Yüksek basınç ve titreşim tarafından üretilen asmolen tuğla, tuğlaları çok güçlü, ağır yük ve ağırlığa dayanıklı sertleştirilmiş hale getirir. Asmolen tuğlaların delikleri olduğundan ve bloğun deliğindeki hava nedeniyle, bina içinde veya dışında ısı veya soğuğa izin vermez.
Asmolen döşemeler rijit yapıları sebebiyle deprem etkisi altında kirişli yapı sistemlerine nazaran daha çok deprem etkilerine maruz kalır. Estetik görüntüsü sebebiyle oldukça çok kullanılsa bile deprem karşısında negatif etki oluşturacak bir davranışı mevcuttur.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Asmolen gurubu, İnşaat sektöründe çok yaygın uygulaması olan, tavan döşemesinde kullanılan ürünlerdir. Kilden vakum ekstrüzyon yöntemiyle elde edilen bu ürünlerin ses ve ısı izolasyon değerleri oldukça yüksektir. Asmolen tuğlalar binalarda oldukça iyi ısı ve ses izolasyonu sağlar.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetti. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen döşemelerde, döşeme yükleri dişleri tutan ana kirişlere geçirilir. Bu sebeple diş taşıyan bu ana kirişler, taşımayanlara göre deprem zamanında daha çok etkilenirler. Asmolen döşemede, ana kiriş yükseklikleri çoğunlukla tavandaki kiriş sarkmasını engellemek amacıyla diş yüksekliğinde hazırlanır.
Örnek olarak kat yüksekliği 3m olarak alınırsa, Dişli-Asmolen Döşeme içeren taşıyıcı sistemler, 1. ve 2. Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Asmolen döşeme sistemlerinde nervür kirişleri ve çerçeve kirişlerinin yüksekliklerinin aynı boyutta olması ve kirişler arası boşlukların doldurulmasıyla düz bir yüzey (tavan) elde edilir. Asmolen tavan söylemi bu düz tavanı ifade etmektedir.
Asmolenler bina döşemelerinde ideal Isı ve Ses izolasyonunu sağlayan ürünledir. Binanız az katlı da çok katlı da olsa döşeme betonu kalınlıklarına göre ihtiyacınıza uygun asmoleni seçip kullanabilirsiniz. Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir.
Temellerde: 35-45 kg. Asmolen Döşemelerde: 30-35 kg. Normal Kat Döşemelerinde: 25-30 kg.
Asmolen döşemede kirişli döşemeye kıyasla daha çok beton daha çok demir maliyeti vardır. Bir de kirişli döşemede olmayan asmolen köpük/tuğla maliyeti vardır. İşin içerisinde fiyat olduğu zaman hesaplama karışık bir hal alacaktır. Günümüzde fiyatlar anlık değişmektedir.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Döşemelerin tek veya çift yönde olması döşemeleri tek yönlü dişli döşeme ve çift yönlü dişli döşeme olarak ikiye ayırır. Bu dişlerin arasındaki boşlukların çeşitli hafif dolgu malzemeleriyle (EPS, tuğla veya gaz beton) doldurulmasıyla oluşturulan döşemeler ise asmolen döşeme olarak tanımlanır.
Asmolen döşemeli betonarme binaların tasarımında ve uygulama esnasında birçok eksikle karşılaşılmaktadır. Diyagonal çerçeve eksenleri, geniş kiriş-kolon birleşim bölgelerindeki belirsizlikler, düşük yüksekliğe sahip kirişler, asmolen döşemelerin deprem dayanımını olumsuz etkileyen ana faktörlerdir.
Asmolen köpük avantajlarıyla birlikte dezavantajları da olan bir döşemedir. Dezavantajın temel sebebi köpükun yangına karşı dayanıklı olmamasıdır. Bunun dışında bir olumsuz durum söz konusu değildir. Asmolen köpük döşendiği yerde üzerine yangına dayanıklı sıva ile sıvandığı zaman olumsuzluklar ortadan kalkacaktır.
TS 7316 EN 1363 standardı binalarda kullanılan ısı yalıtım mamullerinden fabrikasyon olarak imal edilen genleştirilmiş polistiren köpükler ile ilgilidir. EPS asmolen levhalar, binalarda ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılmadığı için bu standart kapsamına girmemekte olup CE işaretlemesine tabi değildir.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. feyemiteja Paniklemeyin ve sakin olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri