Papatya, ıhlamur çayları ve beraberinde limon mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Çocuğunuzu az az ve sık aralıklarla yedirin. Yemek yemek istemiyorsa zorlamayın. Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin.
Özellikle tuzlu ayran, tuzlu çubuk kraker ya da nane limon ile beraber haşlanmış patates gibi birçok besin kaynağı kullanmak mümkün. Çocuğun tüketmesi ile beraber kısa süre içerisinde mide bulantısı ve kusma geçecektir.
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
Mide bulantısı yaşayan çocuklarda, yaşı küçükse anne sütü ve su iyi gelir iken, büyük yaştaki çocuklara ise sulandırılmış meyve suyu, su, yoğurt, ayran, ekmek ve patates tüketimi tavsiye edilmektedir.
Bağırsak tıkanıklığı sorunu da bebeklik yaşında görülen bir rahatsızlık olup sürekli kusma nedenleri arasındadır. Çocuk kusmaya iyi gelen bitkisel yöntemler sıralamak gerekirse; muz, elma, fındık ezmesi, tavuk suyu çorbası, ekmek, tost, yoğurt ve nişastadır.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin. Bulantıyı tetiklememesi için yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu süreçte özellikle yoğurt çorbası, patates haşlaması, yağsız makarna haşlaması, muz, elma gibi sindirimi zorlamayacak gıdalar verin.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Tahmaz, kusma sonrası çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunun da önemle altını çizdi.
Kustuktan hemen sonra su içimi önerilmemektedir. Boş mideye su alımı rahatsızlık hissi yaratabilir.
6) Limon. Limon her derdin devası! Ödem atmada, zayıflamada, mide asitlerini düzenlemede derken şimdi de kusmaya iyi gelen yiyecekler arasında kendini gösteriyor.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Buz emmek ve bol su tüketmek
Mide üşütmesinde yaygın olarak yaşanan ishal ve kusma vücudun sıvı kaybetmesine neden olur. Su vücut için hayati önem taşır, o nedenle ishal ve kusma kaynaklı vücuttan atılan suyu geri alabilmek için bol bol su tüketilmelidir. Ayrıca buz emmekte yine mide üşütmesine iyi gelecektir.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir. Aksi takdirde mide bulantılarınızın yeniden baş göstermesine neden olabilirsiniz.
Mide üşütmesine karın bölgesine konulan sıcak su uygulanması iyi gelmektedir. Sıcak su torbası şikayetleri azaltmaktadır. MİDE ÜŞÜTMESİNDE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ? -Genel olarak süt ürünleri, lifli yiyecekler ve yağlı ya da baharatlı besinlerden kaçının.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Bir defalık ortalama doz, 6 yaşın altındaki çocuklarda 0.1 mg/kg; 6-14 yaş arası çocuklarda 2.5-5 mg (1/2 – 1 ölçek); yetişkinlerde ise 10 mg ( 2 ölçek ) bu dozlar yemeklerden 30 dakika önce verilmek üzere günde 3 – 4 kez tekrarlanabilir.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir. Tatlı veya meyve bulantı yapmıyorsa beslenmenizde bu besinlere bir miktar daha sık yer verebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışmalısınız çünkü stres de önemli bir bulantı etkenidir.
Derin nefes almayı deneyin. Burnunuzdan ciğerlerinize hava soluyarak derin nefesler alın. Karnınız nefes alırken genişlemelidir. Ağzınızdan veya burnunuzdan yavaşça nefes verin ve her nefesten sonra karnınızı gevşetin.
Bu grip bilinen normal grip gibi değildir. Mide üşütmesinde antibiyotik kullanımının etkin bir rolü yoktur. Parasetamol bulunduran ilaçlar hastada karaciğer ile ilgili herhangi bir sorun bulunmuyorsa kullanılabilir.
METPAMİD berrak, renksiz, kokusuz enjeksiyonluk çözelti içeren ampuller içinde sunulur. (antiemetiktir). Beynin mide bulantısını ve kusmayı engelleyen bölgesi üzerinde etkililik gösterir. uygulanamadığı durumlarda ikinci seçenek olarak kullanılır.
Eğer yemek istiyorsa barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt ( özellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verebilirsiniz.
Bebeğiniz kustuktan sonra uyuması için yüzüstü yatırmayın. En güvenlisi sırt üstü uyutmaktır.
Mide üşütmesine iyi gelecek en iyi yöntem bol sıvı tüketmektir. Bebeklerde kusma ve ishal ile birlikte su kaybı artar. Bunun için bol sıvı alması vücuttaki su ve tuz kaybını düzenler.
Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri