Papatya çayı, doğal tadının yanı sıra vücuda çeşitli yararlar sağlayan popüler bir içecektir. Papatya çiçeklerinin toplanıp kurutulmasıyla elde edilen bu çay, kafein içermemesinden dolayı yeşil veya siyah çaya alternatif olarak tüketilir.
Papatyanın çayında çiçeklerin kurutulması gerekmektedir. Bitkinin kökü veya gövde kısmının tüketilmesi zararlıdır.
Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz.
Kurutulmuş Papatya 1 kg Fiyatı 159,09 TL.
Alman papatyasının kurutulmuş çiçekleri ile hazırlanan papatya çayı ise kafein içermemesi sebebiyle birçok kişi tarafından siyah ve yeşil çay yerine tercih edilebiliyor. Uykusuzluğa iyi gelen aynı zamanda uyku kalitesini de artıran papatya çayı, diyare (ishal) ve mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebiliyor.
Siyah çaydan sonra en çok tüketilen çaylardan biri olan papatya çayını demlemek için çok az malzemeye ihtiyacınız var. Kısacası onu evde bu tarifle kolayca hazırlayabilir ve afiyetle içebilirsiniz.
Sakinleştirici bir etkiye sahip olan papatya çayı, tavsiye edilen miktardan fazla kullanıldığında kişide yorgunluk ve uyku hali yaratabilir. İlk defa papatya çayı içenlerde mide bulantısı görülüyorsa, papatya çayı kullanılmamalıdır. Yine aynı şekilde aşırı kullanımda kusma gibi yan etkiler görülebilir.
Papatya çayı etkileri arasında sinirleri yatıştırıcı özelliğinin olması, ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin papatya çayını tercih etme sebeplerinden biridir. Özellikle asabiyet sorunu yaşayan kişilerin günde 1 fincan papatya çayı içmeleri, sinirlerinin yatışmasına yardımcı olur.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Yapılan bazı araştırmalara göre papatya çayı, içeriği sayesinde sadece kişinin uykuya dalmasını kolaylaştırmaz; aynı zamanda kişiyi rahatlatır.
Çocuklarda öldürücü etkiye sahip
"Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan 'Tanacetum cinerariifolium' bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil.
Papatya tohumlarına ekim işlemi sonrasında ilk olarak can suyu vermelisiniz. Tohumlar filizlenmeye başladıktan sonra çiçeğin toprağını kontrol ederek sulama yapabilirsiniz. Papatyanın toprağı ne çok kuru ne de çok sulu olmalıdır.
Papatya çiçekleri haziran ve ağustos aylarına açar. Bu dönemde toplanan çiçeklerin kurutma işlemi bekletilmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde içeriği bozulur.
Papatya çayı ne kadar içilmeli konusunda net bir görüş yoktur. Günlük 1 veya 2 bardak papatya çayının güvenli olduğu belirtilir. Bununla birlikte 5 bardak papatya çayının da güvenle içildiği çalışmalar mevcuttur.
3) Papatya Çayı
Adet söktürücü özelliği ile de regl döneminde kadınların bitki çayı tercihi olmaktadır.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en y ksek olan çay çeşitlerindendir.
İkinci yöntem ise sadece birkaç dal kurutmak isterseniz bir papatyaları yıkadıktan sonra peçeteyle kurutun. Daha sonra bir kitabın içine koyup kurutma işlemini yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise papatyaları yıkadıktan sonra mikrodalga fırının içine bir tabakta dizin. Daha sonra fırını 3-4 dakika çalıştırın.
Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır.
Kullanımı: Güne başlarken 1 çay kaşığı kadar her 2 ayakkabı tabanına serpilir. Uygulanacak bölge temizlenip kurutulduktan sonra kullanılmalıdır.
Papatya çayı; sinüzite iyi gelen bitki çayları içerisindedir. Bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş papatya ile bir su bardağı kadar kaynamış suyla demlenecek papatya çayı; üst solunum yolunda var olan enfeksiyonları hafifletecektir. Bunun dışında sinüzitin belirtilerini de oldukça önemli oranda azaltacaktır.
Hoş kokan ve yabani bir bitki olan papatyanın kurutulup kaynatılması ile elde edilen suya papatya kürü denilmektedir. Güçlü bir antidepresan etkisine sahip olmasının yanında sinüzite karşı da çok etkili maddeler içerir.
Papatya (70 gr)
Kuru papatyalar serin ve kuru yerlerde uzun süre saklanabilir. Papatyanın, Mayıs Papatyası, tıbbi papatya veya adi papatya gibi isimleri vardır. Narin yapılı bu bitkinin anavatanı Türkiye'dir ve ülkemizin hemen her bölgesinde kendiliğinden yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri