Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Tarhana kurutulmuş meyve gibi gıdalar neden bozulmaz? Doğrulanmış Cevap. Enzimler su miktarının %15in altında olduğunda çalışamazlar.Bu yüzden kurutulmuş gıdalar bozulmaz. Ayrıca enzimler sıcaklığın 25 30 derece civarlarında da maksimum aktivite gösterirler.Açıkta kalan besinlerin bozulma nedenlerinden biri budur.
Kuru gıdalar ne kadar dayanır? Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Tarhanaların tamamen kuruduğundan emin olmadan saklamaya koyuluyorsunuz. Tarhanayı istediğiniz boyuta getirdikten sonra tekrar bir kurutma işleminden geçirmeniz önemli. Aksi halde uzun süre saklama imkanı bulamaz, tarhanalarınızın kısa sürede küflenmesine sebep olursunuz.
Tarhananın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20'lere düşürülmesi ile elde edilir.
Konserve Yöntemi: Konserve yiyecekler, geleneksel olarak yiyecekleri muhafaza etme yöntemlerinden biridir. Isı uygulaması ile mikroorganizmalar, toksinler ve enzimler inaktive edilir veya yok edilir ve bu şekilde yiyeceklerdeki bozucu ve zararlı etkiler ortadan kaldırılır.
Kurutulmuş besinlerde ne kaybı olmaz? Kurutulmuş meyve ve sebzelerde mineral kaybı yaşanmaz ancak özelikle C vitamini kayıpları söz konusu olabilir. Güneşte kurutma yönteminde ışınların besinlerle teması sonucunda bazı vitaminler kayboluyor. Güneşte kurutulan sebze ve meyvelerde en önemli kayıp C vitamininde yaşanıyor.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Bazı insanlar kavanozları doğru şekilde kapatmaz, bu da yiyeceği de bozar. Bu nedenle, kurutulmuş yiyecekleri uzun süre mason kavanozlarında saklamak istiyorsanız, doğrudan güneş ışığından veya sıcaktan uzak soğuk ve kuru bir yerde saklamak her zaman yararlıdır. Ayrıca kavanozları nemden ve sudan da uzak tutmalısınız.
Bez torbalar da saklamanız için sağlıklı olabilir. Böceklenme yapmaya elverişli olan tarhana, kapalı olarak sakladığınız kavanoz veya bez torbalardan hava almamalı. Direkt gün ışığından uzak tutmalısınız. Serin ve karanlık yerlerde muhafaza etmeniz doğru olacaktır.
Yoğurt, pişirilmeden tarhanaya katıldığı için yoğurt besin değerlerini kaybetmez. Aynı zamanda sindirim sistemini de rahatlatmaya yardımcı olur. Kurutulmuş tarhana, uzun süre tok tuttuğu için zayıflamayı hızlandırır ve kolaylaştırır. Aynı zamanda tarhana, beyin sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Kilitli poşetlere koyup, dondurucuda saklayın, ben büyük poşet almışım, siz orta boy alın, orta boyda dondurucudan çıkarınca beş dakika sonra ikiye bölüyordum, büyükte üçe böleceğim. Harika oluyor tavsiye ederim.
Küflü yiyecekler asla tüketilmemelidir
Ancak belirli koşullar altında 'mikotoksin' olarak bilinen metabolik ürünler veya mantar toksinleri oluşur ve bunlar hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabilir. Bilinen kanserojen mikotoksinler arasında aflatoksin B1 ve okratoksin A bulunur.
-Küfler genellikle anında değil uzun vadede özellikle karaciğere zarar verir. -Bir defa küf yemekten birşey olmaz sürekli peyniri, yoğurdu, ekmeği, küflenince yiyorsak tehlikelidir.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri