Antep kuru patlıcanı; dolması yapılmak suretiyle tüketilmekte olup, çok uzun yıllardan günümüze gelen ünlü ve önemli bir kurutulmuş sebzedir. 18. Yüzyılda Ali Eşref Dede tarafından yazılan "Yemek Risalesi”nde Antep mutfağı ve "Balcan dolması" (kuru patlıcan dolması) yer almaktadır.
Kuru patlıcan, taze patlıcan kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda elde edilen Kuru üründür.Taze patlıcan kurutulmadan önce yaklaşık %92 civarında su oranına sahiptir. Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir.
Kuru dolma olarak da bilinen bu antep yemeği, bolca yapılır ve özellikle de etli kuru patlıcan dolması Antep için vazgeçilmez bir yemektir. Şimdi dilerseniz buyurun bu nefis yemek tariflerinden olan Türk yemeklerinin en özeli, Kıymalı kuru patlıcan dolması tarifine geçelim. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kuru patlıcan, kabak ve biber; satır kıyması, sumak suyu ve Çermik pirinciyle yapılan ekşili kuru dolma, Diyarbakır Mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir.
İlgili 19 soru bulundu
Elazığ mutfağıyla özdeşleşen kofik dolması, kuru patlıcan ve kuru biber ile hazırlanır. Elazığ ve çevresinde çok sevilen bu dolma, bazı yörelerde nohut ve etli olarak da hazırlanabilir.
Antep kuru patlıcanı; dolması yapılmak suretiyle tüketilmekte olup, çok uzun yıllardan günümüze gelen ünlü ve önemli bir kurutulmuş sebzedir. 18. Yüzyılda Ali Eşref Dede tarafından yazılan "Yemek Risalesi”nde Antep mutfağı ve "Balcan dolması" (kuru patlıcan dolması) yer almaktadır.
Dolmalar, adları dolayısıyla Türk yemeği olduklarını düşündürürler. Anadolu'nun yerli halklarının mutfaklarında da dolma tariflerine rastlanmaktadır. Bu da bu yemek kategorisinin çok daha geniş bir kültür alanına ait olduğunu göstermektedir.
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Türkiye'de patlıcan üretimi yapılan en önemli iller; İçel, Antalya, Şanlıurfa, Hatay, Aydın, Bursa, Adana ve Samsun'dur.
Yazdan kurutulan sebzelerin lezzetini bilen herkes kuru patlıcanın bu sebzeler arasında ayrı bir yeri olduğunu bilir. Özellikle Gaziantep yöresinde ve Anadolu'nun birçok yerinde sıklıkla kurutulan patlıcan, lezzetli yöresel tatta yemeklerin yapılmasını sağlar.
El emeği ve özenle sarılan her bir dolma, asırlardır geçen lezzet mirasını yaşatır. MİKTAR: 1 kg'da 20-25 adet mevcuttur.
Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür.
Ermeni mutfağında sarma ve dolmalar önemli yer kaplıyor. Yapılan harç ve doldurulan malzeme değişse de yaklaşım aynı. Mutfağın özelliklerinden biri de soğan ve tarçının çok fazla kullanılması.
Sarma, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olarak kabul edilir, ancak Avrupa'da giderek daha fazla talep görmesine rağmen başta Yunanistan olmak üzere başka ülkelerin sektöre girmesi, bu değerli lezzeti yavaşça kaybetmemize yol açabilir. Sarma, bizim mutfağımızdaki en güzel yemeklerden.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır.
Şıhıl Mahşi Tarifi - Dolma Tarifleri | Yemek.com - YouTube. Hatay ve Kilis mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan şıhıl mahşi tarifini bugün evde kolaylık yapabileceksiniz.
Piyaziye, 15. ve 16. yüzyıldan bu yana yapılan Osmanlı mutfağına özgü soğan dolmasıdır. Soğan, Farsça: piyāz (پیاز) demektir. Piyaziye Edirne'nin geleneksel mutfağında yer alır ve fırın yemeği olarak hazırlanır. Piyaz ayrıca bir çeşit meze adıdır.
Kuru patlıcan dolmasının yanında hafif ve taze bir salata tercih edebilirsiniz. Bu dolma ile birlikte servis edilecek salata, yemeğin lezzetini tamamlayacak ve dengeleyecektir. Salata seçiminde yeşillikler, domates ve salatalık gibi taze sebzelerin kullanılması önemlidir.
Kuru Patlıcan ve Kuru Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler
1tatlı kaşığısumak. 1tatlı kaşığıpul biber. 1çay kaşığıkimyon. 1çay kaşığıkarabiber.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri