Domates Neden Kararır? Domates kuruduktan sonra, çok fazla güneşte beklerse, yağmur alırsa, nemli ortamda uzun süre açıkta bekleyip geç kurursa kararır. Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Kurutulacak domateslerin yağmurlu bir günde ve yağmur sonrasında toplanmamış olmasına, size ulaşmadan önce ıslatılmamış ve su değmemiş olmasına dikkat edin. Su değen domatesler kurutulurken kararır. - Yeteri kadar pamuklu kumaştan yapılmış örtü (naylon ve sentetik örtüler hava aldırmadığı için kullanılmamalıdır).
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
İlgili 35 soru bulundu
Kurutulan domatesler cam bir kavanozun içerisinde ve ya bez bir torbada da saklanabilir. Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir. Ayrıca cam kavanozların içerisinde de domatesler uzun bir süre bozulmadan kalabilir.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Domates kurusunu saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir ortamda saklamak gerekir. Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanozu tercih edebilirsiniz.
Her gün kontrol edilerek altlı üstlü kuruyana kadar güneşte tutulur. Büyüklüğüne göre 7-12 gün arası bütün domatesler kuruyacaktır.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Ancak ne yazık ki her domatesi kurutmak mümkün değil. Kurutmaya uygun domatesler Türkiye'de genellikle Çanakkale domatesi olarak bilinen etli, söbü domateslerdir. Sulu domateslerin kuruması uzun sürdüğü için genellikle kurumadan küflenirler.
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın ve saplarını çıkartın. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutun. Domatesleri ıslak bırakmak, kabuklarının yumuşamasına ve doğru bir şekilde kurumamasına neden olur.
Kuru domatesler, ideal kıvamda olması için, sıcak suda gereğinden fazla bekletilmemelidir. Aksi halde çok yumuşayabilir. Sıcak suda bekletme aşamasından sonra, kuru domateslerin suyu güzelce süzülmeli, gerekli görülürse kağıt havlu ile fazla suyu alınmalıdır.
Kabukları, yağlı kağıt veya silikon may serilmiş fırın tepsisine, üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Önceden 90'C ısıtılmış turbo ayarlı fırında 3-4 saat veya güneşte birkaç gün kurutun. Püf noktası: Ben 3 ayrı tepsiye dizdiğim tüm kabukları aynı anda fırınlıyorum. 4 saat sonunda hepsi tamamen kurumuş oluyor.
Kuru domates yemeklerde ya da kahvaltılıklarda direkt olarak tüketebilir. Dilerseniz sandviç aralarına da koyulabilir. Bunun dışında salatalarda, kızarmış ekmeklerin yanında ya da peynirle de yenebilir. Tüketim alternatiflerinden hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Kuru domatesin hafif haşlanarak zeytinyağlı baharat ve defne yaprağıyla saklanabildiği bir lezzeti var.
Kurutulmuş domatesleri kuru, serin ve rutubetsiz yerde, bez torbalarda saklayabilirsiniz. Kurutulmuş domatesleri saklamak için bir diğer yöntem şudur: Domatesleri kavanoza dizip içine kuru defne yağı, tane karabiber ve kişniş koyun, üzerlerini kapatacak şekilde zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Domatesler sergide sap noktasından aşağıya doğru ikiye kesilerek serilmeye başlanır. Bu işlem bazı sergilerde domates kesme ve serme makinaları ile yapılmaktadır. Serilmiş domateslerin daha iyi kuruması ve aroma kazanması için; üzerine Estuz Deniz tuzu serpilir.
Fırının ızgara teline domateslerin kesik kısmı yukarı bakacak şekilde dizin. Kurutma işlemi için fırının sıcaklığını 150 dereceye getirin ve domatesleri 3 saat pişirin. Yavaş yavaş kurutmak isterseniz de fırın sıcaklığını 60 dereceye ayarlayarak yaklaşık 8 ile 10 saatte domatesleri kurutabilirsiniz.
Temiz bir kavanoza en alta 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2-3 diş zeytinyağı koyarak başlıyoruz. Sırayla domates, sarımsak ve çok az baharat ,tuz ilave edip zeytinyağı gezdiriyoruz. En son domateslerin üzerine gelecek kadar zeytinyağı olmalı kavanozda. Buzdolabında saklıyoruz.
Benzer şekilde domatesin temel rengi kırmızı iken kırmızının pek çok tonunu domateslerde görmek mümkündür. Ancak bozulma neticesinde her sebze olağanın dışında bir renge döner. Bu renk genellikle solgun, mat, pörsümüş bir görünümdedir. 2 - Tat : Sebzelerdeki bozulmanın en bariz göstergelerinden birisi tat değişimidir.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri