Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri: Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Lif içeren tam tahıllı gıdalar, fasulye gibi sebzeler, baklagiller, fındık ve omega-3 açısından zengin olan balık tüketimi gastrite iyi gelir.
Oleik ve palmitoleik asit içeriği bakımından zengin olan kaju, kandaki yoğun lipoprotein ve trigliserid seviyesini azaltıyor. Antioksidan ve antibakteriyel özellikleri sayesinde ise mide ülseri ve gastrit tedavisinde etkili diyebiliriz.
Mide mukoza zarını hafifleten ve aşırı asit oluşumunu azaltan, hazımsızlık, mide bulantısı ve şişlik olan mısır yosunu tohumları da iyidir. Buna göre; 1 çay kaşığı mısır anason çekirdeği 1 tatlı kaşığı kurutulmuş zencefil tozu, az miktarda siyah tuz ile karıştırılır.
İlgili 27 soru bulundu
Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler. Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Açlık süresinin uzun olması mideden salgılanan asit miktarının da artmasına neden oluyor. Bu durum, gastriti olanların midesinde yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabiliyor.
Faydaları ile ilgili en sık sorulan dut pekmezi mideye iyi gelir mi sorusudur. Özellikle gastrit ve ülser gibi mide hastalıkların tedavisini destekler. Bronşit ve astım hastalığının tedavisinde etkin bir rol oynar. Kış aylarında soğuğa karşı vücut direncini arttırır.
Antibiyotikler: Antibiyotikler gastrite neden olan helicobacter pilori bakterisini yok etmek için kullanılır. Bu amaçla daha çok klaritromisin ve amoksisilin veya metronidazol gibi antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 veya 14 gün sürer ve aksatılmadan kullanılması önemlidir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir. Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanlarımız, mide ağrısı hakkında bilgi verdi.
Gastrite iyi gelir
Gastrit sorunu yaşamakta olan kişilerinde hekime danışarak bu soruna çözüm olması açısından doğru miktarda Antep fıstığı kullanması önemli olmaktadır.
Üzümün, gastrit ve benzeri mide rahatsızlıklarına karşı mideyi kuvvetlendirici olduğuna dikkati çeken Sabır, şöyle devam etti: "Nefes darlığına ve boşaltım yoluyla ilgili iltihaplara karşı da üzümün iyi geldiği bilinmektedir.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir. ✓ Kabuğu soyulmadan pişirilen elma, bağırsakları aktif hale getirir ve yumuşatır. ✓ Bal katılarak pişirilen elma, enerji verir ve vücut direncini artırır. ✓ Tatlılara katıldığında, şeker ihtiyacınızı doğal yoldan karşılar ve diyet için ideal bir besindir.
Gastrit tedavisi medikal ve beslenme tedavisiyle olur.
Karın ağrısı, baş ağrısı veya yüksek ateş varsa doktor ilaç tedavisi uygulayabilir. Akut ve kronik gastritte beslenme tedavisi ortaktır ve diyetisyenler tarafından gastrit diyeti uygulanır.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir. Gastritin nedenleri arasındaysa; aşırı alkol kullanımı, sigara, stres, yanlış beslenme, midenin fazla asit salgılaması, otoimmün hastalıklar ve helikobakter gibi faktörler gösterilmektedir.
asidini azaltır, gastrit, ülser ve reflüye karşı korumada. yardımcı olur.
Ayurveda Herbs ve Gşnger çayı içerisinde bulundurduğu zencefil, rezene, meyan kökü, tarçın, papatya sayesinde tam bir şifa kaynağı olmasının yanı sıra gastritinize de iyi gelecek bir çay olarak bilinir.
Uzmanlar artık sütteki kalsiyum ve amino asitlerin (proteinler) aslında daha fazla asit üretimini teşvik ettiğine ve gastrit semptomlarını daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor.
Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, etli tavuk, balık yemekleri ve pirinç pilavı ya da makarna tüketilebilir. Ayrıca sebze yemekleri kişinin mide hassasiyetine göre dilediği sebzeler arasından seçilebilir. Bol su tüketimi ve günde en az 45 dakika fiziksel aktivite de gastritin tedavisinde büyük önem taşır.
Şiddetli mide ağrısına dikkat!
Ancak hastalarda ağrı şiddetli ise, aşırı veya sürekli bulantı ve kusma varsa ve buna kilo kaybı da eşlik ediyorsa, ilaç kullanımına rağmen iyileşme olmuyorsa veya bu şikayetler 55 yaşın üzerindeki bir kişide yeni ortaya çıkmışsa hasta ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir.
Portakal, limon, greyfurt, domates gibi asitli yiyeceklerden ve meyve sularından uzak durulmalıdır. Bunlara ek olarak kola, soda, gazoz, şarküteri ürünleri, dondurulmuş gıdalar, tatlandırıcılar da şikayetleri arttırmaktadır. Bu besinlerin tüketimini sınırlandırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri