kullanımı hala devam ediyor. Ayyuka kelimesi ayyuk kelimesinden gelir. Ayyuk Arapça kökenli ve yüz yılda bir görülen bir yıldızın ismidir.
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, menolunmak, cemetmek, kaybolmak; darbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek ...
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
SIMSIKI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sımsıkı mı, sım sıkı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sımsıkı şeklinde olmalıdır.
Görkemli: Parıltılı anlamına gelir. Bu kelime genellikle şaşağalı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı şaşaalı şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru kullanış biçimi "atölye" şeklindedir. Bazı yerlerde, bazı konuşmalarda atelye olarak da kullanılsa da bu biçim doğru değildir.
Yanyana kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı yan yana şeklindedir. Kelimenin ayrı yazılışı doğru olan ifadedir.
avro✅ (Doğru kullanım)
TDK kurallarına göre önsezi yazımı bitişik olmalıdır, ayrı yazılması yazım hatası olarak kabul edilir. Buna göre önsezi doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Önsezi (Doğru kullanım) Ön sezi (Yanlış kullanım)
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri