Yağ veya çay olarak tüketilmesi mümkündür. Kantaron çayını yapmak için ilk olarak 1 bardak kaynamış olan suya 2 çay kaşığı kurutulmuş kantaron bitkisi eklenerek biraz bekletilmelidir. Genellikle 10 dakika bekledikten sonra demlenmiş olacaktır. Hazır olan bu çay soğuk veya sıcak tüketilebilir.
Sarı kantaron bitkisinin ciddi anlamda ağrı kesici özelliği vardır. Baş ağrısı, migren ağrıları, göğüs, bel, sırt, romatizma ve yaralardan kaynaklı ağrılarının giderilmesinde tavsiye edilir. İçerdiği antioksidan ve anti inflamatuar maddeler sayesinde eklem rahatsızlıklarına ve kas ağrılarına da iyi gelir.
Bunun dışında dilerseniz yine aktarlardan kurutulmuş sarı kantaron alıp evde kendiniz de çayını yapabilirsiniz. 1 su bardağı sıcak suyun içine yaklaşık 2,5-3 çay kaşığı kadar kurutulmuş sarı kantaron ekleyin ve bu şekilde 10 dakika demleyin. Demlenen çayı süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Sarı kantaron yağı, sarı kantaron kurusu ya da tazesinden yapılabilir. Cam bir kavanoz içine konulan sarı kantaron çiçekleri üzerine saf zeytinyağı eklenir. Günde 2-3 saat güneş gören yerde 2-3 ay bekletilerek hazırlanan sarı kantaron otu yağı, içilerek ya da cilde ve saçlara sürülerek kullanılabilir.
Kantaron yağı, kantaron bitkisinin kuru ya da taze hali kullanılarak iki şekilde yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
İyileştirmeyi hızlandırır. Sarı kantaron yağı, hücre onarıcı ve yenileyici etkisi bulunduğu için topikal olarak düzenli bir şekilde kullanıldığında yara, yanık ve akne izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca diyabetik ayak ülserlerinin yanı sıra diğer lezyonları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Doğru zamanda toplanan bitkinin toprak üstü kısımları taze veya kurutulmuş olarak 2-3 cm uzunluklara parçalanır ve zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulur. Genellikle bu oranın 1/5 olması istenir. Bu karışım 4-6 hafta arasında belirli periyodlarda çalkalanarak güneş ışığına maruz bırakılır.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Sarı kantaron otu genel olarak şeker üzerinden ele alınır ve kullanılır. Kaynamış olan bir su bardağı içerisine 2 veya 3 çay kaşığı sarı kantaron otu ekleyin. Daha sonra 10 dakika boyunca demlemeye bırakın. Çay demlendikten sonra afiyetle ve lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Nemlendirici özelliği nedeniyle saçlı ve saçsız deriye uygulandığında cilde daha parlak ve canlı bir görünüm sağlarken, düzenli olarak küçük miktarlarda içildiğinde mide ve bağırsak sorunlarına iyi geliyor.
Yan etki profili açısından oldukça güvenli bitkilerden biri olan sarı kantaronun nadiren raporlanmış yan etkileri bulunur. Mide bulantısı, ciltte kızarıklık, huzursuzluk ve yorgunluk hissi gibi hafif seyreden yan etkiler, sıklıkla bitkinin tavsiye edilen dozdan daha yüksek dozlarda uygulanması sonucunda ortaya çıkar.
Sarı kantaron çayı günde kaç defa içilir sorusuna ise 4- 6 hafta boyunca günde yalnızca 1 bardak içmelisiniz. Sonra 2 hafta ara vermeli ve tekrar aynı düzende içmeye devam etmelisiniz.
- Sarı kantaron yağı saç derisinde oluşan egzamaya karşı da etkilidir aynı zamanda kepeği önler ve saçları besler. Saç derisini iyileştirme özelliğiyle saç köklerini besler ve saç dökülmesini önler. - Sarı kantaron yağı eklem ağrılarına iyi gelir. Ağrılı bölgeye sürüldüğünde ağrıyı dindirir.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Kantaron otunun iltihap önleyici etkisi vardır bu yüzden vücutta oluşan iltihaplı hastalıkların tedavisinde faydalıdır. Kantaron otu hücrelerin kendini yenilemesini daha hızlandırır bu da iyileşmesi uzun süren yaraların daha hızla iyileşmesini sağlar. Kantaron Otu Cilde Faydaları yadsınamayacak düzeydedir.
Yaraların, enfeksiyonların ve sıkıntılı bölgelerin üzerinde gece yatmadan önce bir defa sürülerek kullanılması gerekir.
Yara İyileşmesi: Kantaron yağı, yaraların ve kesiklerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. İçeriğindeki anti-inflamatuar ve antiseptik özellikler, ciltteki iltihaplanmayı ve enfeksiyon riskini azaltır.
1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
40-45 gün kadar güneşte bekletilir. Bu süreçte sarı kantaron bitkisi zeytinyağı ile karışacağı için yağ kırmızılaşacaktır. Ara sıra kavanozu ters düz ederek karışımı karıştırmak gerekli. Sürenin sonunda, kırmızı renge bürünen yağ süzülerek koyu renkli bir şişeye koyulur ve güneş almayan bir ortamda saklanır.
Kantaron yağı yapmak için bitkilerin bir cam kavanoza doldurulmuş zeytinyağının içerisine bol miktarda ilave edilmesi gerekiyor. Sonrasında sıra, bu karışımı gün ışığı alan bir alanda ağzı kapalı olarak iki ila dört hafta kadar bekletmeye geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri