Kuru domates yemeklerin içerisinde ya da kahvaltıların yanında direkt olarak tüketilebilmektedir. Sandviçlerin içerisinde, salata çeşitlerinde, ezmelerde tüketilebilen kuru domates kahvaltı sofralarında peynirlerin ya da kızarmış ekmeklerin yanına yakıştırılan bir üründür.
Evde kurutulmuş domates yoksa marketten hazırı da satın alınabilir. Tarifleri arasında en çok kuru domates yemeği merak edilse bile bu yiyecek kahvaltılık ve yemeklerde de sık sık kullanılır. Onunla yapılan kuru domates salatası, acuka, kuru domates mezesi ve kavurması ayrı bir leziz olur.
Kuru domates yemeklerde ya da kahvaltılıklarda direkt olarak tüketebilir. Dilerseniz sandviç aralarına da koyulabilir. Bunun dışında salatalarda, kızarmış ekmeklerin yanında ya da peynirle de yenebilir. Tüketim alternatiflerinden hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Salata, ekmek, poğaça, makarna, mantı, çorba ve pilav gibi yemeklere tadını veren kurutulmuş domates, köftelik harçlarda da kendini başarıyla gösterir.
Domates kurusu oldukça şifalı bir gıdadır. Özellikle pankreas, akciğer, meme ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkili olan domates kurusu astıma karşı da koruma sağlar. Domates kurutulduğunda da besin değerini korur ayrıca zeytinyağı ile pişirilirse besin değeri artar.
İlgili 43 soru bulundu
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Kurutulan domatesler cam bir kavanozun içerisinde ve ya bez bir torbada da saklanabilir. Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir. Ayrıca cam kavanozların içerisinde de domatesler uzun bir süre bozulmadan kalabilir.
Bir kaseye domatesler alınır. Sarımsaklar ezilerek eklenir, kekik ve zeytin yağıda ilave edilip karıştırılır. Benim kuruttuğum domatesler oldukça tuzlu oldukları için ben tuz kullanmadım, siz tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz. En son üzerine cevizi de serpip kuru domatesleri hazırlamış oluyoruz.
Kuru Domatesli Menemen Tarifi Nasıl Yapılır? Yemeklik doğradığımız soğan, biber ve sarımsakları zeytinyağında hafif kavuruyoruz. Ardından önceden 10-15 dakika kadar ılık suda beklettiğimiz ve ufak ufak doğradığımız kuru domatesleri de ekliyoruz. Biraz da salça ekleyip karıştırarak pişiriyoruz.
Kuru domatesler bir kasede suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan domatesler kağıt havlu üzerine alınarak suyu süzülür. Ve kızgın yağda kızartılır. Servis tabağına alınarak tuz serpilir.
Kurutulmuş domates hava almadan saklandığında 6 ile 12 ay arası dayanırken zeytinyağı içinde uzun yıllar dayanır ve bozulmaz.
Domates kurusu ve biberlerimizi de ekleyip bir kaç dakika kadar kavuruyoruz. Salçamızı ekleyip iki üç tur karıştırdıktan sonra suzdüğümüz fasulyeleri ekleyerek 3-4 tur karıştırdıktan sonra kaynamış suyumuzu ekleyip bulyonu da ilave edip tenceremizin ağzını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz.
Kuru domatese üzerini geçecek kadar sıcak su konulur ve 10 dakika beklemeye bırakılır. Tencereye sıvı yağ konulur ve yumuşayan domatesler eklenir 5 dakika kavrulur. Pul biber, kekik, maydanoz ve tuzu konularak tekrar çevrilir ve altı kapatılır.
Kuru domatesleri ve ince ince doğradığımız sarımsakları kısık ateşte kavuruyoruz. Ardından salçayı ve biraz sıcak suyu ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Domatesler suyu hafif çekince baharatları ilave ediyoruz. Karıştırıyoruz.
Dilimlenen domatesler temiz bir bez serilmiş büyükçe bir siniye, kesik yüzü yukarı bakacak şekilde dizilir. Güneş gören temiz, kuru bir ortamda kurutulur. Kuruduktan sonra toz haline getirmeden bu şekilde de (cam bir kavanozda veya buzdolabı poşetinde serin bir ortamda) saklayabilir ve kullanabilirsiniz.
Menemen yaparken tercih edeceğiniz domates, mutlaka taze ama olgun, mevsimlik domates olmalı. Kışın alacağınız sera domatesleriyle yapacağınız menemen çok da keyifli olmaz. Onun yerine yaz sonunda kışlık domates konservesi hazırlayıp mevsim dışında da lezzetli menemenler yiyebilirsiniz.
Temiz bir kavanoza en alta 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2-3 diş zeytinyağı koyarak başlıyoruz. Sırayla domates, sarımsak ve çok az baharat ,tuz ilave edip zeytinyağı gezdiriyoruz. En son domateslerin üzerine gelecek kadar zeytinyağı olmalı kavanozda. Buzdolabında saklıyoruz.
Kavrulan biberlerin üzerine 3 adet rendelenmiş domatesi ilave edin. 1 çay kaşığı tuzu ve yarımşar çay kaşığı karabiber ve pul biberi katıp suyu azalana kadar pişirin. Domates suyunu biraz çektikten sonra 3 adet yumurtanın beyazını menemen harcının içerisine ekleyin ve sürekli olarak karıştırın.
Domatesleri derin bir kaseye alıp üzerlerini geçecek kadar kaynar su ekleyin ve tamamen yumuşayana kadar (15-30 dk.)
Kuru domatesleri mutfak robotu içine koyun. Üzerine 1 tutam maydanoz, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 diş doğranmış sarımsak ekleyin. Son olarak tüm malzemenin üzerine 2 yemek kaşığı limon suyu ve yarım su bardağı kadar da zeytinyağı koyun. Tüm ezme malzemesini mutfak robotundan iyice geçirin.
Öncelikle biberlerimizi doğrayıp tavaya alıyoruz daha sonra domateslerimizi kabuğuyla küp küp doğruyoruz küçük bir şekilde. En üstüne de sarımsaklarımızı minik minik minik doğrayıp ekliyoruz. Sonra yağ tuz pul biber ve toz biberlerimizi ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
Domatesleri isteğe göre suda bekletip 3-4 su yıkayıp yumuşatın, çok kuruysa 5-6 dakika haşlayıp süzün.
Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Kurutulmuş domatesleri kuru, serin ve rutubetsiz yerde, bez torbalarda saklayabilirsiniz. Kurutulmuş domatesleri saklamak için bir diğer yöntem şudur: Domatesleri kavanoza dizip içine kuru defne yağı, tane karabiber ve kişniş koyun, üzerlerini kapatacak şekilde zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri