Kurutulmuş portakal, taze portakalın kurutulmuş şeklidir.Portakal yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 7-10 kg portakaldan 1 kg kuru portakal kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Portakallarınızı tepsi üzerine dizdikten sonra, 90 derece fanlı ayarda fırınınıza yerleştirin. Yarımşar saat arayla, portakal dilimlerinizi ters çevirin. 3 saat sonunda hazır olacak. Kurutma süreniz, kestiğiniz kalınlığa göre değişiklik gösterebilir.
Doğal portakal kurusu halka, taze ve doğal portakalların dilimlenerek kurutulmasıyla elde edilen kuru meyve çeşididir. Son dönemlerde popüler olan halka portakal kurusu özellikle bitki çaylarında, sunumlarda ve atıştırmalık olarak kullanılır.
Dilimlediğiniz portakalların suyunu almak için kağıt havlu üzerine serin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine portakal dilimlerinizi birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Ardından önceden 60 dereceye ısıttığınız fırında, portakallarınızı kurumaya bırakın.
Portakal kabuğu kurutma
Nemli bir bölgede yaşıyorsanız ya da güneş almayan bir eviniz varsa portakal kabuklarınızı temizledikten sonra fırın ızgarasının üzerine yerleştirerek 100 derecede ısıtılmış fırında 1,5 - 2 saatte (bu süre fırınınızın performansına göre farklılık gösterebilir) kurutabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Portakal kabuğunun portakaldan daha çok rağbet görmesi üzerine bu alanda yeni iş alanları oluşmaya başlamıştır. Portakal kabuğunun kurutulması güneş altında 2-3 gün arasında sürmektedir ve kaliteli bir kurutma gerçekleştirilemediği bilinmektedir.
Kurutulmuş portakal, yaş portakalın kurutulmuş formudur. portakal yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 8-10 kg portakaldan 1 kg kuru portakal kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
En bilineni bitki çaylarınızda kullanabilirsiniz. Enfes bir aroma katıyor. Bir kısmını robottan geçirip toz haline getirerek kek ve kurabiyelerinize aroma vermesi için ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde toz haline getirdiğiniz kuru meyveleri soğuk veya sıcak içeceklerinize de ilave edebilirsiniz.
Aynı şekilde başka meyveleri de dizebilirsiniz. Ardından 60 derecelik fırında, altlı üstlü yanacak şekilde portakallarınızı kurumaya bırakın. Ara ara fırınınızın kapağını yarım bir şekilde bırakarak havanın da çıkmasını sağlayın. Bu şekilde 4-6 saat arasında portakallarınız kuruyacaktır.
Portakal kurusu
– Vücut direncini arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve damar tıkanıklığını engeller. -Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. – Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar.
Asit oranı yüksek bir meyve olduğundan portakalın mide yanmasına sebep olması da mümkün, özellikle de midesinde zaten sorun olan insanlarda. Örneğin reflüsü olan kişilerde çok fazla portakal yemek mide yanmasına veya kusmaya sebep olabilir.
Birkaç adet portakalın kabuğunu serin, kuru bir yerde kurutun. 1 fincan sıcak suya 1 yemek kaşığı kurutulmuş portakal kabuğu koyun. Ağzını kapatın ve 10 dakika boyunca dinlendirin. Soğumaya bırakın ve içine biraz bal katın.
Portakal kabukları nemini yitirip kuru bir hal aldığında elinizle ufak parçalara ayırın ve mutfak robotundan olabildiğince ince olacak şekilde geçirin. Tamamen toz halde kullanmak için robottan geçirdiğiniz ve ufalan portakal tozlarını bir elek ile güzelce eleyin.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Portakal suyu, şeker ve suda çözülmüş nişastayı ekleyip orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. İçine portakal kabuğu rendesini ekleyip 2 dakika daha pişirip ocaktan alın ve karışımı kaselere paylaştırın. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Üzerini süsleyerek servis yapın.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Portakal Kabuğu Zararları
Portakal kabuğunun ana bileşenlerinden biri, vücut üzerinde uyarıcı etkileri olabilen sinefrindir. Ancak, ilk enerji patlaması geçtiğinde, kendinizi bitkin veya yorgun hissetmenize neden olabilir. Bu aynı zamanda görme ve baş ağrısı problemlerinin de sebebidir.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
Portakal kabuğu çiğ yenildiğinde acı, sert bir tada sahiptir. Bu yüzden genellikle kurutularak yenir ya da yemeklere lezzet katması amacı ile kullanılır.
C vitamini içeriğinin yanı sıra iyi bir posa kaynağı olan portakalın soyulduktan sonra kabuğu ve meyvesi arasında kalan beyaz kısmı tüketilmelidir. Böylece diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının da sürdürülmesinde önemli rol oynar.
"Portakal kilosu 1,50 kuruştan satılırken, kabuğun kilosu 8 liraya alıcı bulunuyor. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ve yurt dışına da satılan kabuğu iyi para ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri