Kuruyemişte bulunan bol miktarda lif, bağırsaklar için oldukça sağlıklı bir besin türüdür. Buna rağmen, özellikle lif tüketimi kısıtlı olan bireylerde sindirimi yavaşlatarak şişkinlik ve gaz şikayetlerine yol açabilir.
En çok gaz yapan kuruyemişler badem, kaju ve antep fıstığıdır.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir.
Sebzeleri pişirerek tüketmek, gaz olasılığını azaltır. Yemekten hemen sonra anason, nane ya da papatya çayı içmeye özen gösterin. Çorba ve sulu yemeklere kepek atıp tüketin. İncir ve kayısı tüketimini arttırın.
Bu soruya verilebilecek cevap bu ürünün bağırsak faaliyetlerini düzene sokucu etkisi bakımından gaz yapmayacağı yönünde olacaktır. Özellikle gaz sorunu olan kişiler gönül rahatlığıyla yer fıstığı tüketebilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Salatalık da bazı zamanlarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dikkatli yemek gerekir. Özellikle de fazla salatalık tüketimi, emziren annelerde ve bebeklerde şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bağırsaklarınız halsiz ise, yiyecekleri bağırsaklarınızdan yavaşça hareket ettirirseniz (yavaş hareket), fazla gaz toplayabilir. Sisteminizde ne kadar uzun bir süre yemek bulunursa, o kadar fazla gaz üreten bakteri birikerek karın rahatsızlığına neden olur.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Gaz sıkışmasına yol açan faktörler arasında süzme yoğurt da yer alır. Bazı insanların süzme yoğurdu fazla miktarda tüketmesi, gaz sorununa neden olabilir. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri bazı kişilerde şişkinlik ve gaz sorunlarına sıkça yol açar.
Bel bölgesini tamamen saran ve çok sıkan giysiler, elbiseler çıkarılmalı ve o alan rahatlatılmalıdır. Ayrıca yüz üstü uzanılarak bütün vücudun gevşemesi sağlanarak kişinin rahatlanması gerekir. Bir başka kişinin, sırtınıza ve bel çevrenize yukarıdan aşağı doğru masaj yaparak, gazın çıkmasını sağlaması gereklidir.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Aşırı gazı önlemek için, aşağıdakilere yardımcı olabilir:
Bazı yiyecekleri yok edin. Yaygın olarak gaz üreten suçlular fasulye, bezelye, mercimek, lahana, soğan, brokoli, karnabahar, tam tahıllı yiyecekler, mantarlar, bazı meyveler ve bira ve diğer gazlı içeceklerdir.
Gaz çıkarmak doktorlara göre çok iyi bir durumdur. Gazla beraber vücutta yer alan bakteriler de dışarı atılır. Fakat birçok insan fazla gaz çıkardığında bu durumdan şikayetçi olabiliyor. Gaz çıkarmanın insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmuyor.
Pişmiş ve çiğ domates de gaz yapabilen yiyecekler arasındadır. Çok fazla domatesin tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve gaz gibi problemler görülebilir.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
- Et, tavuk ve protein açısından zengin ürünler gaz yapmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri