Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanoza koyup kuru ve serin yerde bekletmeniz gerekir. Ayrıca kışlık domateslerinizi zeytinyağı içinde, birkaç diş sarımsak ile bir kavanoza yerleştirip, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Domates kurusunu saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir ortamda saklamak gerekir. Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanozu tercih edebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Evde kurutulmuş domates yoksa marketten hazırı da satın alınabilir. Tarifleri arasında en çok kuru domates yemeği merak edilse bile bu yiyecek kahvaltılık ve yemeklerde de sık sık kullanılır. Onunla yapılan kuru domates salatası, acuka, kuru domates mezesi ve kavurması ayrı bir leziz olur.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kuru domates yemeklerde ya da kahvaltılıklarda direkt olarak tüketebilir. Dilerseniz sandviç aralarına da koyulabilir. Bunun dışında salatalarda, kızarmış ekmeklerin yanında ya da peynirle de yenebilir. Tüketim alternatiflerinden hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Özetle domates oda sıcaklığında 1-5 gün, buzdolabında 5-7 gün, buzlukta ise 2-3 ay dayanır.
Konserve ne kadar süre saklanır? Konserve yiyecekler soğuk bir yerde saklandıklarında, 5 yıl sonra hala yenilebilir durumda kalabilir. Hazır konservelerde sızan, paslanan, şişkin veya ciddi şekilde çökmüş teneke veya ambalajlardaki tüm domates sosları atılır.
Her gün kontrol edilerek altlı üstlü kuruyana kadar güneşte tutulur. Büyüklüğüne göre 7-12 gün arası bütün domatesler kuruyacaktır.
Ancak ne yazık ki her domatesi kurutmak mümkün değil. Kurutmaya uygun domatesler Türkiye'de genellikle Çanakkale domatesi olarak bilinen etli, söbü domateslerdir. Sulu domateslerin kuruması uzun sürdüğü için genellikle kurumadan küflenirler.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Bir fincan güneşte kurutulmuş domateşte 8 gram karbonhidrat vardır. A, C vitamini ve potasyum, K, B1 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, demir, folat ve mangenez içerir. Kurutulmuş domates Prostat, meme, kolon, akciğer ve pankreas kanserine karşı koruyucudur. Astıma karşı koruma sağlar.
Kuru domatesler bir kasede suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan domatesler kağıt havlu üzerine alınarak suyu süzülür. Ve kızgın yağda kızartılır.
Üzerlerini geçecek kadar zeytinyağ ekleyin, Baharatları ekleyin, Kapaklarını kapatıp kavanozu çalkalayarak karıştırın, Buzdolabında saklayın.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Depolama süresi 3 hafta kadardır. Soğuk vurmasına hassastırlar. 2 haftadan uzun süre 13 °C depolanmaları kızarma olmadan anormal bir bozulmaya neden olabilir. Olgunlaşma 18-21 °C'de gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri