Köpeğiniz kusuyorsa atılacak ilk adım, ona yemek vermeyi kesmek ve bol miktarda taze suya erişimi olduğundan emin olmaktır. Köpeğiniz 8 saatten daha uzun süredir veya sık sık kusuyorsa veteriner hekime danışın. Köpeğiniz ishal olduysa yemek vermeyi kesmenize gerek yoktur.
Örneğin kusma nedeni mide enflamasyonu ise veteriner hekimlerin önerdiği bir beslenme planına geçiş yapılması gerekir. Bu kapsamda veteriner serisi mamalar tercih edilebileceği gibi yağsız ve baharatsız haşlanmış tavuk, tatlı patates ve pirinç karıştırılıp köpeklere sunulabilir.
Kusan bir köpek nasıl beslenmeli? Son kusma olayından sonra hasta bir köpeğe iki saat su ve 6-8 saat yemek vermeyi bırakmalısınız. Bu süre sona erdiğinde, yavaş yavaş beyaz tavuk veya pirinç gibi küçük, hafif yiyecekleri yeniden başlatın.
Dehidrasyon öncelikli olarak giderilmesi gereken bir durumdur. Köpekte meydana gelen dehidrasyon seviyesine bağlı olarak rehidrasyon ve kan elektrolit denge tedavisi yapılması gerekir. Sonrasında ise enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanması tercih edilebilir.
Soğuk yoğurt köpeklerde sindirim ve boşaltım sistemini bozarak ishale neden olabilir. Bazı köpekler süt ve süt ürünlerine karşı hassas olabilirler. Eğer köpeğiniz bu ürünleri yedikten sonra ishal vb. hastalıklar geçiriyorsa köpeğinize bu ürünleri vermemelisiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Veterinerler, midesi bozulan evcil hayvanlara birçok şekilde yardım edebilirler. Köpeğinizin rahatsızlığına bağlı olarak verilecek tedaviler arasında bulantı veya ishal karşıtı ilaçlar, mide asidi giderici ilaçlar, damar yoluyla veya deri altına verilen sıvılar ya da kurtlara karşı ilaçlar olabilir.
Köpeklerin kan kusması genellikle ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kan kusma nedenleri arasında ülser, enfeksiyonlar, toksinler, kan pıhtılaşması bozuklukları ya da tümörler yer alabilir. Bu durum, köpeğin tehlikesini arttırmasına sebep olmaktadır, bu yüzden derhal veteriner hekiminize başvurmanız önerilir.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Beyaz Kusmuk
Köpeğiniz beyaz ve köpüklü kusuyorsa, mide dönmesi(GDV) veya gastrointestinal problemlerden muzdarip olabilir. Bu durumlarda, kusmaya çalışıyor olabilirler ancak pek şansları olmayabilir. Bu acil bir durum olarak sınıflandırılır ve acil veteriner hekim müdahalesi gerekir.
Köpekler mamalarını yedikten hemen sonra veya bir müddet sonra kusabilirler. Kusmadan önce de salya akması, sık sık dudak yalama, aşırı yutkunma gibi belirtiler görülebilmektedir. Bazı köpekler kustuktan sonra yemek borusunu korumak için ot yiyebilir.
Bir köpek kustuktan sonra genellikle birkaç saat boyunca yiyecek ve su vermemek gerekir. Bu süre zarfında onu gözlemlemelisiniz. Köpeğiniz bir kez kusar ve sonrasında normal davranırsa, normal beslenme rutininize 6 ila 12 saat içinde devam edebilirsiniz.
Köpekler kusmaya başlamadan önce ise mide kasılmaları yaşarlar, sık sık yutkunurlar, normalden fazla miktarda tükürük ve salya salgılarlar.
Köpeklerde Sarı Köpük Kusması: Köpekler Neden Sarı Kusar? Köpeklerin ince bağırsağından gelen safra sıvısı, mideye kaçtığı zaman köpeğiniz safra sıvısı kusacaktır. Köpeğiniz çok fazla yağlı besinler tükettiğinde veya aşırı miktarda çimen yediğinde bu durum ile karşılaşmanız mümkündür.
Köpekte ishal ve kusma gibi belirtiler ilk ortaya çıktığında 1-2 saat mide ve bağırsakların dinlenmesi için bekleyin. Ardından kolay sindirilebilir, lif oranı yüksek, az yağlı yiyecekler yemesini sağlayın. Bunlar yoğurt, pirinç, kepekli makarna, patates, tavuk, balık gibi yiyecekler olabilir.
Minik dostunuzda ateşin en önemli belirtisi iştahsızlık ve halsizliktir, burunda kuruluk vardır, kuyruğu ve kulakları geriye doğru düşer. Sürekli serin bir yer ararlar. Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir.
Köpek zehirlenmesi semptomları arasında kusma, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, aşırı salya, titreme, kasılma, bayılma ve solunum problemleri bulunur. Şayet köpeğiniz zehirlenme belirtileri gösteriyorsa, ilk olarak veterinerinizi arayın ve durumu belirtin. Veterineriniz size doğru bilgiyle yönlendirme sağlayacaktır.
Parasetamol, aspirin, advil zehirlenmeleri ne yazık ki çokça görülmektedir. Evcil hayvanların ve insanların vücutları farklı yaşam formları olması nedeniyle aynı ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Böbrek ve mideyi etkileyen bu ilaçlar kan dolaşımını etkileyerek, kalp sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.
Pek çok hastalık köpeklerde kusmaya neden olabilmektedir. Kanser, böbrek hastalıkları, böbreküstü bezi problemleri, pankreatit, karaciğer hastalığı, diyabet, parazit sorunları, toksinlere maruz kalmak, enfeksiyon, hareket hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığı ve çeşitli ilaçlar köpeklerde kusmaya neden olabilmektedir.
Kusmukta veya dışkıda kan görürseniz veya köpeğiniz, kahve çekirdeğine (sindirilmiş kan) benzer bir şeyler çıkardıysa veteriner hekimi arayın. Kan gastrik ülser gibi ciddi sorunların veya köpeğinizin kemik ya da oyuncak gibi sert bir yabancı cisim yediğinin işareti olabilir. Köpeğiniz sürekli kusuyordur.
Kustuktan sonra kişinin öncelikle dinlenmesi gerekir. Dinlenirken vücudun iyileşmesi desteklenir. Bu süreç içerisinde küçük yudumlar halinde su içilebilir veya elektrolit içeren içecekler tüketilebilir. Midenin dinlenmesi üzerine mide bir süre boş bırakılmalıdır.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir. Aksi takdirde mide bulantılarınızın yeniden baş göstermesine neden olabilirsiniz.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri